Paardenstaart - Een paardenstaart is net zo handig. Gebruik dan wel een elastiekje zonder metaal, dit metalen stukje beschadigt je haren. Om de voorkomen dat er toch geen zweet in je haarlengtes of puntjes gaan zitten, kun je je paardenstaart ook vlechten zodat 'ie wat korter wordt.
Door je haar in een knot, staart of vlecht te dragen, voorkom je dat het aan je gezicht plakt en dat het zweet zich over de gehele lengte van je haar verspreidt. Gebruik hiervoor als het even kan een spiraalvormig elastiekje, zodat je haar na het sporten hetzelfde valt als ervoor.
Het hoge zoutgehalte in het zweet en de toegenomen olieproductie zorgt zo voor een vet bosje. Nu kun je elke dag je haren wassen, maar dit is niet aan te raden (lees: een NO-GO!). Dit droogt je haren namelijk uit in plaats van ze te verzorgen.
Wist je dat sporten niet alleen goed is voor je lijf, maar ook voor je haar? Sporten zorgt voor minder stress en dus minder haaruitval. Ook zorgt beweging voor een betere bloedcirculatie. Hierdoor gaan er meer voedingsstoffen en zuurstof naar je haar.
Belangrijk bij het wassen van je haar
Was je haar maximaal drie keer per week grondig.
Hoe vaker je je haar wast, hoe vetter het wordt
Talg zorgt ervoor dat de hoofdhuid een beetje vettig blijft. Dat is nuttig, want het houdt de hoofdhuid soepel en beschermt tegen uitdroging. Talg beschermt je hoofdhuid op een natuurlijke manier.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Dus als je veel zwemt, moet je wekelijks een zuiverende behandeling (Clarifying shampoo bijvoorbeeld) nemen om dit residu te verwijderen. Probeer een spoeling met appelcider azijn voor een natuurlijke oplossing. Appelazijn helpt bij het afbreken en wegwassen van overtollig chemisch residu voor gezonder, voller haar.
Zet door en verwacht niet onmiddellijk resultaat
Na een week niet wassen is je hoofdhuid zelden hersteld en word je haar niet op slag terug niet-vettig. Het duurt langer en het is geen fijne fase. Ikzelf waste het de eerste keer 12 dagen niet, behalve 2 keer na het sporten met water.
Kok: "Mits er met een sulfaatvrije shampoo wordt gewassen, is het niet ongezond om je haar iedere dag te wassen. Sulfaten zorgen er namelijk voor dat haarschubben open gaan staan, waardoor de haarstructuur beschadigt. Dan wordt het haar droog, dof en breekbaar, omdat er vuil en andere dingen in de haren kunnen komen.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen. Was je haar nooit te heet, dit droogt je haar uit en spoel het altijd goed uit.
Vermijd bijvoorbeeld pittig eten en pas op met het drinken van koffie of energiedrankjes. 'Hete' gerechten hebben hetzelfde effect op het hoofd als warme temperaturen en stimuleren zweetklieren. En de adrenaline die het lichaam aanmaakt als reactie op cafeïne kan eveneens zorgen voor een bezweet hoofd of gelaat.
Vaak is de oorzaak van overmatig zweten niet bekend. Waarschijnlijk komt het door een prikkel om te gaan zweten in de hersenen. Bij dertig tot vijftig procent van de mensen die overmatig zweten, komt het in de familie voor. Het overmatig zweten kan ontstaan onder invloed van psychische factoren.
Hyperhidrose van het gezicht
Hyperhidrose van het hoofd is een teken van overmatige transpiratie. Het kan leiden tot psychologische gevolgen zoals verlies van zelfvertrouwen, angst voor de blik van anderen, isolement... Als gevolg kan een echte vicieuze cirkel beginnen, want stress zet aan tot zweten.
Je haren niet wassen met shampoo is dus een stuk natuurlijker en beter voor je hoofdhuid, en je schijnt er niks van te ruiken. Toch zijn er ook mindere verhalen. Zo kan je hoofdhuid gaan jeuken als je lang je haar niet wast. Bovendien wordt het bij sommige mensen een stuk stugger en doffer.
"Het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."
Cafeïne gaat de effecten van DHT tegen, een hormoon dat haarzakjes beschadigt en voor haaruitval zorgt. Door cafeïne wordt de haarschacht langer en sterker en gaat je haar sneller groeien.
Een milde shampoo is extra zacht voor de hoofdhuid en kan ideaal zijn voor mensen die snel last hebben van een geïrriteerde hoofdhuid. Omdat ze zo zacht zijn zijn ze ook ideaal om te gebruiken als ' voorwas'.
In uw huid zitten zweetkliertjes. Daar komt vocht uit: zweet. Dat vocht op uw huid verdampt. Het verdampen neemt warmte mee.
Als je je haren te vaak wast, is het mogelijk dat je haar uitdroogt en gemakkelijk breekt. Een beetje vuil in je haar is prima en natuurlijk. Zeker het vet (talg en oliën) hoort in je haar. Talg heeft een aantal belangrijke functies, waaronder het beschermen en soepel houden van de huid.
Water-only methode
Door je hoofd te masseren en de natuurlijke oliën van hoofdhuid naar je haarpunten te verdelen met 2 vingers en een fijne borstel. Na enkele weken gaat je haar zichzelf reinigen en hoef je nooit meer shampoo te gebruiken.