Tuinbonen invriezen
De verse tuinbonen in hun peul blijven zo'n week goed in de koelkast. Wil je de gedopte bonen invriezen? Dat kan.
Verse tuinbonen invriezen
Zorg ervoor dat u de schil en de buitenste schil verwijdert wanneer de bonen bijzonder groot zijn en de schil taai . Nadat u de tuinbonen hebt verwijderd, wast u ze onder stromend vers water. Droog de bonen zorgvuldig en doe ze in diepvrieszakken, sluit ze af en leg ze in de vriezer.
Tuinbonen bereiden & bewaren
Verse peulen met bonen bewaar je in de koelkast, bij voorkeur in de schil/peul. Hiermee voorkom je dat de bonen uitdrogen. Bewaar tuinbonen in glas op een donkere plek om verkleuring te voorkomen.
Pan: breng een laagje water in een pan aan de kook, voeg de bevroren tuinbonen toe. Breng opnieuw aan de kook en laat 8 tot 10 minuten zachtjes doorkoken. Afgieten en naar wens op smaak brengen.
Tuinbonen blijven mooi blank als aan het kookwater een scheut melk is toegevoegd. Je kunt de bonen eventueel na het koken nogmaals doppen door het stugge velletje te verwijderen. Zo krijg je mooie groene boontjes.
Leg de sperziebonen in één laag op een schaal.Zo voorkom je dat ze aan elkaar plakken tijdens het invriezen.Zet de schaal in de vriezer totdat de bonen stevig en bevroren zijn . Daarna kunnen de bonen worden overgebracht in luchtdichte diepvriesbestendige containers of zakken.
Sperziebonen bereiden & bewaren
Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse sperziebonen kun je ook invriezen. Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen. Sperziebonen uit blik of glas bewaar je in de voorraadkast.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Hiervoor moet je de gedopte tuinbonen blancheren, ongeveer 2 minuutjes lang. Daarna zo snel mogelijk invriezen. Zo zijn ze minstens drie maanden houdbaar in het vriesvak..
Als de bonen erg jong en vers zijn, hoeft u de binnenste schil niet te verwijderen. De meeste tuinbonen in de VS moeten echter wel worden gepeld . Koop een pond tuinbonenpeulen voor elke kop gepelde bonen die u wilt. Om de bonen los te krijgen, breekt u elke peul open door het uiteinde eraf te scheuren en de draadachtige naad naar beneden te trekken.
Tuinbonen kunnen rauw gegeten worden, met peulen en al, maar alleen als ze heel jong en klein zijn en vers geplukt . Tenzij u ze zelf kweekt, kunt u ze het beste koken.
Je kunt de peulen, in de koelkast, ongeveer twee weken bewaren. Al gedopte bonen kun je twee à drie dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezen. Blancheer de tuinbonen in dat geval in kokend water.
Tuinbonen met schil
Wanneer de tuinbonen niet al te groot zijn, kunt u ze ook met schil en al eten.
Tuinbonen dubbel doppen zorgt voor een meer verfijnde smaak. Door het bittere schilletje van de al gedopte boontjes te verwijderen verdwijnt de bittere smaak.
Droog de tuinbonen af voor je ze invriest. Het hele idee van een flinke bak tuinbonen invriezen, is wat mij betreft dat je elk keer dat je tuinbonen wilt eten een paar bonen uit de bak kunt schudden. Je hoeft dus niet steeds een hele bak op te eten maar kunt elke keer doseren hoeveel je wilt.
Het is makkelijk om bonen in te vriezen voor toekomstige heerlijke gerechten . Giet de bonen af en spoel ze af, doe ze in een diepvrieszak of een herbruikbare, vriezerbestendige container en vul ze met water tot de bonen volledig bedekt zijn. Sluit de zak of container vervolgens af, label deze met de datum en doe ze tot zes maanden in de vriezer.
De lange slanke boontjes kunnen prima ingevroren worden zodat we ook komende winter een voorraadje hebben. Het invriezen is eigenlijk hetzelfde als bij de tuinbonen en de peultjes: schoonmaken, blancheren, afkoelen onder de koude kraan, over de plastic bakjes verdelen en gauw de vriezer in!
Groene bonen kunnen rauw worden ingevroren, maar overweeg ze te blancheren en te shockeren voor de beste resultaten . Niet alleen zorgt het koken ervoor dat ze hun levendige groene kleur behouden, maar volgens gediplomeerd diëtiste en chef-kok Abbie Gellman worden ook oppervlaktemicro-organismen en vuil verwijderd, waardoor bederf wordt voorkomen.
Zoals de meeste groenten moeten sperziebonen worden geblancheerd voordat ze worden ingevroren om hun verse smaak en kleur te behouden. Om dit te doen, moet u de sperziebonen in linten of stukken snijden of snijden, alle harde uiteinden of draderige randen verwijderen en weggooien, blancheren in kokend water, afkoelen en vervolgens invriezen.
De kwaliteit van bevroren bonen is beter als ze geblancheerd zijn . Blancheren stopt de enzymwerking die het rijpingsproces voortzet en kan de bonen taai maken. Verpak bonen in trays door ze in een enkele laag op een tray te leggen om in te vriezen voordat u ze verpakt.
Waarom zijn tuinbonen goed voor je gezondheid:
Tuinbonen bevatten ruime hoeveelheden folaat (vitamine B11), vitamine C en vezels. Folaat is in je lichaam onder andere betrokken bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Ook speelt folaat een belangrijke rol bij de groei van een ongeboren baby.
Hoewel melk al een goede bron van proteïne is, kan het consumeren ervan met andere eiwitrijke voedingsmiddelen zoals eieren, vlees of bonen uw spijsverteringsstelsel overbelasten . De combinatie van meerdere eiwitbronnen kan moeilijk te verteren zijn en kan leiden tot spijsverteringsproblemen.
Voeg de bevroren tuinbonen toe aan de pan en breng het water opnieuw aan de kook op hoog vuur. Kook de bonen in ca.2 min.beetgaar.