De meest voorkomende klachten bij hemochromatose zijn: Extreme en langdurige vermoeidheid.Gewrichtsklachten.Buikpijn in de bovenbuik.
Hoe weet ik of ik erfelijke ijzerstapeling heb? Of u te veel ijzer in uw bloed heeft, is te zien bij bloedonderzoek. Als u te veel ijzer in uw bloed heeft, kan dat door erfelijke ijzerstapeling komen. Het kan ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld een ontsteking of overgewicht.
Bij hemochromatose (ijzerstapeling) is sprake van teveel ijzer in het lichaam. Dit kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld inname van grote hoeveelheden ijzersupplementen, bepaalde vormen van bloedarmoede of veelvuldige bloedtransfusies. Deze vormen noemt men secundaire hemochromatose.
Bij hemochromatose slaat het lichaam te veel ijzer op in de lever, het hart of de alvleesklier. Te veel ijzer in de lever kan leiden tot een vergrote lever, leverfalen, leverkanker of levercirrose (littekenweefsel in de lever). Een teveel aan ijzer in het hart kan een onregelmatige hartslag en hartfalen veroorzaken.
U kunt weer naar huis als u zich goed voelt. U kunt zich na de aderlating wat duizelig voelen. Dit komt doordat de bloeddruk tijdelijk iets kan dalen door het bloedverlies. Zweten of moeheid kan ook voorkomen.
Tannine (in rode wijn, thee en druiven) en voedingsvezel remmen de opname. Andere stoffen, zoals oxaalzuur in rabarber, zorgen dat het ijzer een onoplosbare vorm krijgt, waardoor de opname in het lichaam wordt bemoeilijkt.
Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.
Je ferritinegehalte is grotendeels genetisch bepaald, dus je hebt er niet veel invloed op. Toch kan een aanpassing in je voedingspatroon soms helpen het gehalte op peil te houden. In bepaalde voedingsmiddelen zit veel ijzer zoals vlees, vis, aardappelen, groenten, bonen, peulvruchten en granen.
Ferritine is een eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer bij de opslag in de lever en het beenmerg. Er is altijd een kleine hoeveelheid ferritine in het bloed aanwezig; dit is een maat voor de hoeveelheid ferritine (en dus de hoeveelheid ijzer) in de lever en het beenmerg.
Voor mannen is een ijzerwaarde tussen de 14 en 35 micromol per liter normaal, voor vrouwen is het normaal om tussen de 10 en 25 micromol per liter ijzer in het bloed te hebben.
Het is belangrijk te weten dat ferritine ook verhoogd kan zijn in andere gevallen, bijvoorbeeld bij infecties, ontsteking van de lever, leververvetting of overgewicht. In die gevallen wijst een verhoogd ferritine niet op overtollig ijzer in het lichaam.
Te veel ijzer kan schadelijk zijn voor de lever. Hierdoor neemt mogelijk de kans op leverkanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 toe. Bij het slikken van meer dan 45 milligram ijzer per dag, kunnen acute maagdarmproblemen optreden zoals misselijkheid, overgeven en diarree.
Voorbeeld daarvan is zwarte thee, vanwege de polyfenolen en volkorenbrood dat stoffen (fytaten) bevat die ijzer binden en zo voorkomen dat het lichaam ze opneemt.
Loop je het risico op een laag ijzergehalte dan moet je oppassen met (groene) thee. Thee remt namelijk de opname van ijzer uit de voeding of uit supplementen. In vergelijking met gewone thee heeft rooibos minder nadelig effect op de opname.
Stress kan namelijk ook een ijzertekort veroorzaken doordat het lichaam om meer ijzer vraagt. Soms is er een andere behandeling van ijzertekort nodig. Kortom, door bloedarmoede aan te pakken, zorg je voor een betere weerstand en meer energie!
In de meeste voedingsmiddelen komt ijzer voor, maar ze bevatten niet allemaal evenveel ijzer. Varieer daarom goed in uw voeding. Een aantal producten zijn heel belangrijk voor de dagelijks benodigde hoeveelheid ijzer. Dit zijn vlees, vis, ei, brood, aardappelen en groente.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.
Magnesium is een mineraal dat belangrijk is voor de vorming van botten en tanden, en voor een normale werking van de spieren. Ook speelt het een rol bij de overdracht van zenuwprikkels. Wij halen magnesium uit onze voeding. Het zit in brood, (volkoren) graan- en melkproducten, groenten, noten en vlees.
Eet en drink bij de maaltijden geen fruit en vruchtensappen en gebruik niet meer dan 2 stukken fruit per dag en tussen de maaltijden door. Het lichaam neemt namelijk meer ijzer op wanneer uw maaltijd vitamine C bevat. Gebruik geen voedingssupplementen, deze bevatten vaak veel vitamine C en ijzer.
Het duurt enkele weken tot maanden tot de hoeveelheid ijzer in uw bloed weer normaal is. Neem ferrofumaraat bij voorkeur in de ochtend.
Roosvicee Ferro bevat ferrogluconaat, een ijzer dat snel in het bloed wordt opgenomen. Bovendien wordt er aan Roosvicee Ferro vitamine C toegevoegd, wat belangrijk is voor een goede ijzeropname. Met Roosvicee Ferro krijg je op een makkelijke manier extra ijzer binnen.