Stappenplan voor het leggen van keramische tuintegels 3cm dik. STAP 1: Om te beginnen moet er een laag vulzand van 20 centimeter onder de tegels komen. STAP 2: Vervolgens dient u cement in de bovenlaag te harken. STAP 3: Reit het geheel goed af, zodat u de tegels erop kunt leggen.
De meeste tegels van keramiek zijn van zichzelf erg dun: 2 centimeter. Deze tegels kun je daarom alleen leggen in een speciale ondergrond van drainerend split. Als je dunne keramische tegels op zand legt, komen ze los als het vriest.
De nadelen van keramische tegels
Keramische tegels hebben een hoge aanschafprijs. Er is een ondergrond van split nodig in plaats van het traditionele zandbed. De verwerking van de keramische tegels op split is duur. Keramische tegels moeten worden gevoegd (dit brengt extra kosten met zich mee)
Keramische tuintegels met betonnen onderlaag | Bestratingsweb.nl. Opsluitbanden, ook wel betonbanden genoemd, zorgen ervoor dat je bestrating netjes strak blijft liggen. Het plaatsen van deze opsluitbanden is een secuur klusje. Als je dit goed doet zorg je ervoor dat het daadwerkelijk bestraten gemakkelijker gaat.
Soorten keramische tegels voor buiten. Er zijn drie soorten keramische tegels voor in je tuin. De klassieke keramische tegel voor buiten is 2 centimeter dik.
Keramische tegels kunnen in elk gewenst design en formaat worden gemaakt. Dat geldt voor binnen en buiten. De oppervlakte kan ook bewerkt worden.
Keramische tegels zijn makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt door de dichtheid van keramiek. Al het vuil blijft op de toplaag liggen, waardoor er geen vlekken in de keramische tegel ontstaan. Af en toe schoonmaken hoort ook bij keramische tegels, maar minder dan bij betontegels.
Je kan de keramische tegels zowel in de mortel leggen, als lijmen.
Keramische tegels leggen op stabilisé
Als je de tegels bijvoorbeeld gaat verwerken op een zandgrond dan dient dit te gebeuren op een goed gestabiliseerde of goed drainerende ondergrond. Hierbij kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van een splitsoort van 2-5 mm, gemengd met trascement.
Heb je de tegels strak tegen elkaar liggen, dan ontstaan scheurtjes. Heb je een voeg, dan wordt deze beschadiging voorkomen. Een andere reden is dat keramische tegels geen water opnemen. Door te voegen heeft water toch voldoende ruimte om weg te lopen.
Keramische tegels buiten zijn ontzettend duurzame tegels. Ze zijn slijtvast, krasbestendig, voorzien van anti slip en zeer onderhoudsvriendelijk. Daarbij komt dat er een enorme keuze is aan maat, kleur en uitstraling. Daarnaast komen de keramische tegels ook nog eens uit allerlei verschillende landen.
Voordelen keramische terrastegels
Terrastegels van keramiek zijn niet glad, ze hebben een stroef oppervlak. Toch zijn de tegels gemakkelijk schoon te maken, vanwege de hoge dichtheid. Vuil krijgt niet de kans zich te hechten op het dichte oppervlak. Ook hierdoor heb je minder last van groene aanslag!
Voor het leggen van keramische tegels moet je rekenen op €80-€145 per vierkante meter, het aanleggen van de ondergrond inbegrepen.
Bij een doorsnee woning tussen de 50-70 m2te betegelen vloeroppervlak kunt u 5 werkdagen aanhouden. NB. Bij het leggen van kwaliteitstegels komt vakwerk kijken. Onze tegelzetters verkiezen daarom zorgvuldigheid boven snelheid.
Richtlijnen opbouwing ondergrond
Op zand- en kleigronden volstaat een goed mechanisch verdicht zandbed van minimaal 15 cm metsel- of ophoogzand (bij lichte belasting zoals loopverkeer). De afgewerkte hoogte dient minimaal 8 cm plus de dikte van tegel te zijn onder het maaiveld.
De beste keuze hiervoor is de Cantillana FK 90. Dit is een flexibele dunbedlijm (poederbasis) die u kunt gebruiken voor het plaatsen van keramische tegels, mozaiëk en natuursteen in natte ruimtes, zoals bijvoorbeeld de badkamer. Deze lijm is voor binnen- en buitengebruik.
Belangrijk is verder dat tegels van keramiek heel sterk zijn. Ze zijn maatvast en vorstbestendig.
DE ALGEMENE REGEL
Voor een goede hechting moet minimaal 85% van het oppervlak onder de tegel in een droge zone (de meeste vloeren) bedekt worden. In natte ruimtes (badkamer, douches) moet 95% ingesmeerd worden. Kies daarom voor een lijmkam die deze dekking onder de tegel levert.
Keramische tuintegels mogen bijvoorbeeld nooit getrild worden. Voldoen de tegels wel aan de eisen, dan is het hoe dan ook verstandig om een lichte trilplaat te gebruiken, met een rubberen mat. Metalen onderdelen, zoals bouten en schroeven, zouden namelijk de tegels kunnen beschadigen.
Keramische tuintegels hebben heel veel voordelen: kleurvast, slijtvast, maatvast, geen krassen, geen vlekken, geen groene aanslag, gemakkelijk schoon te houden, niet glad, duurzaam, vorstbestendig en een natuurlijke uitstraling.
Een 60x60cm keramische tegel van 3cm dik weegt ongeveer 25 kg per stuk. Hoe dikker de tegel, hoe meer deze weegt.
Je hebt minimaal een laag van 10 centimeter stabilisé nodig om er zorg voor te dragen dat je terrastegels niet gaat verzakken. Wanneer je dat gedaan hebt kun je de ondergrond stevig aandrukken met een plank. Zorg voor een zo egaal mogelijke ondergrond, maar wel zo dat de fundering geleidelijk afloopt naar een zijkant.
Geïmpregneerde tegels
Ook zijn krassen en beschadigingen minder snel zichtbaar. Deze tegel is wel gevoeliger voor vlekken en groene aanslag, vergeleken met een gecoate tegel. Een gecoate tegel heeft dus een extra laklaag en bij een geïmpregneerde tegel zit de bescherming in de tegel.
Terrastegels leggen op beton vereist een specifieke werkwijze. Na het storten van de betonnen plaat moet je 4 à 5 weken wachten tot die goed uitgehard is vooraleer je de tegels plaatst. Zorg er ook voor dat de betonplaat volledig proper is vooraleer je de terrastegels plaatst.