Verwarm de frituurolie tot 175 °C. Vul de mand met één laag kroketten (geen kroketten op elkaar leggen). Bak gedurende 3 tot 4 minuten goudgeel. Te veel kroketten tegelijk bakken of schudden met het mandje tijdens het afbakken vergroot de kans op openbarsten.
Als een kroket te lang of op een te hoge temperatuur in het frituurvet zit dan kan deze knappen. Lees daarom altijd goed wat de bereiding van de kroket is. Dit kan namelijk per merk verschillen. Om de bereidingstijd te verminderen kunt u de kroketten ook eerst ontdooien.
Bak de kroketten 5 minuten in de friteuse, voorverwarmd op 180°C. Leg er niet te veel tegelijk in de frituurolie, want dan zakt de temperatuur snel en gaan de kroketten toch weer uit elkaar vallen.
Verse kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten. Vacuümverpakte kroketten: open de verpakking 1 uur voor gebruik en bak de kroketten vervolgens op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten. Diepgevroren kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 7 à 8 minuten.
Uit de diepvries in de frituur: olietemperatuur op 175 graden, bitterballen, minikroketten en grote kaaskroketten 5 minuten, grote garnaalkroketten 7 minuten, grote kalfskroketten 8 minuten.
Te veel kroketten tegelijk bakken of schudden met het mandje tijdens het afbakken vergroot de kans op openbarsten. Et voilà: de perfecte kroket!
Kroket kun je natuurlijk bakken in een friteuse, maar ook gewoon in olie in een pan.
Dit komt omdat er bijkroketten voor in de frituur minder paneermeel omheen zit. In heet olie schroeit dit snel dicht, maar in de Airfryer loop je de kans dat de inhoud er een beetje uitloopt. Daarnaast krijgen diepvries kroketten in de Airfryer geen mooi kleurtje wat wel gebeurd in de frituurpan.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Dan komt het belangrijkste: de korst. Het laagje om de ragout, de paneerlaag, moet namelijk voorkomen dat de kroket in de frituur uit elkaar knapt en gaat lekken. Een glad oppervlak van de ragout is het beste begin voor een stevige paneerlaag (vandaar die natte handen).
Paneer nu de kroketten. Haal de staafjes eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door het paneermeel. Dit is echt een klusje voor twee personen: de een rolt, de ander paneert. Zorg dat de kroketten compleet gepaneerd worden, zodat er tijdens het frituren geen barsten in de korst komen.
Als je zelfgemaakte bitterballen of kroketten openklappen tijdens het frituren kan dat verschillende oorzaken hebben. De meestvoorkomende is het feit dat de vulling te heet wordt. Dit kan komen doordat de temperatuur van de olie te heet is. Vertrouw dan ook vooral niet blindelings op de temperatuurknop van je friteuse.
1 Verwarm de heteluchtoven voor op 220°C. 2 Plaats de bevroren kroketten op een ovenrooster. Gebruik geen bakpapier of ovenschaal voor het beste bakresultaat en plaats een opvangplaat onderin de oven zodat de oven schoon blijft. 3 Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de kroketten in 14-16 min.
Mora geeft aan dat hun producten uit de oven-serie expliciet zijn ontwikkeld voor bereiding in de oven/grill en airfryer. De korst is anders (dikker) dan van producten welke geschikt zijn voor de friteuse. Wanneer u de ovenproducten bereidt in een friteuse zult u niet het gewenste resultaat krijgen.
We moeten de Fransen bedanken voor onze bitterbal. Het zal je niet ontgaan zijn dat onze bitterbal een ronde variant is van de kroket.
Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie. Dat heeft vooral met de vetzuursamenstelling te maken. We onderscheiden in zonnebloemolie de normale versie en High Oleic zonnebloemolie. Die laatste soort is veel meer hittebestendig dan de gewone zonnebloemolie.
Het maakt de olie nog langer houdbaar en extra bestand tegen verhitting. Een groot nadeel van dit gedeeltelijke hardingsproces is dat het transvetten produceert. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze soort vetten erg ongezond zijn en het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen (1).
Van frituren worden producten erg vet. En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat.
Kun je diverse snacks tegelijk bereiden in je airfryer? Natuurlijk kan dat. Zolang je maar je mand niet over de maximale rand vult. Je kan dus prima friet, kroketten, frikandellen, bamischijven, kipcorns en andere snacks tegelijk airfryen.
Kroketten bakken in de airfryer
Bevroren: 13 minuten op 200 graden. Het beste is om de kroketten voordat ze de pan in gaan, even in te wrijven met een beetje olie.
Bak de kroketjes in de Airfryer op 200 °C voor 8-10 minuten of tot ze goudbruin van kleur zijn.
Verhit de pan en controleer de temperatuur. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een houten lepel in de pan zetten. Zodra zich belletjes vormen rond de lepel, dan is de pan heet genoeg. Leg de kroketten in de pan en bak ze goudbruin, Ik bakte er acht per keer.
Houten lepel
Ook met een eenvoudige houten keukenlepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Dop de steel van je lepel voorzichtig in de olie. Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg en kan het bakken beginnen. Dit trucje lukt trouwens ook prima met eetstokjes!
De winnaar: Kokosolie is de gezondste keuze voor frituren
Kokosolie is alles bij elkaar genomen de beste keus. Uit onderzoek blijkt dat zelfs na 8 uur continu frituren bij 180°C de kwaliteit niet afneemt (2). Meer dan 90% van de vetzuren in kokosolie zijn verzadigd, waardoor het zeer goed tegen verhitting kan.