Het enige dat werkt om die lelijke witte plek te voorkomen (of te verminderen als je hem al hebt) is namelijk om te bewegen terwijl je onder de zonnebank ligt. Door af en toe te verliggen kunnen er namelijk geen drukpunten ontstaan.
Het advies is om altijd naakt onder de zonnebank te gaan. Dit is het gemakkelijkst wat betreft zweten in je ondergoed én ondergoed kan warm worden, waardoor je huid kan verbranden. Dit is voornamelijk het geval bij zijde ondergoed.
De mogelijke oorzaken van witte vlekken op de huid: Auto-immuunziekte, zoals Vitiligo of een Halo moedervlek. Hypopigmentatie na een aandoening als eczeem, psoriasis, gist- en schimmelinfecties. Aangeboren afwijking, zoals Tubereuze Sclerose.
Hoewel witte vlekjes - klein of groot - eruit zien als iets om je zorgen over te maken, zijn ze relatief onschuldig. Helaas kun je niets doen om ze te laten verdwijnen. Er is simpelweg geen manier om pigment dat weg is weer terug te krijgen. Wat je wél kunt doen, is voorkomen dat je nog meer witte vlekjes krijgt.
Producten met retinol of vitamine B kunnen jouw huid ondersteunen in het herstel van het pigment. Hierdoor verdwijnen de witte vlekjes eerder, als ze ontstaan zijn door zonnebrand. Bij een andere oorzaak is meestal geen behandeling mogelijk en kan allen het camoufleren van de vlekken een oplossing bieden.
Gewone pigmentvlekken kunnen niet terugkomen, maar sommige vlekken zouden kunnen terugkomen binnen enkele maanden tot één jaar. De procedure zal dan herhaald moeten worden. Ditzelfde kan ook gelden voor het zgn. zwangerschapsmasker bij vrouwen.
De behandeling van vitiligo. Tot op heden is er geen behandeling die vitiligo volledig kan genezen. Wel kunnen sommige behandelingen er voor zorgen dat het pigment wat terugkomt, waardoor de plekken er beter uit gaan zien. Ook wordt verder verlies van pigment dan tegengegaan.
Je kunt vitiligo UVB lichttherapie gebruiken, vaak in het ziekenhuis, maar ook met speciale lampen voor thuisbelichting. Hierbij kun je dan ook nog cremes gebruiken, vaak worden hormooncremes voorgeschreven, maar die hebben als nadeel dat de huid dunner wordt en je die niet zo lang mag gebruiken.
Bij vitiligo worden pigmentcellen door het lichaam aangevallen en kapot gemaakt. We weten niet precies wat de oorzaak van vitiligo is. Misschien speelt erfelijke aanleg een rol. Ook kunnen bijvoorbeeld zwangerschap, wondjes op de huid, operaties, sommige ziektes, zonnebrand en stress invloed hebben.
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.
Bij zomergist heeft u kleine vlekjes op uw huid.Deze zijn lichter of donkerder dan de kleur van de rest van uw huid. De vlekjes beginnen vaak in de zomer, daarom heet het zomergist. Een andere naam voor zomergist is pityriasis versicolor.
De vlekken kunnen donkerder zijn dan de eigen huidskleur, maar soms ook lichter. Hoewel de zon (dus) een belangrijke oorzaak vormt bij het ontstaan van pigmentvlekken, spelen daarnaast ook aanleg, hormonale veranderingen, medicijnen en het gebruik van irriterende stoffen in cosmetica een rol.
Het is dan toch wel beter om niet direct nadat je de zonnebank hebt gebruikt te gaan douchen. Dit komt doordat deze producten langer in moeten werken. Wacht daarom toch wel circa 4 uur voordat je onder de douche stapt. Echter kan het in sommige gevallen nodig zijn om maar liefst 8 uur te wachten.
Smeer je in voordat je onder de zonnebank gaat
Bij een zonnebankcrème met bronzer wordt de bruining extra gestimuleerd. Hierdoor krijg je een nog dieper bruiningsresultaat. De bruining werkt ook na de zonnebanksessie nog enkele uren door. Hierdoor is het bruiningsresultaat nog beter en je langer bruin.
Douchen voor de zonnebank
Wat je wel beter vermijdt, is een douche voor de zonnebank. Sommige mensen geloven dat een propere huid ervoor zal zorgen dat je sneller bruint. Maar in werkelijkheid moet je ten allen tijde vermijden dat je onder de zonnebank gaat met een vochtige huid.
Bij mensen die aanleg hebben voor vitiligo, kunnen bepaalde factoren de ziekte uitlokken. Ernstige ziekten, operaties, zwangerschap, bevalling, zonnebrand, huidschade en emotionele stress zou vitiligo kunnen triggeren of verergeren.
Dat is een fabeltje. Vroeger werd dat advies misschien gegeven, maar inmiddels is bekend dat dit onterecht is. Met vitiligo kun je gewoon de zon in, als je er maar voor zorgt dat je huid niet verbrandt.
Bij vitiligo kunt u last hebben van: Witte vlekken met een donkere rand eromheen. Die rand is donkerder dan uw eigen huidskleur. Vlekken op uw gezicht, handen, voeten, geslachtsdelen, anus en littekens.
Vitiligo kan op elke leeftijd ontstaan, maar bij ongeveer 50% van de patiënten openbaart de aandoening zich vóór het 20e levensjaar en bij 70-80% vóór het 30e levensjaar. Behalve een medisch probleem is vitiligo vooral een belangrijk psychosociaal probleem.
Het kan opeens gebeuren terwijl het pigment jarenlang verdween. Dat komt zeer waarschijnlijk doordat de immuunreactie tegen pigmentcellen uitgedoofd is; dus het vitiligo is stabiel. Maar dat kan ook zo weer veranderen. Wij weten al veel over hoe het gebeurt maar weinig over waarom dat zo maar gebeurt.
Ook mensen met de huidziekte vitiligo hebben extra vitamine D nodig. Een vitaminepil met 10 microgram (400 IE) vitamine D per dag is goed tot 70 jaar. Vanaf 70 jaar neemt u 20 microgram (800 IE) per dag.
Draag kleren die ruim zitten, niet knellen en niet schuren tegen de huid. Draag het liefst katoenen ondergoed en sokken. Doe elke dag schone kleren aan. Gebruik een aparte handdoek voor het afdrogen van de plek waar de huidschimmel zit.
Bij huidschimmel heeft u 1 of meerdere plekken met kleine schilfers op uw huid. De plekken hebben vaak een andere kleur dan uw huidskleur: lichter, donkerder of rood. Het komt door een schimmel of gist. Huidschimmel kan meestal geen kwaad.
Hydrochinon voorkomt dat pigment in de huid ontstaat. Het heeft zo een blekende werking op de huid. Het kan 4 tot 5 weken duren voordat de pigmentatie minder wordt. Als de vlekken zijn verdwenen, schrijven artsen het middel vaak nog enige tijd voor om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen.