Lage baktemperatuur. Wat ook helpt om te voorkomen dat kipfilet taai en droog wordt, is het verlagen van de baktemperatuur. Hoe hoger de temperatuur van de pan of oven, hoe sneller het vocht uit de kip gaat en hoe ongelijkmatiger het vlees gaart.
Onze kipspecialiteiten komen zó van het spit. Je krijgt ze warm mee, in de zak blijven ze ongeveer een halfuur à drie kwartier warm. Warm houden: Laat de kip in de zak, laat de zak een beetje open en zet deze tot je gaat eten in een oven van 60 graden.
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Om te zorgen dat de kip mals blijft bij het bakken, is het belangrijk om de pan eerst goed heet te laten worden.Voeg als de pan heet is olie of bakboter toe.Laat dit ook goed warm worden voor je de kip toevoegt. Hierdoor krijgt het vlees een krokant korstje waardoor de sappen in de kipfilet niet verloren gaan.
Geheim van gefrituurde kip #1: Een zoute marinade = sappiger vlees
De meeste recepten voor Southern fried chicken beginnen met een bad in een gekruide marinade van een of andere soort, of het nu karnemelk, melk en eieren is, of zelfs augurkensap. Door veel zout aan dit mengsel toe te voegen, blijft je kip sappig.
Door de kip af te dekken ontstaat er een barrière die voorkomt dat de bovenkant uitdroogt, wat resulteert in mals vlees. Verbeterde smaakinfusie. Door de kip af te dekken, krijgen de smaken van kruiden, marinades of sauzen een betere kans om in het vlees te trekken.
Een hele kip moet ongeveer 1 uur tot 1 uur en 15 minuten in de oven (200 graden boven- en onderwarmte, 180 graden heteluchtoven). Controleer de kip na 1 uur en pas de oventijd daarna naar wens aan.
Omdat kippendijen meer vet bevatten dan kipfilets, hoeft u zich geen zorgen te maken dat ze uitdrogen als u ze op een hoge temperatuur kookt . Een hete oven van 425ºF is zelfs ideaal voor kippendijen met bot en vel, vooral omdat het ervoor zorgt dat het vel goudbruin en knapperig wordt.
Voeg een beetje water of kippenbouillon toe aan een middelgrote of grote koekenpan, voeg de kipfilets toe en verwarm op middelhoog tot middelhoog vuur. Doe een deksel op de pan en verwarm tot ze helemaal warm zijn, draai ze om tot een thermometer die in het dikste deel van de borst wordt gestoken 165˚F aangeeft, ongeveer 10 minuten.
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Uitgebreide tips voor een eenvoudige bereiding
Opwarmen doe je in 3-5 minuten met de magnetron, of verwarm de oven voor op 175°C, leg je kip erin en haal 'm er zo'n 15-20 minuten later weer uit. Enjoy!
Zorg ervoor dat je kipfilet goed gekruid is voordat je hem in de pan doet.Bak beide kanten gelijkmatig tot ze bruin zijn.Bak de kipfilet in een voorverwarmde oven tot het sap helder is . De knapperige huid van het aanbraden helpt om het sap intact te houden tijdens het bakken en de binnenkant gaart zonder uit te drogen.
Steek je vinger tussen het vlees en het vel.Hierdoor creëer je 'luchtzakjes' waardoor de huid in de oven extra knapperig wordt. Wat ook werkt: prik met een sateprikker zo'n 20 kleine gaatjes in de huid, hierdoor kan het overgebleven vocht tijdens het bakken ontsnappen.
Is het beter om een kip afgedekt of onafgedekt te braden? Het is niet nodig om je kip af te dekken om te braden , want de tijd die het kost om te koken betekent dat de huid net bruin genoeg moet zijn om perfect knapperig te zijn.
De beste oventemperatuur om kip te koken
Veel van de recepten voor gebakken kipfilet van Food Network Kitchen vereisen een oven van 180 graden C. Dat komt omdat kipfilet bij deze temperatuur gelijkmatig en snel gaart, wat zorgt voor malse, sappige resultaten.
Bij kip en kalkoen kun je dan ook het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C; het vlees is dan helemaal gaar – en eventuele bacteriën zijn gedood – maar het is nog wel lekker sappig. Hoger kan, maar je vlees wordt wel droger.
Het geheim? De bakpapiermethode. Door de kip te bedekken met een stuk bakpapier, wordt de kip bevochtigd met zijn eigen sappen, zodat hij nooit uitdroogt. Het is eigenlijk een kruising tussen braden en roosteren en het wordt vast en zeker een van je nieuwe favoriete manieren om kip te koken.
Naarmate de temperatuur hoger wordt, krimpen de eiwitten, wordt vocht eruit geduwd en wordt het vlees stijf en droog . Al die dingen zijn vooral onaangenaam en makkelijk te doen met kipfilets.
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
Tegen de 75 graden droogt kip snel uit. Een goede hygiëne is hierbij wel van belang.” ,,Bak je je kip in de pan, bak hem dan 2 tot 3 minuten per zijde. Vaak bedruipen we het vlees met een lepel met de vetstof en het braadvocht, dat heet arroseren.
Laat de kipfilet na het bakken rusten.
Net als bij al het andere vlees dat je bereidt, wil je ook de kipfilet even laten rusten. Zo kan het vlees nog een klein beetje nagaren en blijven de heerlijke sappen behouden voor optimale smaak en malsheid.
Het bereiden van kippenpoten in de oven is heel eenvoudig. Verwarm eerst de oven voor op 200 graden Celsius. Plaats de kippenpoten in een ovenschaal en bak ze gedurende 30 tot 40 minuten, afhankelijk van de grootte van de kippenpoten, gaar.