Je baby's meter vragen of peter vragen kan op een zeer originele manier dankzij een supercool én bruikbaar gepersonaliseerd cadeau. Een koekjesdoos met foto, een cadeau met naam of een bedrukte keukenweegschaal met foto behoren tot de vele tientallen leuke cadeautjes voor meter en peter of oma en opa.
Bij het doopsel leggen de meter en peter de belangrijkste belofte af: als een of beide ouders vroeg zouden sterven, nemen zij de zorg voor het kind op zich. Daarom werd vaak voor dichte familieleden gekozen als meter of peter, denk maar aan een zus, een broer of een van de ouders van de mama of papa.
De peter en meter zijn degenen die het kind voor God voorstellen, zij vergezellen hem of haar om gedoopt te worden. Dit begrip van begeleiding, van getuigenis, is niet louter religieus; het kan ook in een seculiere context worden toegepast. Vroeger was de peetvader de verantwoordelijke voor de opvoeding van het kind.
Traditioneel vormen een peter en meter samen de peetouders. Hun levenstaak bestond er oorspronkelijk uit om het kind bij te staan tijdens de christelijke opvoeding; in het bijzonder wanneer het kind één of beide ouders zou verliezen door een tragisch voor- of ongeval.
Zo moet een meter of een peter minimaal zestien jaar zijn en katholiek gedoopt en gevormd zijn. Meter en peter mogen niet de moeder of vader van de dopeling zijn. De meter en peter van de dopeling moeten ook de geschiktheid en intentie hebben om hun taak uit te oefenen.
De eerstgeborene kreeg standaard de grootouders als peetouders, de daaropvolgende kinderen kregen de tantes en nonkels. Vandaag de dag merken we echter op dat steeds meer jonge ouders vrienden en vriendinnen verkiezen voor deze functie. Twee peters of twee meters vragen is ook niet ongewoon.
Bij een katholieke doop worden doorgaans twee getuigen gevraagd: een (mannelijke) peter of peetoom en een (vrouwelijke) meter of peettante. Deze peetouders zijn samen de doopborgen.
Dat hangt natuurlijk af van wat jouw inkomen is, en hoeveel je zelf graag uitgeeft. Maar toch geven we je graag een leidraad mee. De meeste kersverse peters of meters geven ongeveer 250 euro uit aan hun eerste cadeautje. Dat lijkt veel, maar weet dat je als kersverse ouder al heel wat kosten hebt.
Bent u gevraagd om Peter of Meter te worden dan is het natuurljk leuk om een scpciaal doop cadeau te geven die u als Peter en Meter kan geven aan jullie peetekind. Cadautip 1: De meeste Peetouders gegeven geld.
U kunt voogd worden als u meerderjarig bent. Ook mag u niet onder curatele staan en niet lijden aan een geestelijke stoornis.
Geen voogd
In het geval dat niemand de voogdij op zich wil of kan nemen, krijgt een instantie (bijvoorbeeld Stichting Jeugdbescherming) het gezag over het kind. Vervolgens zal de instelling een pleeggezin zoeken of het kind begeleiden met zelfstandig wonen.
En hoeveel kost dat? Veel kosten zijn er aan een doopsel niet echt. Je koopt de doopkleertjes (als je die niet hebt van je eigen doopsel) en een doopkaars . Je kunt altijd een vrijwillige bijdrage leveren aan de kerk.
Hoeveel peetouders mag je hebben? Hoeveel mensen je aanwijst als peetouder voor je kind bepaal je zelf. Dit kunnen er meer dan twee zijn, maar dit kan ook maar één persoon zijn. Het ligt er maar net aan wat voor jullie goed voelt.
Een voogd is in het recht een handelingsbekwame (rechts)persoon die instaat voor de persoon en de goederen van een onbekwame minderjarige, soms pupil genoemd. De voogd kan de taak van de ouders overnemen wanneer deze komen te overlijden of wanneer deze het kind "niet meer kunnen hanteren".
Ouders en doopmeter- en peter spreken plechtig hun geloof uit in de geloofsbelijdenis, mede in naam van het kind, en aansluitend wordt het hoofdje van het kind driemaal overgoten met doopwater en zo gedoopt in de Naam van de Vader, de Zoon en de H. Geest. Enkele aanvullende riten worden aan het doopsel toegevoegd.
Verandering van meter
Je dient een aanvraag tot wijziging in bij je netbeheerder. Je krijgt een prijsofferte. Je tekent de offerte voor akkoord en betaalt het overeengekomen bedrag aan je netbeheerder. Je netbeheerder neemt contact met je op om een datum vast te leggen voor de uitvoering van de werken.
Je moet als ouders niet getrouwd zijn om je kindje te laten dopen. Als je dit wel bent, neem je best dit trouwboekje mee naar de doopviering. Na afloop van het doopsel kan het dan meteen ingeschreven worden. De kerk raadt aan het kind te laten dopen tussen de drie weken en drie maanden na de geboorte.
Petekind wordt in de standaardtaal in het hele taalgebied gebruikt voor 'het kind voor wie men samen met de ouders de doopbelofte aflegt'. Een petekind is dus het kind van wie men peter (peetoom) of meter (peettante) is.
Het kind waarvan je peter of meter bent, is in het algemeen Nederlands je 'petekind'. Het maakt niet uit of het een jongen of een meisje is. In het Belgische Nederlands wordt ook 'metekind' gebruikt, voor een jongen of meisje van wie een vrouw meter is.
Tijdens het doopsel beloven meter en peter aan de ouders om het kind bij te staan in de geloofsopvoeding. Vroeger werd het kind onmiddellijk na de geboorte gedoopt. De moeder lag meestal nog in het kraambed en het was de taak van de meter om de baby vast te houden bij de doopplechtigheid.
Tijdens de katholieke doop beloven de peetouders hun steentje bij te dragen aan de geestelijke opvoeding van het kind. Wordt de peetoom of peettante kerkelijk geregistreerd? Dan geldt vaak de eis dat deze zelf gedoopt is en communie heeft gedaan. Het peetouderschap is tegenwoordig meestal geen officiële rol meer.
Werkt een gezagdragend ouder onvoldoende mee, dan kan een gezinsvoogd een schriftelijke aanwijzing geven. Wordt een aanwijzing niet nageleefd door de ouders, dan moet de GI weer naar de rechter voor een dwangmiddel. Dit kan een dwangsom zijn. De gezinsvoogd mag niet eenzijdig bijvoorbeeld een omgangsregeling inperken.