Groene calciet is een variëteit van calciet waarvan het merendeel afkomstig is uit Mexico en Brazilië. Deze steen komt meestal voor in een grote hoeveelheid. Wij hebben ruwe brokken groene calciet uit zowel Brazilië als Mexico in ons assortiment.
Calciet ontstaat bij een combinatie van in water opgeloste calcium ionen (Ca) en koolstofdioxide (CO2). Veel organismen vormen actief calciet om te gebruiken als skelet. Bijvoorbeeld de echinodermen.
Calciet kan indrukwekkende vormen aannemen, zoals de Krijtkliffen van de Franse en Engelse Kanaalkust bijvoorbeeld, maar ook de stalactieten en stalagmieten in grotten bestaan uit dit mineraal. In Nederland is calciet terug te vinden in de dikke kalksteenpakketten die de Zuid-Limburgse heuvels vormen.
Calciumcarbonaat (CaCO3) of krijt komt in de natuur veel voor, bijvoorbeeld in kalksteen.Ook zit het in de schaal van eieren en in schelpen. Bij normaal gebruik.
Groene calciet betekenis
De meeste marmer en kalksteen soorten bestaan grotendeels uit calciet. Calciet wordt op ieder continent gevonden. Gele, groene en blauwe calciet komt veel voor in Mexico. De naam komt van het calcium.
Algemene informatie. Calciet is een veel voorkomende en relatief zachte steensoort. Het behoort tot de carbonaten en is doorzichtig of doorschijnend met een glasachtige glans.
Zijn edelstenen en kristallen, mineralen gevoelig voor water en zon? Edelstenen met een lagere hardheid van 4 verdragen water niet goed en zullen beschadigen, breken of oplossen. Chrysocolla, Seleniet, Calciet, Celestien, Preniet, Pyriet zijn stenen die enkel afgespoeld mogen worden.
Tegenwoordig wordt er in Nederland in totaal jaarlijks zo'n drie miljoen ton kalksteen gewonnen uit de groeves in Limburg en Winterswijk.
Kalksteen is sedimentair gesteente dat ontstaat door de opeenhoping van kalkhoudende stoffelijke overblijfselen van in zee levende organismen. Daarmee bestaat kalksteen voornamelijk uit calciumcarbonaat en vindt men er regelmatig fossielen in terug (schelpen, ammonieten, e.d.).
Tegenwoordig wordt Mesozoïsche kalksteen onder andere aangetroffen in grote delen van het Middellandse Zeegebied en West-Europa, China, en Noord-Amerika. In Zuid-Limburg en de Haspengouw dagzoomt deze kalksteen deels in de vorm van krijtgesteente, dat "mergel" wordt genoemd.
Calciet activeert en stimuleert lichamelijke, geestelijke en spirituele groei en ontwikkeling. De steen werkt motiverend, bevordert zelfvertrouwen, daadkracht, standvastigheid en geeft hoop en moed. Het verenigt gevoel en verstand, kalmeert de geest en zorgt hiermee voor innerlijke rust.
Sommige minerale toevoegingen zijn schadelijk voor de gezondheid. Lood bijvoorbeeld, kan in calciet zitten en is giftig, maar geeft calciet geen herkenbare kleur, en kan dus voor het oog onzichtbaar in calciet aanwezig zijn. Dit maakt sommige edelstenen potentieel gevaarlijk.
Edelstenen kun je energetisch reinigen onder stromend koud water of in een fris badje leggen. Als je kristallen sterk op vocht reageren, kan dit ook indirect. Gipskristallen zoals Calciet kunnen bijvoorbeeld oplossen als je ze te vaak afspoelt of langdurig onderdompelt.
Sommige stenen worden door water aangetast en kunnen niet in water gereinigd worden. Dit geldt o.a. voor calciet, magnetiet, seleniet, lapis lazuli, malachiet, turkoois en angeliet. Ook zilveren sieraden met edelstenen kunnen beter niet in water gereinigd worden omdat de stenen dan los kunnen laten.
Kenia, Tanzania en Mozambique hebben een rijkdom aan edelstenen, waaronder robijnen, saffieren, tanzaniet, alexandriet, aquamarijn, rhodoliet, tsavoriet granaat en toermalijn. Edelstenen verraden vaak hun afkomst. Tanzaniet komt bijvoorbeeld uit Tanzanië en tsavoriet is afkomstig uit het Tsavo Nationaal Park in Kenia.
Kristallen worden gevormd door kristallisatie. Kristallen als diamant worden wel in laboratoria gemaakt, maar veruit de meeste ontstaan in de natuur. Als een vloeistof afkoelt of verdampt, vormen de deeltjes in die vloeistof chemische verbindingen. Hierdoor ontstaan de patronen die we kennen als kristallen.
Kalksteen, in de volksmond mergel of krijt ge- noemd, komt in een groot gedeelte van Zuid- Limburg aan of dicht onder de oppervlakte voor. We hebben dan te doen met afzettingen van het Boven Krijt en Oud-Tertiair. Naar het noorden en oosten worden deze af- zettingen begrensd door een aantal breuken.
Kalk is een natuurlijk product. In de natuur komt kalk voor in onder andere mergel, kalksteen en dolomiet. Deze sedimenten worden gewonnen in speciaal daarvoor aangelegde groeven, waarna de kalk gezuiverd wordt en verder wordt behandeld voor de uiteindelijke bestemming.
Kalksteen (CaCO3) wordt onder andere gebruikt voor bemesting van grond: Het zorgt voor de binding van de bodemzuren. Voor planten helpt het bij de opbouw van het eiwit en de vorming van de celwand. Het losmaken van de voedingsstoffen uit de grond en de humus.
Kenmerken kalksteen
Kalksteen is te herkennen aan haar aantrekkelijke kleureffecten, aders en fossiele resten van planten en dieren. Het gesteente komt voor in verschillende kleuren, onder andere geel, rood, crème, bruin, grijs en zwart zien we veel terug. Het gesteente is bestand tegen normale gebruiksbelastingen.
Calciet is een vorm van natuurlijk calciumcarbonaat. Dat is economisch een van de belangrijkste mineralen. Het wordt veel gebruikt in de bouw: als blokken kalksteen, of voor het maken van kalk en cement. Marmer is geliefd voor zuilen, vloeren of bouwstenen;.
Tijgeroog is een goede steen tegen angsten en fobieën zoals claustrofobie, smetvrees of angst in het donker. Hij versterkt het innerlijk oog en vergroot de intuïtie. Tijgeroog op de zonnevlecht leggen helpt tegen buikpijn en darmkrampen. Hij is pijnstillend en helpt de spieren te ontspannen.
Stenen die het zonlicht slecht verdragen zijn onder andere Amethist, Aquamarijn, Aventurijn, Beryl, Celestiet, Kunziet, Larimar, Malachiet, Opaal, Rozenkwarts, Toermalijn en Turkoois. Het opladen van stenen in maanlicht werkt heel goed.