Op samen slapen ligt soms een taboe. Dat taboe is eigenlijk niet nodig. Biologisch gezien is samen slapen met je kind heel logisch, zoogdieren leggen hun kinderen niet apart, omdat de kinderen afhankelijk zijn van hun ouders voor voeding en veiligheid.
Samen slapen zorgt voor een veilige hechting. Aanrakingen van jou ontspannen je kind waardoor hij of zij makkelijker in slaap valt. Je voorkomt dat je kindje gaat huilen en overstuur raakt, omdat je dichtbij bent. Je kindje dichtbij (niet in hetzelfde bed) verkleind de kans op wiegendood.
Vanwege jouw nabijheid hoeven baby's niet helemaal wakker te worden en te gaan huilen om een reactie te krijgen. Je bent meteen bij hem om hem te geven wat hij nodig heeft. Op lange termijn bevordert samen slapen het zelfvertrouwen, eigenwaarde en intimiteit van het kind en vermindert het zijn angstgevoelens.
Eén op de zes stellen slaapt in aparte bedden, zo blijkt uit een nieuw Brits onderzoek. De helft van hen slaapt zelfs in aparte kamers.
Samen slapen verbetert onder andere je REM-slaap. En dat bevordert ook je mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. In veel landen is het gebruikelijk om samen met je partner in één bed te liggen.
We mogen ervan uitgaan dat de meeste slashparents zich het comfortabelste voelen wanneer jonge koppeltjes pas beginnen samen 'slapen' rond de leeftijd van 16 jaar. Daarnaast bekijken jullie het graag kind per kind en per graad van 'serieusiteit' in de relatie.
Meer stelletjes dan je denkt slapen apart van elkaar – het is zelfs zo veelvoorkomend dat het een naam heeft gekregen: de slaapscheiding. Eén op de vier echtparen heeft een aparte slaapkamer. Apart slapen is geen taboe meer en redt zelfs huwelijken.
De Universiteit van het Duitse Kiel heeft in 2016 onderzoek gedaan naar stellen die samen slapen. Bij een slaapanalyse waarbij de ademhaling, hartslag, spierspanning, oogbeweging en hersengolven gemeten zijn, is de conclusie dat stellen die samen slapen dieper, langer en meer ontspannen slapen.
Maar uit onderzoek blijkt nu dat het voor je persoonlijke gezondheid beter is om apart te slapen. Je slaapt dan beter en daardoor kun je overdag ook beter functioneren. Voor dit onderzoek bekeken experts van de Universiteit van Toronto de hersenscans van koppels die samen sliepen.
Het delen van een bed met iemand die je nog niet goed kent, kan een gevoel van angst voor het onbekende teweegbrengen. Je weet niet hoe de persoon naast je zal slapen, of ze veel bewegen, snurken of onrustig zijn. Deze onzekerheid kan je hersenen actief houden en je verhinderen om in een diepe slaap te vallen.
Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen. Aldus luidt het advies van Kind en Gezin en Belgische kinderartsen.
Veilig slapen: het ledikant, wiegje of co-sleeper
Je baby slaapt het veiligst in zijn eigen wieg of bedje. Een veilig babybedje moet lucht doorlaten, daarom hebben de meeste bedjes spijlen. De ruimte tussen de spijlen moeten tussen de 4,5 en 6,5 centimeter zijn.
In drievijfde van alle landen hebben kinderen geen slaapproblemen doordat ze bij de ouders slapen, zegt gz-psycholoog Emmeliek Boost van De Opvoeddesk. Toch is het volgens haar goed dat kinderen leren om in hun eigen bed te blijven. 'Je bevordert de zelfstandigheid en geeft je kind vertrouwen: jij kan dit.
Begin altijd in een rustige periode, dus niet vlak voor zijn verjaardag of iets anders 'spannends'. Laat hem de eerste dagen nog wel inslapen in jullie bed, maar leg hem daarna voorzichtig in zijn eigen bed. Ook kun je ervoor kiezen om hem meteen in zijn eigen bed te leggen en bij hem te blijven tot hij lekker slaapt.
Co-sleeper of ledikant? Een co-sleeper is een veilig slaapplaats voor je baby, maar alleen de eerste 3 tot 6 maanden. Je wisselt dan van co-sleeper naar ledikant. Een co-sleeper is niet meer veilig als je baby 6 maanden oud is.
Niet of nauwelijks tussendoor wakker worden;Na een toiletbezoek weer snel kunnen inslapen;Zo'n 4 tot 5 uur diepe slaap en REM-slaap hebben. Dit is essentieel voor een goede nachtrust.
Consensus: een middagdutje is gezond
beter hormonaal evenwicht (adrenaline en noradrenaline), waardoor we alerter en creatiever zijn. positieve invloed op het geheugen.
Na twee uur slaap heb je al meer dan 50 procent afgebroken.” Kerkhof: “Adenosine is een zogeheten 'remmende neurotransmitter', wat betekent dat het je functioneren op alle fronten een beetje minder scherp maakt.” Beter weinig slaap dan geen slaap, dus.
Hoewel de proefpersonen die helemaal niet sliepen zich vermoeider voelden dan de personen met zes uur slaap of minder, bleken de kortslapers toch een stuk slechter te presteren dan verwacht. Hun geheugen en reactiesnelheid bleken na twee weken net zo slecht te zijn als bij niet-slapers na twee nachten.
Een druk gezinsleven, een hectisch sociaal bestaan, een veeleisende job ... te midden van alle dagelijkse bezigheden en beslommeringen verliezen veel partners elkaar én hun relatie uit het oog. Volgens relatietherapeute Christine Wilke uit Pennsylvania is dit de reden waarom koppels het vaakst uit elkaar gaan.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen.