Ja, u mag uw verhuurde woning zonder problemen verkopen. De wet is hierin vrij eenvoudig: Koop breekt geen huur.
De verhuurder kan de huur niet beëindigen omdat hij de woning wil verkopen. Als hij het huis verkoopt, draagt hij de bestaande huurovereenkomst onder dezelfde voorwaarden over aan de nieuwe eigenaar. In de wet is namelijk bepaald dat koop geen huur breekt.
Waarom kan je een huurder er niet uitzetten bij verkoop van een woning. Een huurder eruit zetten bij verkoop van een woning is helaas niet mogelijk omdat een huurder huurbescherming heeft.
De rechten en plichten van de huurder gaan over op de nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar koopt als het ware niet alleen de woning, maar ook de plichten van de vorige eigenaar. Dus ook de plicht om uw rechten te dulden. Dit verschijnsel staat bekend als de “koop breekt geen huur - regel”.
Een huurder uitzetten betekent dat de huurovereenkomst door de rechter ontbonden moet worden. Dat kunt u helaas niet zelf doen. Een rechter maakt een einde aan de huurovereenkomst als de huurder de huur niet betaalt.
Wanneer u vermoedens heeft dat uw huurder uw pand niet zal verlaten of meer nog, wanneer uw huurder u laten weten heeft het pand niet te zullen verlaten, dan kan u meteen naar de Vrederechter stappen voor de bevestiging van de opzeg en een uitzettingsbevel.
Een huurder eruit zetten bij verkoop van een woning is helaas niet mogelijk omdat een huurder huurbescherming heeft.
Uw verhuurder kan in de meeste gevallen niet zomaar uw huur stopzetten. Uw verhuurder moet zich aan uw rechten houden als hij de huur opzegt.
Eigenaars die een woning verhuren kunnen niet vroegtijdig opzeggen, tenzij expliciet anders vermeld in de huurovereenkomst. Zo kunnen de partijen in de huurovereenkomst voorzien dat het mogelijk is dat de verhuurder de huur kan opzeggen omdat hij zelf het pand wil bewonen.
Kan een huurder worden uitgezet? Het is onmogelijk een huurder uit te zetten zonder naar de rechter te stappen. De uitzetting van een huurder kan alleen plaatsvinden na uitspraak van een vrederechter. De eigenaar kan dus niet zomaar een huurder uitzetten en zijn bezittingen op de stoep zetten of de sloten vervangen.
De huurder heeft het recht het recht van eerste koop of de koopoptie uit te oefenen, maar niet de plicht. Daar waar conflicten optreden, is vaak een ongelukkig geformuleerde clausule de oorzaak. Leg de afspraken dus juist en volledig vast.
Voor het uitkopen van een huurder voor eigen gebruik zijn er altijd minimale verhuiskosten van toepassing. Hierbij bent u een minimaal bedrag van €6253 per huurder aan kwijt. Dit bedrag is alleen van toepassing wanneer het een woning betreft en u zelf weer moet gaan wonen in het pand.
De verhuurder kan een contract van negen jaar wel opzeggen omwille van strikt omschreven redenen:wanneer hijzelf, zijn partner of iemand uit zijn dichte familie in de woning gaat wonen. Is je contract afgesloten vanaf 1 januari 2019? Dan kan de opzegging pas ingaan tegen het einde van het derde jaar.
Nee, de verhuurder kan de huurprijs niet zomaar verhogen. De huurprijs mag wel geïndexeerd worden: dat wil zeggen dat die wordt aangepast aan hoe duur het leven op dat moment is.
Waarde woning in verhuurde staat
Je bent als koper namelijk verplicht om de voorwaarden in het huurcontract ook over te nemen wat betekent dat je als koper minder vrijheid hebt. Over het algemeen kun je stellen dat de waarde ongeveer 20 procent lager uitvalt.
Tijdens de huur mag de verhuurder geen werken laten uitvoeren die het uitzicht en de vorm van de woning veranderen. Zonder uw akkoord mag hij bijvoorbeeld niet de garage afbreken of zonnepanelen plaatsen.
Als u uw huurder wilt buitenzetten, moet u naar de vrederechter om de beëindiging van de huurovereenkomst en de uithuiszetting te vragen. Een clausule in het huurcontract die u toelaat zonder vonnis tot een uitzetting over te gaan is niet geldig.
De belangrijkste regel voor het scenario van vroeg verhuren is de volgende: de koper(s) moet(en) hun hoofdverblijfplaats vestigen in het goed binnen de drie jaar na aankoop.
Verhuurder zegt tijdelijke huurcontract eerder op
Zegt uw verhuurder de huur eerder op, dan mag dat niet. Dat mag hij alleen met een goede reden. U kunt bezwaar maken als uw verhuurder de huur zomaar opzegt.
Welke nieuwe regels voor verhuurders en verhuurbemiddelaars gelden vanaf 1 juli 2023? U moet zich vanaf 1 juli 2023 houden aan regels die huurmisstanden voorkomen. Bijvoorbeeld tegen intimidatie en woondiscriminatie of te hoge borg. Dat staat in de nieuwe Wet goed verhuurderschap.
Kijk eerst in uw huurcontract of u kunt opzeggen en wat de opzegdatum is. Sprak u een minimale huurperiode af, dan kunt u pas daarna opzeggen. Opzeggen doet u met een aangetekende brief aan uw verhuurder. Uw huurcontract stopt na de opzegtermijn.
In Nederland hebben huurders recht op huurbescherming.Dit betekent dat ze niet zomaar uit hun woning gezet mogen worden. Dit kan alleen met een rechtsgeldige reden. Een huurder uitzetten bij verkoop van de woning is bijvoorbeeld niet toegestaan.
Aankoop van je nieuwe aanwinst en verkoop van je oude liggen maximum 2 jaar uit elkaar. Wanneer je een grond koopt om je nieuwe woning op te bouwen, heb je 5 jaar de tijd. Je nieuwe woonst moet je hoofdverblijfplaats zijn binnen 2 jaar na aankoop en binnen 5 jaar in geval van aankoop van een bouwgrond.
Als huurder heb je twee verplichtingen: je moet huur betalen en je moet jezelf als goed huurder gedragen. Tegenover deze verplichtingen staan twee rechten: woongenot en huurbescherming. Woongenot houdt in dat je op een normale manier gebruik moet kunnen maken van de woning.
Alleen huurverlaging bij ernstige gebreken
De Huurcommissie verlaagt de huurprijs alleen als de gebreken ernstig zijn. In de gebrekencheck kunt u zien of het achterstallig onderhoud ernstig genoeg is om de Huurcommissie in te schakelen. Hieronder vindt u per categorie enkele voorbeelden van ernstige onderhoudsgebreken.