Het gemiddelde aantal billendoekjes dat verbruikt wordt is zo'n 10 (per kind) per dag. Da's dus een pak in de week, en wanneer je kijkt naar de doekjes die enigszins fijn zijn voor babybillen, kom je uit op een flink bedrag.
Bespaar 150 euro met wasbaar
Laten we uitgaan van dat ene pak per week en dat (gemiddeld genomen) 2,5 jaar lang. Als je ál deze poetsbeurten kiest voor wasbare doekjes, dan kun je 130 (!) verpakkingen besparen.
Eén poepluier per dag met gemiddeld 7 doekjes en 3 plasluiers is per dag gemiddeld 10 doekjes. Per maand zijn dat 300 doekjes. Voor negen maanden kom je uit op 2.700 billendoekjes.
Om misverstanden te voorkomen: billendoekjes hebben een houdbaarheidsdatum die jaren na de productiedatum ligt. Ook billendoekjes bevatten conserveringsmiddelen tegen bacteriën en schimmels. Je hoeft je wat houdbaarheidsdatum betreft niet zoveel zorgen te maken.
Zwitsal kleurt geel vanaf 1974
Zwitsal was oorspronkelijk wit en kreeg pas in 1974 de kenmerkende gele kleur. In 1974 wordt het logo gemoderniseerd, maar het kuifje van Mieke wordt behouden. Het bedrijf van Jansen maakt een stormachtige groei door en Zwitsal wordt Nederlands grootste en bekendste babymerk.
Ontwikkeld speciaal voor jouw baby
Omdat we zelf ook ouders zijn, weten we hoe belangrijk het is dat onze producten mild, veilig en zacht zijn. Daarom hebben we onze geur speciaal ontwikkeld voor de gevoelige babyhuid. We gebruiken alleen milde, verzorgende ingrediënten die we testen volgens de strengste richtlijnen.
Eerst en vooral vermijd je best billendoekjes met parfum of allergenen. Het kan dan misschien wel o zo fris ruiken, maar een baby heeft vaak een gevoeligere huid. Daarom kies je volgens de Consumentenbond liever voor Zwitsal Gevoelig Huidje Billendoekjes of Pampers Sensitive Babywipes.
Wil je goed in de slappe was zitten, dan kan je met 30 luiers elke derde dag wassen. Per dag gebruik je ongeveer 2 overbroekjes. De droogtijd van overbroekjes is minimaal, hierdoor heb je aan 6 overbroekjes vaak voldoende. Mijn tip: schaf er 6 aan.
De houdbaarheidsdatum op de verpakking is minimaal 6 maanden later dan de dag van aankoop. Heb je het pakje open gemaakt, dan zijn de doekjes nog een maand te gebruiken en WaterWipes adviseert ook om geen doekjes uit de verpakking te halen voor onderweg.
Volgens Luierinfo gebruik je per jaar gemiddeld 1.800 luiers. Dit aantal kan natuurlijk per baby hoger of lager liggen. En met een gebruik van 2 doekjes per schone luier, kom je al snel aan enorme hoeveelheden gebruikte billendoekjes. Wel 14.000 billendoekjes per kind, uitgaande van 4 jaar in de luiers!
Stoffen die fijn zijn voor billendoekjes zijn bijvoorbeeld flanel, zachte katoen, wafelkatoen of badstof. Je kunt natuurlijk ook voor een combinatie kiezen. Bijvoorbeeld een laagje flanel met een laagje badstof, een laagje wafelkatoen met een laagje zachte katoen of een laagje wafelkatoen met een laagje flanel.
We gebruiken hiervoor het symbool van een pot met een open deksel erop, waar een getal in staat. Dit getal staat voor het aantal maanden dat het product houdbaar is na opening. Wanneer er een 12 in staat is het product dus twaalf maanden houdbaar nadat je hem voor het eerst hebt geopend.
Verschoonmatje. Als je buiten de deur je baby verschoont, wil je wel dat hij op een schone en zachte ondergrond ligt. Verschoonmatjes zijn ideaal! Vooral omdat veel verschoonmatjes ook opbergruimte hebben voor luiers, billendoekjes en alles wat je maar nodig hebt bij het verschonen.
Over het algemeen kun je zeggen dat je net zo vaak verschoont als bij een wegwerpluier. Hoe vaak je een luier moet verschonen, hangt af van het aantal voedingen dat je kind krijgt. Gebruikelijk is om na elke voeding een schone, wasbare luier om te doen en deze te wassen.
Als je wasbare luiers wilt gaan gebruiken voor je pasgeboren kindje is het aan te raden om ongeveer 24 luiers in huis te hebben. Een pasgeboren kindje heeft vrij vaak ontlasting en wordt in het begin zo'n 8 keer per 24 uur verschoond. Voor 24 uur heb je dus al 8 luiers nodig.
Het gebruiken van wasbare luiers scheelt volgens Milieucentraal gemiddeld €450. Wat je kwijt bent aan luiers, hangt af van de manier waarop je ze gebruikt. Kies je voor wegwerpluiers, dan hebben het merk en het aantal verschoonbeurten invloed op de kosten.
Gebruik wasbare billendoekjes in plaats van wegwerpdoekjes. Die laatste bevatten vaak oliën of andere toevoegingen die de huid langer week kunnen houden. Een stoffen doekje of washandje dat je vochtig maakt met water is gezonder voor de huid.
De must-have huidverzorgingsproducten voor een baby zijn een badolie of milde wasgel, een huidolie en een vette zalf voor op eczeem plekjes of luieruitslag. Het advies is om een baby 2 a 3 keer per week in bad te doen. Badderen ontdoet de huid van haar natuurlijke vetlaagje en hierdoor kan de huid uitdrogen.
Zwitsal baby Huidolie is dermatologisch getest, pH-huidneutraal, hypoallergeen en vrij van parabenen. De milde, gemakkelijk absorberende olie is ook geschikt voor de droge en gevoelige babyhuid.
In 1974 werd het logo gemoderniseerd, maar het inmiddels beroemde kuifje van Mieke bleef behouden. Zwitsal is in al die jaren uitgegroeid tot Nederlands grootste en bekendste babymerk.