In een Frans restaurant heb je recht op een gratis kraanwater. Volgens een Franse wet uit 1967 moeten restaurateurs een gratis fles kraanwater schenken bij de maaltijd als klanten daarom vragen. De karaf met kraanwater is in Frankrijk onderdeel van het 'couvert' in restaurants, net als zout en peper en een mandje brood ...
7. Spa rood: wat lijkt daarop? Algemeen heet spuitwater 'eau gazeuse', maar als je op het terras gewoon een spa rood wilt hebben kun je het beste om een Perrier vragen. Die heeft ongeveer net zoveel bubbels.
Mag ik de rekening, alstublieft? L'addition, s'il vous plaît. Mag ik de rekening, alstublieft? Puis-je avoir le test s'il vous plaît ?
Op de Franse weg is het voor een bestuurder verboden te eten of drinken tijdens het rijden. Ook mag je niet op slippers of blote voeten rijden. Een telefoon in je hand houden is zoals in veel landen ook in Frankrijk verboden.
In restaurants in Frankrijk is het niet noodzakelijk om een fooi te geven tenzij de service erg goed was. Je kan dan een fooi van 5 tot 10% van de rekening geven. In een hotel is een fooi van €1 per bagagestuk gewenst. Gidsen ontvangen meestal tussen de €2 en €5 fooi.
Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
De term coperto is een verzamelnaam voor alles wat bij het nuttigen van een maaltijd in een restaurant komt kijken: het tafellinnen, de servetten, het bestek, de glazen etc. Het gebruik om een bescheiden bedrag aan te rekenen voor dit alles gaat terug tot de middeleeuwen.
In een Frans restaurant heb je recht op een gratis kraanwater. Volgens een Franse wet uit 1967 moeten restaurateurs een gratis fles kraanwater schenken bij de maaltijd als klanten daarom vragen. De karaf met kraanwater is in Frankrijk onderdeel van het 'couvert' in restaurants, net als zout en peper en een mandje brood ...
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Het gratis drinkwater zorgt ervoor dat je niet genoodzaakt bent om (dure) flessen water op het terras te bestellen om de dorst te lessen. Het leidingwater in Parijs is gewoon drinkbaar, net als Nederland.
NL: Een cola, alsjeblieft. FR: Un coca, s' il te plaît.
ober → serveur, serveuse. ober → serveur.
Uit de studie blijkt dat het water in Frankrijk, met een prijs van 1,27 euro per kubieke meter, duidelijk goedkoper is. De Verenigde Staten doen met een waterprijs van 47 eurocent per kubieke meter nog veel beter.
Zwitserland biedt het beste kraantjeswater aan ter wereld. Het evenaart zelfs de kwaliteit van flessen mineraalwater, alleen is het bijna vijfhonderd keer goedkoper. De Noren hebben een speciaal systeem ontwikkeld om grondwater optimaal te beschermen.
Het gaat onder meer om gemeenten in het departement Doubs in het oosten van Frankrijk en de departementen Drôme en Var in het zuiden van het land. Al meer dan 100 gemeenten zitten zonder drinkbaar water, aldus Christophe Béchu, de Franse minister van Ecologische Transitie.
De kosten voor schoonmaak, huur van het gebouw, elektra en personeel blijven gewoon bestaan. Of een ober nu een glas kraanwater of een glas bier serveert, de kosten van de medewerkers moeten gewoon betaald worden.
Gratis kraanwater: niet verplicht
Momenteel is er geen enkele wet of richtlijn die u als horeca-uitbater verplicht om gratis kraanwater aan te bieden. Doet u dat wel, dan is dit uit welwillendheid om uw klanten een extra service aan te bieden.
Het antwoord: Restaurants en andere horecagelegenheden zijn, wettelijk gezien, niet verplicht, indien kraanwater wordt besteld, om kraanwater te leveren. Er is geen wettelijke basis dat een restaurantbezoeker dat bij een horeca-exploitant zou kunnen afdwingen.
Lunch en diner
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend.
Nederland: het is niet verplicht maar 1 a 2 euro per dag wordt gezien als beloning voor het harde werken. Aruba/Antillen: gemiddeld 2 euro per dag (omgerekend).
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.