Je kunt diverse soorten metaal schilderen. Het gaat om bijvoorbeeld ijzer, aluminium, koper, chroom, nikkel, goud, zilver, platina, tin, zink en lood.
Zo zijn er diverse metaalsoorten die je kan verven, zoals aluminium, ijzer, platina, chroom, koper, zink of lood (om maar een paar te noemen).
Kees de schilder
Loodslabben uit de jaren 70 zullen bij behandeling scheuren. Dit komt doordat lood door de jaren (oppervlakte) slijt en scheurt. Schuren van lood is uit den boze: afbijt zal oud lood beschadigen bij gebruik van een krabber. Conserveren met verf kan wel, maar is geen blijvende oplossing.
Kaal, onbehandeld metaal verven
Zogenaamde 'non ferro' metalen (aluminium, koper, zink, messing e.d.) zijn prima te verven nadat je goed ontvet hebt en voorbehandeld met Abbondanza multiprimer. Roestvrij staal is eigenlijk niet te verven.
Wil je kunststof of metaal verven? Daarvoor zijn goede producten op waterbasis beschikbaar, waardoor het niet meer nodig is om gebruik te maken van terpentineverdunbare verf.
Verf hecht niet op ondergrond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Ondergrond, niet goed ontvet, eerst begonnen met schuren en dan pas schoongemaakt, ondergrond is vochtig, ondergrond is te warm, verkeerde grondverf gebruikt, grondverf niet goed laten drogen. Dit zijn de belangrijkste oorzaken.
Er bestaat al zo lang gekleurd lood. Maar je kan het inderdaad schilderen met metaalverf.
Acrylverf is vrij gebruikelijk; het wordt veel gebruikt in artistieke schilderkunst. Men kan het echter ook voor andere praktische doeleinden gebruiken, zoals het verven van metalen of het opknappen van voorwerpen. Deze verf wordt vaak gebruikt omdat het snel droogt en niet snel slijt.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Het lood schoonmaken door het op te poetsen raden wij niet aan. Het hoort namelijk een beetje dof en grijzig te zijn. Als het lood erg vies is door verfspetters kunt u dit makkelijk verwijderen door het er heel voorzichtig af te krabben en licht behandelen met staalwol.
Lood gaat heel lang mee: Lood is een duurzaam materiaal en gaat een lange tijd mee. Over het algemeen kan het lood tussen de 30 en 40 jaar meegaan. Uiteraard is de levensduur sterk afhankelijk van de staat van het dak en ook hoe goed u de loodslabben onderhoud.
Veel schoonmaakmiddelen, zoals bijvoorbeeld ammoniak en azijn kunnen blijvende schade veroorzaken. Het lood wordt aangetast en het is ook oppassen met middelen die de kit of de verf kunnen aantasten of oplossen.
Lood veroorzaakt onder andere een verhoging van de bloeddruk en schade aan de nieren. Bij zeer hoge belasting is er kans op schade aan het zenuwstelsel en de hersenen en een verhoogd risico op abortus. Lood kan door de placenta heen een foetus binnendringen en kan dan zenuwstelsel en hersenen aantasten.
Dat kan mogelijk een hogere bloeddruk of chronische nierziekten veroorzaken. Ook als je op volwassen leeftijd teveel lood binnenkrijgt kan dat leiden tot een hogere bloeddruk en een grotere kans op nierziekten.
Lood is één van de zware metalen dat giftig is voor het lichaam en voorkomt in het milieu. Bijvoorbeeld in omgevingslucht, bodem, voeding en drinkwater. Wie teveel wordt blootgesteld aan lood kan een loodvergiftiging oplopen. Lood kan lang in het lichaam blijven en stapelt zich in het lichaam.
Voor het schilderen van kunststof of metalen ondergronden is een goede hechtlaag onmisbaar. Deze materialen zijn vaak hard en glad, waardoor een normale grondverf onvoldoende houvast krijgt voor een goede hechting van het schilderwerk. Gebruik daarom met een primer, speciaal bedoeld voor kunststof en metaal.
Acrylverven zijn in principe watervast, maar ze zijn niet geschikt voor gebruik buitenshuis. Voor gebruik buitenshuis wordt het gebruik van acryllakken aanbevolen, omdat deze minder gevoelig zijn voor regen.
Verwijder eerst roest. Gebruik een staalborstel voor het afschuren of afkrabben en maak het metaal daarna goed schoon, vet- en stofvrij. Je hoeft niet altijd grondverf te gebruiken, in plaats daarvan kun je meteen het metaal verven. De producten hebben een goede dekking en zijn meteen bestand tegen krassen en stoten.
Bevochtig dan de teststaaf met de testvloeistof uit de testkit en wrijf deze over het ingesneden deel van de verflaag. Als er lood in de verf aanwezig is, dan wordt de teststaaf rood. Als de verflaag geen lood bevat, dan blijft de teststaaf geel.
Het wordt in verschillende pigmenten aangetroffen ; lood werd ook toegevoegd aan het olieachtige bindmiddel om het drogen te versnellen, wat nodig is tussen twee lagen. Het gebruik van lood is nu in veel landen verboden vanwege de giftigheid ervan. De ophoping ervan in het lichaam veroorzaakt loodvergiftiging .
Het meeste lood komt voor in ertsen, die ook nog zink, zilver en koper bevatten. Galena (loodglans, loodsulfide) is het belangrijkste voor de loodwinning. Dit mineraal bevat 86,6% lood. Andere mineralen waar lood uit gewonnen wordt zijn cerussiet en angelsiet.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag. De basis van je schilderwerk is misschien wel het belangrijkste van de gehele klus. Als de ondergrond niet correct is zal de verf altijd weer loslaten.
Een primer gebruik je zeker en vast bij een bepleisterde muur. Een primerlaag neemt immers de zuigkracht van de bepleistering voor het overgrote deel weg. Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.