14 juli, dag van de Parijse revolutie die de nationale feestdag van Frankrijk is geworden, is een mengeling van plechtigheid (militaire parades) en feestelijkheid (openbaar bal en vuurwerk). De bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 wordt in Frankrijk al meer dan een eeuw herdacht.
Quatorze juillet wordt in Frankrijk traditioneel gevierd met veel vuurwerk, vaak al de voorafgaande avond, maar ook op de dag zelf. Het gaat daarbij om professioneel geregisseerde shows.
Waarom is 14 juli een nationale feestdag in Parijs? 14 juli 1789 vond het memorabele moment plaats waarop de burgers in Parijs de Bastille bestormden en hiermee officieel de Franse Revolutie inluidden.
Gedurende dertig minuten kan het publiek zich vergapen aan de prachtige vuurwerkshow waarvan het thema elk jaar anders is. > Starttijd van het vuurwerk van 14 juli 2022: vanaf 23 uur gedurende ongeveer 30 minuten (onder voorbehoud).
14 juli is in Frankrijk een nationale feestdag omdat op die dag in 1789 de Bastille-gevangenis werd bestormd, het begin van de Franse Revolutie.
Definities die `quatorze` bevatten:
Franse nationale feestdag = De nationale feestdag van Frankrijk wordt gevierd op 14 juli (Frans: quatorze juillet). Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille-gevangenis gevierd, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon.
Veel gestelde vragen: Vraag: Wordt er in heel Parijs geen vuurwerk afgestoken, of alleen niet rond de populaire plekken zoals de Eiffeltoren? Antwoord: Er wordt in heel Parijs geen vuurwerk afgestoken.
Op 8 mei is de Franse Bevrijdingsdag, ieder jaar een vrije dag, en niet zoals in Nederland eens in de vijf jaar. Die dag, in 1945, markeerde de overwinning van de geallieerden op Nazi-Duitsland, en natuurlijk gedenkt Frankrijk dan de landgenoten die tijdens die oorlog gevallen zijn.
De feestdag van de Vlaamse Gemeenschap of ook de 'Vlaamse feestdag' genaamd is de officiële feestdag van Vlaanderen en een onofficiële feestdag in Frans-Vlaanderen op 11 juli.
14 juli, quatorze juillet is DÉ Franse nationale feestdag! Te vergelijken met Koningsdag in Nederland. Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille-gevangenis gevierd, waarmee in 1789 de Franse Revolutie begon en er een einde kwam aan het Franse koningshuis.
Nationale Feestdag (21 juli)
Wantrouwen van de 'gewone bevolking' ten opzichte van koning en de aristocratie is kort samengevat de hoofdoorzaak van de bestorming van de Bastille. De druppel was vermoedelijk dat de populaire minister Jacques Necker werd ontslagen. Met name de hogere burgerij had zich door deze minister vertegenwoordigd gevoeld.
In Frankrijk is het de traditie om op 1 april bij wijze van grap een papieren vis op de rug van een nietsvermoedend persoon te plakken. 'Poisson d'Avril!
Ognissanti – 1 november
Op 1 november wordt Allerheiligen gevierd. In Italië wordt deze feestdag ook met de familie gevierd. Ze gaan dan naar de mis en hebben vervolgens een lunch met de familie. Bij de katholieken luidt 'Ognissanti' de winter in, ook al begint deze officieel pas op 21 december.
Meer weten over het vieren van oudejaarsavond in Parijs
Er zijn veel geweldige dingen te doen voor de nieuwjaarsvieringen in Parijs. Je kan de lichtshow van de Eiffeltoren meemaken, vuurwerk bekijken bij de Arc de Triomphe, genieten van een romantische dinercruise, of dansen op een feest of in een nachtclub in Parijs.
Vrijdag 3 april in het jaar 33 zou de dag zijn waarop Jezus Christus aan het kruis genageld werd.
Goede Vrijdag is de vrijdag vóór Pasen. De Kerk herdenkt dat Jezus Christus werd gegeseld en, aan het kruis genageld, stierf. Door zijn kruisdood, zo leert de kerk, heeft Jezus Christus de mens verlost. Goede Vrijdag is de droevigste dag van het kerkelijk jaar in het algemeen en van het Paasfeest in het bijzonder.
Jezus is geboren ca 4 v. Chr., rond de tijd dat Herodes de Grote stierf. Hij bracht zijn kinder- en jeugdjaren door in Nazareth in Galilea. Hij werd gedoopt door Johannes de Doper.