Ondanks dat zelf kunststof kozijnen repareren in veel gevallen afgeraden wordt, kunt u bijvoorbeeld kleine krasjes wel zelf behandelen. Op de markt kunt u verschillende soorten kits kopen om kunststof kozijnen te repareren. Zo zijn er slijp- en polijstsets voor krasjes en lichte schaafkrassen.
Scheurtje, deuk, gat of kras in de kunststof kozijnen
Meestal zijn deze vormen van beschadiging gemakkelijk te verhelpen met kunsthars of pvc-was in de kleur van het kozijn. Door het kozijn vervolgens in zijn geheel in de juiste kleur af te lakken ziet het kozijn er gauw weer uit zoals tevoren.
Voor een gemiddeld rijtjeshuis betaal je tussen de 3.000 en 5.000 euro. De uitstraling van de kozijnen knapt van een lik verf flink op, maar ook schilderwerk heeft z'n nadelen. Kunststof en aluminium laten zich moeilijk overschilderen, waardoor het niet altijd lukt optimale dekking te verkrijgen.
Folie is een zeer duurzame en budgetvriendelijke oplossing, waarmee je kunststof kozijnen elke gewenste uitstraling kunt geven. Folie is een soort zelfklevende 'film', gegoten uit pvc, dat zich op allerlei ondergronden hecht.
Levensduur (kunststof) kozijnen
Kunststof kozijnen gaan over het algemeen 50 tot 75 jaar mee. Kozijnen van hout hebben een vergelijkbare levensduur, mits goed onderhouden. Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de kozijnen en de montage.
Folie die je voor de ruit spant en met de randen vastplakt op het kozijn. Dit noemen we ook wel kozijnfolie. Het werkt hetzelfde als een voorzetraam: je creëert een isolerende luchtlaag tussen het venster en de folie. Folie die op het glas van de ruit geplakt wordt.
Is zelf wrapfolie gebruiken makkelijk? Ja! Iedereen kan wrapfolie gebruiken. Het wrappen van de keuken is een makkelijke manier om je oude keuken een nieuwe look te geven.
De folie die RENOLIT ontwikkeld heeft, is erg sterk. Aangebracht als toplaag op kunststof kozijnen, beschermt het tegen weersinvloeden en vuil gedurende de gehele levensduur van de kunststof kozijnen. Het is een hele stevige Uv-bestendige en vuilafstotende folie.
Het wrappen van kozijnen houdt in dat je de kozijnen laat voorzien van een zelfklevende folie. Het is een snelle en populaire manier om je kozijnen te renoveren en/of van een nieuwe kleur te voorzien. Het wrappen van auto's is een heel bekend voorbeeld van het inpakken met folie.
Goed nieuws! Ook in 2022 is er weer subsidie beschikbaar voor de aanschaf van isolerende kunststof kozijnen. De subsidie loopt net als afgelopen jaar via de ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing.
De kosten voor kunststof kozijnen zitten ongeveer tussen 16.000 –20.000 euro voor een gemiddeld rijtjeshuis met 10 vierkante meter kozijnen. Dit is inclusief BTW, montage, binnen- en buitenzijde afwerking, HR++ glas en het afvoeren van sloopmaterialen.
Naast het lijmen van kunststof onderdelen kunt u met Laslijm.nl ook heel gemakkelijk scheuren en gaten opvullen/repareren in kunststof. U vult de scheur of het gat met de meegeleverde laspoeder en vervolgens drupt u een druppel lijm op het poeder waarna er een chemische reactie plaatsvindt.
Spotrepair is een vorm van schadeherstel voor kleine beschadigingen. Bij deze vorm van schadeherstel wordt slechts een klein gedeelte van de auto gespoten, in plaats van direct de gehele auto. Een klein gedeelte herstellen is voordeliger dan wanneer de gehele auto of een volledig onderdeel hersteld moet worden.
Als je wrap op de juiste manier geplaatst en onderhouden is, zal die gegarandeerd 3 jaar of 50.000km meegaan, wat er ook eerst komt. Binnen die periode is er ook een garantie op verwijdering zonder schade.
Het aanbrengen van folie is minder moeizaam dan lakken.
Wel is het een complex werkje, dat met de nodige precisie moet worden uitgevoerd. Alleen door nauwkeurig te werken met op maat gesneden folie vindt een uiterlijke opwaardering van uw auto plaats.
Doorgaans kunt u met een wrap folie 95% van alle objecten beplakken, echter bestaat de kans dat u voor uw project net een andere / specifieke folie nodig heeft.
Gemiddeld gezien betaal je voor glasfolie 50 euro per vierkante meter inclusief plaatsing. Kozijnfolie kost maar 10 tot 15 euro per vierkante meter.
Plexiglas heeft een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,19 W/(k.m). Bij enkel glas ligt die geleidbaarheid op 0,80 W/(k.m). Hierin geldt dat hoe lager de geleidbaarheid van een kunststof of glassoort is, des te beter het product isoleert.
Het schoonmaken zelf is eenvoudig. Alles wat u nodig heeft is een handwarm sopje van water en een reinigingsmiddel (zoals een allesreiniger) en een doekje of een zachte spons. Neem de kozijnen af en vergeet daarbij vooral de hoekjes en onderste randjes niet. Zo zien uw kozijnen er snel weer als nieuw uit.
Aluminium kozijnen hebben de langste levensduur, van 25 tot 50 jaar. Aluminium is van zichzelf een materiaal dat in principe onbeperkt meegaat en niet degradeert. Elk kozijn heeft onderhoud nodig. Van houten kozijnen is algemeen bekend dat ze onderhoud nodig hebben.
De levensduur ligt gemiddeld rond de 60 jaar. En als laatste voordeel heb je na de installatie naar je schuifpui geen omkijken meer. Onderhoud is weinig nodig (af en toe schoonmaken met een sopje is voldoende) en het materiaal en de kleur blijven ook aan de buitenkant lang goed.
Houten kozijnen zijn duurder dan kunststof kozijnen. Gemiddeld zo'n 15%. Het grootste nadeel is dat houten kozijnen onderhoud nodig hebben. Al moet er bij gezegd worden dat de houten kozijnen van tegenwoordig veel minder onderhoud nodig hebben, door nieuwe toegepaste technieken.