Verwijder dode huidcellen om ingegroeide haren na het waxen te voorkomen. Dit kan je doen door vooraf zachtjes te scrubben met een warm, nat washandje of gebruik eventueel een scrub (wacht in dat geval 24-48 uur voordat je gaat waxen zodat de huid kan herstellen).
Je huid goed hydrateren, als de huid zacht en soepel is kan het haartje makkelijker doorkomen. Een spray of crème gebruiken tegen ingegroeide haartjes, in deze spray en crème zit salicylzuur en melkzuur deze zuren lossen de dode huidcellen op, ook bevatten deze producten het kalmerende allantoïne en arnica extract.
Ingegroeide haren zien er meestal uit als rode bultjes op de huid. Het kan ook voorkomen dat de huid gaat ontsteken, waardoor de kleur roder wordt en er eventueel ook wat pus ophoopt onder de huid. Veel mensen verwarren deze haren met puistjes, maar dit zijn echt twee verschillende huidproblemen.
De bultjes of puistjes gaan meestal in 1 tot 2 weken vanzelf weg. De huid geneest meestal zonder littekens als u niet krabt.
Epilatie is een haarverwijderingsmethode vanaf de wortel. Net als waxen levert het lang aanhoudende resultaten op. Beide methodes houden 4 weken aan, maar epilatie kan gemakkelijker zijn, omdat je niet hoeft te wachten voordat het haar weer is aangegroeid.
'We adviseren om één keer per vier tot zes weken te waxen, voor het beste resultaat.
Haren verwijderen
Zo kun je haren epileren. Hierbij wordt de haar onder het huidoppervlak verwijderd en uit het haarzakje weggehaald. Dit wordt gedaan met een pincet, epileerapparaat, hars of suikermengsel. Ontharen kan ook door de haar vanaf de huidoppervlak te verwijderen door het te scheren.
De beste manier om ingegroeide haren te voorkomen is - naast stoppen met scheren - de huid regelmatig scrubben, bijvoorbeeld een paar keer per week. Daarnaast is het belangrijk om goed voor je huid te zorgen wanneer je je scheert.
Een reden voor het ontstaan van ingegroeide haren is 'epileren'. Haartjes worden er in dit geval in zijn geheel uitgetrokken door middel van bijvoorbeeld hars of een pincet.
Over het algemeen zijn ingegroeide haartjes niet gevaarlijk. Het zal ook zelden tot verdere complicaties leiden. Wel kan het rondom de ingegroeide haar wat gevoeliger zijn, en een lichte ontsteking geven. Een ingegroeide haar kan in sommige gevallen wel tot nare huidinfecties lijden.
Bij een ontsteking van de haarzakjes komen er kleine puistjes op uw huid. Het komt meestal door scheren, epileren of olie of vet op de huid.
Sudocreme of Zinkzalf is een zalf op basis van Zinkoxide, dit beschermt de huid en werkt indrogend, jeukstillend en verkoelend. Alles wat we dus nodig hebben wanneer de huid na het waxen kriebelt, rood en geïrriteerd is. De meeste mensen kennen de zalf als een middel tegen luieruitslag.
Na het waxen
Draag geen knellende kleding en raak de behandelde huid alleen aan met gewassen handen. Vanaf 3 dagen na de wax behandeling raad ik je aan om te scrubben. Doe dit met een grove korrel en scrub je huid 2 tot 3 keer per week om dode huidcellen te verwijderen.
Een haarnestcyste ontstaat vrijwel altijd doordat een haarzakje verstopt raakt. U ziet dan een puistje. Als het haarzakje onderhuids open barst, kan een abces ontstaan. Dat is een afgesloten holte gevuld met pus.
Een ontstoken haarzakje wordt doorgaans veroorzaakt door gisten, bacteriën of schimmels. Symptomen zijn onder andere rode bultjes of puistjes en een jeukende, pijnlijke huid. Meestal verdwijnt een ontstoken haarzakje vanzelf. Antibiotica kan helpen als de ontsteking lang aanhoudt of steeds terugkeert.
Wat zijn ingegroeide haren? Ingegroeide aar bultjes zijn haren die horizontaal onder het huidoppervlak liggen of door hun structuur terug krullen in de huid. Dit kan klachten geven als rode bultjes, puskopjes, pijn en jeuk.
Laserontharing is volkomen veilig, mits het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Normale huidreacties die kunnen voorkomen na een laserbehandeling zijn: roodheid, zwelling en warmte. Deze huidreacties zijn van korte duur en vaak veel minder irriterend dan het scheren of harsen.
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet. Na een rustperiode zal de haargroei zich herstellen.
Niet je huid aanraken of wrijven na het waxen. Leidt mogelijk tot irritaties en/of infecties. Vermijdt de sauna, heet douchen of baden, totdat de roodheid van de huid is afgenomen. Ga niet direct zwemmen in zout of chloor water.
Het grote voordeel van waxen is: je hebt lange tijd een gladde huid waar je geen omkijken naar hebt! Als je scheert of ontharing crèmes gebruikt, blijven de haarwortels zitten. Je haar groeit direct terug en je krijgt stoppels. Met waxen heb je daar geen last van; de haartjes blijven langer weg en komen zacht terug.
Hoe lang blijven de haren weg na het waxen? Na de eerste behandeling mag je rekenen op minimaal een volle week stoppel en haarvrij. Wanneer je langer waxt, zul je merken dat de haren ook langer willen wegblijven. Denk hierbij aan 2 tot 3 weken haarvrij.
Je kunt de gezichtshuid wel harsen, maar de kans bestaat wel dat de huid geïrriteerd raakt. Doe het dus voorzichtig, niet te vaak en zorg ervoor dat de hars niet te heet is. Bescherm je huid erna ook goed met een zonnebrandcrème.
Onze nummer 1 keuze is de Veet Ontharingsstrips Bikinilijn & Oksels. Met de wax van professionele kwaliteit en de meegeleverde strips kun je jezelf thuis een echte spa-behandeling geven. Je hoeft ze niet eens op te warmen – gewoon schillen, plakken, terugtrekken en je bent klaar.
De Brazilian wax
Tijdens een Brazilian wax behandeling wordt al het haar tussen de navel en de billen verwijdert. Dit is dus de meest rigoureuze harsbehandeling die er is. Al het haar in de buurt van de vagina en al het haar tussen de billen wordt bij een Brazilian wax verwijdert.