Symptomen van een hond die om aandacht vraagt kunnen zijn: Blaffen. Piepen/janken. Komt constant met een speeltje aanzetten.
Alleen wanneer hij iets doet wat het baasje niet wil – zoals blaffen, opspringen, iets kapotbijten, met iets aan de haal gaan… – krijgt hij volop aandacht. Een hond zal doen wat hij kan om de aandacht van zijn geliefde baasje te krijgen. Die aandacht op zich is al een beloning voor de hond.
Tegen je aan leunen
Dan laat hij zien dat hij van je houdt en wilt hij zijn affectie laan je tonen. Wanneer een hond tegen je aan leunt dan voelt hij zich veilig bij jou. Wanneer jouw hond tegen je aanleunt en aan angstige indruk maakt, dan kan hij overigens nog steeds van je houden en zich veilig voelen bij je.
Teveel aandacht geven aan je hond
Want dat verschilt nogal per hond en per situatie. Teveel is eigenlijk nooit goed. Teveel sporten is wat anders dan veel sporten. Dat geldt ook in dit geval.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Vroeger keek je hond dus vooral naar flikkerende beelden, maar tegenwoordig kan hij de beelden net als wij in de vorm van een film zien. Kunnen honden tv kijken, zoals wij dat zien? Nee, dat niet. Honden volgen niet series of films zoals wij die volgen en begrijpen.
Een lachende hond herken je aan: Een ontspannen, iets open bek. Lippen die horizontaal iets naar achteren lijnen. Een tong die binnenboord blijft.
Knuffelen: liever niet.
Ze voelen zich gevangen door de armen die om hen heen worden geslagen. Het is niet veilig en de hond kan onverwachts reageren. Ook is het geen goed idee om de voorpoten van een hond op je schouders te leggen en zo te 'knuffelen'.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Sommige honden willen ook in je oor of je neus likken, dat is het moederinstinct dat boven komt drijven, ze willen je gewoon verzorgen en zo je oren, ogen, neus en aangezicht reinigen. Er bestaan verschillende vormen van likjes geven. Zo zal een moederhond haar baby's onmiddellijk na de bevalling droog willen likken.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.
Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden. Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag. Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen. Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede 'vlooibeurt' en wil jou graag net zo verwennen.
Een hond kan janken omdat ze opgewonden, gespannen/onrustig, gefrustreerd, of angstig zijn. Opwinding gaat gepaard met veel springen, cirkelen en soms ook blaffen. Onrust gaat gepaard met nerveus heen en weer lopen en een onzekere lichaamstaal – oren en staart naar beneden, constant rondkijken.
Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond. Omgevingsfactoren, 'Hoe laat ruikt het?' Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving.
Je kunt bijvoorbeeld honden verjagen met geur. Hiervoor zijn namelijk speciale strooikorrels ontwikkeld met een geur die honden erg onaangenaam vinden. Deze korrels zijn gemaakt van plantaardige extracten, zoals citroen, azijn en peper.
Op je voeten zitten
Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn. Als je hond jaloers is, kan dit een manier zijn om andere mensen en dieren te laten zien dat je van hem bent.
Honden vinden het niet prettig als je hen rechtstreeks benadert terwijl je ze in de ogen staart. Zeker niet als je een vreemde bent. Het kan voor de hond zeer bedreigend overkomen. Draai je liever iets af, kijk af en toe weg en knipper een keer wanneer je een hond ontmoet.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Wederzijds staren
Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging.
Of ze kijken, hangt ook af van hoe goed je beeldscherm is. Honden zien beweging veel beter dan wij. Het beeld op een ouderwets tv-scherm wordt 50 keer per seconde ververst (50 Hz). Onze ogen zijn niet gevoelig genoeg om dat beeld te zien flikkeren, maar honden zien dat wel.
Die herkennen zichzelf ook in een spiegel. Honden hebben echter geen zelfbewustzijn. Een hond ziet in de spiegel een andere hond en blaft soms tegen zijn spiegelbeeld. Maar meestal reageert een hond niet eens op zijn spiegelbeeld.
Dankzij de ogen aan de zijkant van hun kop, hebben honden een gezichtsveld van 240 graden vergeleken met het menselijke veld van 200 graden. Ook kunnen honden 's nachts heel goed zien. Dat hebben ze te danken aan het feit dat hun ogen meer staafjes bevatten.