Een uitstekende manier om gember langer te bewaren is door de gember in te vriezen. Snijd of rasp de gember eerst in de gewenste porties voordat je het in een luchtdicht bakje in de vriezer plaatst.
Bij voorkeur schil je de gemberwortel op voorhand en steek je hem vervolgens in een diepvrieszakje. Op deze manier kan je hem tot wel 3 maanden bewaren. Heb je hem nodig dan haal je hem er gewoon uit, snij of rasp je een stukje en steek je hem weer in de diepvries.
Draai het stuk gember halverwege een keer om want je wilt voorkomen dat de schil verbrandt. De schil beschermt het vocht in de gember, waardoor de gember niet uitdroogt.
Hoewel gember zo'n twee tot drie weken in de koelkast goed kan blijven, kun je de gember het beste testen door te zien, ruiken en proeven. Soms is het overduidelijk dat de gember niet meer goed is; het is verkleurd, ingedroogd en er zit schimmel op. Dan heb je maar één taak: de gember weggooien!
Bevroren gember hoef je niet te ontdooien voor gebruik. Je kunt het direct uit de vriezer in je thee of curry verwerken.
Zet de gember ongeveer 15 seconden in de magnetron voordat u hem probeert te snijden . Als u uw gember in plakjes snijdt voordat u hem invriest, ontdooi de plakjes dan voordat u ze in de schaal gebruikt. Voor bevroren gehakte gember, breek af wat u nodig hebt, ontdooi ze in de magnetron en gooi ze in uw schaal.
Een uitstekende manier om gember langer te bewaren is door de gember in te vriezen. Snijd of rasp de gember eerst in de gewenste porties voordat je het in een luchtdicht bakje in de vriezer plaatst.
Als je schimmelplekken op je gember ziet, kun je het beste het hele stuk gember eruit halen . De wortels van schimmel dringen verrassend diep door in voedsel en kunnen ervoor zorgen dat je ziek wordt als je ze eet.
In de schil van gember zitten veel gezonde voedingsstoffen. Door de schil te laten zitten, kunt u daar dus ook volop van profiteren. Bovendien heeft de schil geen echte eigen smaak en proeft u het dus niet wanneer u die laat zitten. Overigens geldt dat wel alleen voor de schil van verse gember.
Gemberthee heeft vele gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verbeteren van de spijsvertering en het verlichten van misselijkheid en braken.
Regelmatig vers gembersap drinken zou niet alleen ontstekingsremmend werken, maar ook een gunstig effect hebben op spier- en gewrichtspijn of zelfs menstruatiepijn. Naast sap zou je ook zelfgemaakte gembercompressen op basis van geraspte, verse gember en water kunnen maken om op pijnlijke plaatsen aan te brengen.
Gember: Gember krijgt snel schimmel als het in de koelkast wordt bewaard en het is in verband gebracht met nier- en leverfalen . "Wikkel gember strak in keukenpapier om vocht te absorberen voordat je het in de koelkast legt.
Bereiden: Breng het water met gember en citroensap en -rasp aan de kook, laat het 10 minuten trekken. Zeef het mengsel. Breng de thee op smaak met honing.
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
De bladeren zijn rauw eetbaar, maar hebben over het algemeen een taaie, vezelige aard. Gemberbladeren worden niet vaak in hun geheel gegeten. In plaats daarvan worden ze fijngehakt en gemengd in salades, gestrooid als garnering, of fijngehakt en geroerd in graangerechten .
Gember kruidenthee kan helpen bij het verwijden van de bloedvaten, het verminderen van de vorming van bloedstolsels en het verlagen van de bloeddruk.
De gember heeft zo'n vezelachtige structuur dat na het blenden je enkel nog vezels zal proeven en dat is niet aangenaam. Wil je de gember toch in de blender? Hak hem dan eerst in kleine stukjes en laat de machine niet te lang draaien.
" Gemberschil is volkomen veilig om te consumeren ," zei Dana. "Ik snijd vaak stukjes ongeschilde gember af en laat ze in heet water trekken voor de lekkerste gemberthee. De schil kan meer vezels bevatten [dan de rest van de gemberwortel]."
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Het is in te vriezen en goed te bewaren. Wikkel overgebleven gemberwortel strak in folie en bewaar het in een diepvrieszak . Wanneer je het nodig hebt, rasp je het eraf met een microplane rasp (met schil en al) en doe je het terug in de vriezer. Ja, je leest het goed; je hoeft de schil er niet echt af te halen.
Gember wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt bij de behandeling van misselijkheid en braken, als ontstekingsremmer, bij verkoudheid, om verslavingen te bestrijden, menstruatiepijn te behandelen, en om de vertering te bevorderen (1-15).
Schimmel gedijt goed in vochtige omgevingen. Gember die niet op de juiste manier is bewaard, kan daarom snel gaan schimmelen.
Gemberpoeder werkt 10x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog beter werkzamebestanddelen. Reden genoeg dus dit lekker aan je eten toe te voegen.
Je kunt ook plakjes gember toevoegen aan je koude water voor wat meer smaak. Gember kun je ook heel gemakkelijk toevoegen aan een warme maaltijd.