Een theorie is dat zijsteken ontstaan doordat er rek komt op de banden waar je ingewanden aan hangen. Bij elke stap die je loopt, trekken je organen als het ware aan je middenrif. En omdat je middenrif het tegelijk druk heeft met je adem naar buiten persen door je longen, kan er spierspanning ontstaan.
Verlicht de steek door langzamer te lopen en door rustig uit te ademen. Herhaal deze stappen tot het over is. Als je een steek hebt in je rechterzij kan het helpen om uit te ademen wanneer de tegenovergestelde voet (links) de grond raakt.
Leg een warme kruik tegen je buik of masseer je buik om de pijn te verlichten. Neem eventueel een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) tegen de pijn. Drink kruidenthee. Bepaalde kruiden, zoals pepermuntblad, citroenmelisseblad en zoethoutwortel, kunnen helpen tegen buikpijn.
Behalve nierstenen zijn er meer oorzaken die pijnklachten geven in de flank. Er kan sprake zijn van een infectie, zeker als de klachten samengaan met koorts, plasklachten en u zich ziek voelt. Ook een aangeboren vernauwing in de overgang van het nierbekken naar de urineleider kan pijn geven in de flank.
Zoals al gezegd komt pijn in de rechterzij meestal door hypertonie, spierspanning, in de quadratus lumborum. Een spier die zich bevindt in de onderrug en dan wat in de zij. De spier hecht zich aan je bekken, wervelkolom en onderste rib. De pijn ontstaat wanneer deze spier om wat voor reden dan ook gespannen is geraakt.
Maag en milt
Als je vlak na het eten gaat lopen, kan dat je maag en/of milt dusdanig beïnvloeden dat ze verkrampen. Dat komt omdat bij inspanning de grote spieren meer bloed vragen dan normaal. Bloed is de pakketbezorger van ons lichaam.
Met een steek in je zij bedoelen we een scherpe stekende pijn in je flank, net onder je ribbenkast. In dit gebied zit ook je milt, het orgaan dat vaak wordt aangewezen als de boosdoener. De klacht komt het vaakst voor tijdens hardlopen en andere sporten waarbij je rechtop beweegt.
Maar ook bloedarmoede, bloedkanker en andere bloedziekten gaan gepaard met een miltvergroting. Een gezwollen milt geeft meestal geen klachten. Veelvoorkomende symptomen zijn pijn aan de linkerkant van je buik die uitstraalt naar je schouder en buikklachten bij het eten van grote maaltijden.
De lever ligt aan de rechterkant van je lichaam boven in de buikholte vlak achter de ribben.
Een vergrote milt kan duiden op een onderliggende aandoening. Als je milt groter is dan twaalf centimeter, is er sprake van een vergrote milt. Meestal is je milt vergroot als een reactie op een ziekte in je bloed zoals leukemie, malaria of tuberculose.
Onaangekondigd ervaar je kortstondige pijnscheuten in je buik. Veelal worden de klachten omschreven als steken of trekkende pijn in de buik. We spreken dan van buikkrampen. Buikkrampen ontstaan veelal in de maag en darmen, maar kan bijvoorbeeld ook ontstaan in de baarmoeder bij menstruatiepijn.
Een acute alvleesklierontsteking kun je herkennen aan de heftige pijn links in het midden van de buik, daar waar de alvleesklier zit. Pijn links onder de ribben kan ook ontstaan, deze pijn kan uitstralen naar je linkerzij, linkerschouder en rug.
Een miltruptuur is een ernstig ziektebeeld, waarbij direct medisch ingrijpen vaak noodzakelijk is. Bij een miltruptuur is de milt (gedeeltelijk) gescheurd, wat ernstige gevolgen kan hebben.
Bij de mens bevindt de milt zich in de linker bovenhelft van de buik, onder het middenrif en achter de maag.
Veelal wordt de oorzaak van pijn in de linkerzij gediagnosticeerd als artrose, zenuwpijn, scheve rug, aspecifieke rugpijn, spieren zijn te slap, scheve bekkenstand, noem maar op. Vervolgens moet blijkbaar de wervelkolom of het bekken rechtgezet worden of moet je aan de core training (buikspieren en balans e.d.).
Je lever heeft zelf geen pijnzenuwen, maar het kapsel rondom je lever wel. Als dat kapsel geprikkeld wordt, bijvoorbeeld door druk op het kapsel of een ontsteking, ervaar je dat als pijn in de lever.
In de galblaas kunnen galstenen ontstaan. Veel mensen hebben deze zonder dat ze er last van hebben. Maar als een galsteen klem komt te zitten, kunt u hier stekende, kramperige pijn voelen. Soms kort, soms urenlang.
Toch worden spierpijn, hoofdpijn en rugpijn vaak gemeld als eerste symptomen van een besmetting. Een recent onderzoek laat zien dat 69.3% van de patiënten met corona spier- en/of gewrichtspijnen hebben. Van deze mensen geeft 46.6% aan dat spier- en/of gewrichtspijn het eerste symptoom van corona zijn.
Bij zenuwpijn is het zenuwstelsel beschadigd of werkt het niet meer zoals het hoort. Mensen met zenuwpijn hebben vaak een brandende, schietende en/of stekende pijn. Daarnaast kunnen zij tintelingen, prikkelingen en een doof gevoel hebben in de armen of benen en de huid. De huid kan ook overgevoelig zijn voor aanraken.
Aan de linker kant van de maag ligt nog de milt, een orgaan dat bijvoorbeeld belangrijk is voor het opruimen van oude of abnormale rode bloedcellen. Direct onder het middenrif vinden we aan de rech- terzijde de lever; deze loopt deels over de maag.
Veelvoorkomende symptomen van rugpijn nieren zijn: Pijn in de onderrug tussen de onderste ribben en billen. Pijnklachten aan de linker/rechter zijkanten van de onderrug. Ongemak of pijn in de zijkant van de buik of in de flank, direct boven de heup.
Hoe kun je buikpijn behandelen? De meest voorkomende oorzaken van buikpijn zijn: Menstruatiepijn, tijdens of rond de periode van de maandstonden. Deze pijn is vaak goed onder controle te krijgen met analgetica zoals paracetamol, of als dat niet volstaat, met ontstekingsremmers zoals ibuprofen en met antispasmodica.