Zo kan je bijvoorbeeld onzeker zijn binnen je relatie omdat je een negatief zelfbeeld hebt: hoe kan mijn partner mij leuk vinden terwijl ik helemaal niet leuk ben? Maar ook ervaringen uit het verleden die emotionele littekens hebben achtergelaten kunnen zorgen voor een onzeker gevoel.
Als je verliefd bent, vooral als je te verliefd bent, dan word je onzeker. Je vindt de ander, het object van jouw affectie, geweldig en fantastisch. En tegelijkertijd ga je jezelf vergelijken. Waarschijnlijk vind jij diegene op wie je verliefd bent vele malen leuker en mooier dan dat je jezelf vindt.
Onzekerheid is een vorm van angst. Het ontbreekt je aan zelfvertrouwen. Je piekert en voelt je gespannen.Je twijfelt over wat je doet, of over wie je bent.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
Symptomen van een laag zelfbeeld
Je legt je negatieve eigenschappen onder een vergrootglas en je hebt niet of nauwelijks oog voor je positieve eigenschappen. Je voelt je erg onzeker, hebt weinig vertrouwen in jezelf en dat dingen je gaan lukken. Je bent niet trots op jezelf, je haalt jezelf steeds naar beneden.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Onzekerheid kan tot gevolg hebben dat je je niet meer vrij voelt om dat te doen wat belangrijk of nodig voor je is. Bijvoorbeeld om 'nee' te zeggen en voor je eigen belangen op te komen. Misschien ga je lastige situaties uit de weg of bereid je ze (te) uitgebreid voor zodat je zeker weet dat er niets mis kan gaan.
Angst en onzekerheid zijn typische voorbeelden van emoties die mensen niet leuk vinden om te voelen. De meeste mensen denken dat deze emoties bij ze horen als persoon en dat ze er niks aan kunnen doen behalve ermee leren omgaan.
3. De ruzie, leren en groeien fase. Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet.
Bij verlatingsangst ben je bang om verlaten of alleen gelaten te worden door mensen aan wie je gehecht bent, zoals je ouders, partner, kinderen, familie of vrienden. Verlatingsangst, ook wel separatieangst genoemd, zie je bij zowel kinderen als volwassenen.
Onzekerheid kan worden veroorzaakt door lichamelijke, sociale, financiële en emotionele factoren en angst. Iemands persoonlijkheid en verleden hebben veel invloed op iemands zelfbeeld.
Ook verliefdheid zorgt voor een stressreactie waardoor je lichaam in een 'vecht of vlucht' stand komt te staan. Zo gaat je hart sneller kloppen, je pupillen vergroten, je krijgt klamme handen en je eetlust vermindert. Je kunt je hierdoor ook wat zenuwachtig en opgewonden voelen.
Het is normaal om je misselijk of lusteloos te voelen als je net iemand hebt leren kennen. Je lichaam vertelt je daarmee dat je die persoon écht leuk vindt. Door je verliefdheid zorgt je stresshormoon ervoor dat de bloedvaten in de maag worden aangespannen.
Er is sprake van chronische onzekerheid wanneer je blijft hangen in onzekerheid waardoor je steeds meer wordt belemmerd in meer levensgebieden. Dit kan zich uiten in depressiviteit, gebrek aan zelfvertrouwen of eigenwaarde of het onvermogen om een stabiele relatie op te bouwen.
Respectloos betekent zonder respect behandeld worden of de ander zonder respect behandelen. Dat kan op tal van manieren zoals: De ander onderuithalen of kleineren. De ander te schande maken of kwaad spreken over de ander.
Binnen relaties zijn wisselingen in gevoelens van afstand en verbondenheid heel normaal. Ze zijn niet te vermijden en zelfs noodzakelijk om te ontwikkelen en groeien. Elke relatie heeft met het thema afstand – verbondenheid te maken.
Zijn zelfbeeld ontwikkelt hij op basis van de feedback van andere mensen. Dat gebeurt op twee manieren: door expliciete feedback: mensen die rechtstreeks tegen hem zeggen dat hij iets goed of juist niet goed doet. door impliciete feedback: uit reacties van mensen leidt hij af wat ze van hem vinden.
Je hebt angst om te falen, bent bang om fouten te maken en je bent vaak te streng voor jezelf. Door de angst om te falen ontwikkel je een negatief zelfbeeld en dat is niet goed voor je zelfvertrouwen. Angst en zelfvertrouwen gaan daarom vaak hand in hand. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je kwaliteiten.