Heb je een mooie dekbedhoes maar dan kruipt het dekbed telkens uit de hoezen? Een oplossing is om aan de vier hoeken van het donsdeken en aan die van het overtrek, een (brede) lint te naaien. Deze aan elkaar strikken en het zakt nergens meer heen. Je kunt ook lusjes aan de hoes naaien en knoopjes op je dekbed.
Je dekbed gevangen zetten in je overtrek kan heel simpel zijn: Stop je dekbedovertrek met behulp van de instopstrook onder je matras. Op deze manier is de opening van je overtrek afgesloten en kan je dekbed niet meer ontsnappen. Met een dubbele doorlopende instopstrook gaat dat het gemakkelijkst.
Ook 's ochtends, wanneer elk huishouden in de spits verkeert, zit niemand te wachten op een worstelpartij met een dubbelgevouwen dekbed. De oplossing voor dit eeuwige probleem: bedbretels. Bevestig een stukje bretel aan de binnenkant van de bovenhoek van de overtrek en een stukje bretel aan het dekbed en klaar is Kees.
Flessenhals : Een flessenhals houdt in dat het dekbedovertrek op een lengte van 200 of 220cm een stuk naar binnen is vastgestikt. Hierdoor blijft het dekbedovertrek, indien het een lengte heeft van 220cm heel goed op zijn plek liggen.
Wat is een hotelsluiting? Dat is het standaard model in Nederland dat ook als luxer beleeft wordt dan een rits. Het is een opening in de kortste zijkant. Met een inslag, zodat het kussen erin blijft zitten.
Meestal staat de maat van het dekbed in een label dat aan het dekbed vast zit. Maar ga je tegelijkertijd een nieuw dekbed aanschaffen, dan zijn de volgende breedtematen voor je nieuwe overtrek aan te raden op basis van het type bed waar je in slaapt.
Het dekbed kruipt iedere nacht steeds verder naar beneden zodat er aan de bovenkant een “koude zone” ontstaat. De Polydaun BedBretel lost dit probleem op. Door het simpel bevestigen van de bretels aan de hoekpunten van het dekbed en aan de binnenkant van de overtrek blijft het dekbed op de plaats.
Bed opmaken met twee dekbedden
Leg de dekbedden netjes naast elkaar of met een kleine overlap. Vervolgens stop je eerst het dekbed in dat net onder de ander ligt. Daarna volgt degene die er iets bovenop ligt. Zo zorg je ervoor dat alles netjes, strak is ingestopt, maar je toch apart gebruik kan maken van de dekbedden.
We raden je aan om je dekbedovertrek, kussenslo(o)p(en) en hoeslaken iedere week te verschonen. Dit zijn dan ook de onderdelen waar je direct op of onder ligt. Lukt het je (een keer) niet om het op tijd te wassen? Zorg er dan voor dat je iedere week je dekbed buiten of in het raam laat luchten en af en toe opschudt.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
Een molton is ideaal om je matras te beschermen. De absorberende, vochtregulerende eigenschappen van een molton hoeslaken zorgen ervoor dat al het vocht dat je 's nachts verliest opgenomen wordt in het hoeslaken en dus niet terecht komt in je matras. Zo blijft het matras langer schoon, fris en vrij van bacteriën!
Het bed is namelijk ook een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Dan hebben we het nog niets eens over alle dode huidcellen die je in bed verliest, het zweten, het huidvet en speeksel wat in je bed achterblijft.
Een sprei over je bed leggen, maakt je slaapkamer echt af. Het geeft je bed een luxe uitstraling en zorgt voor meer warmte in de slaapkamer. Kies voor een sprei van een mooie, rijke stof en je hebt echt een aanvulling op de huidige de styling van je slaapkamer.
Heb je het snel warm en lig je regelmatig te zweten in bed, dan is een dekbed met wol, dons of halfdons een goede keuze. Deze vullingen nemen namelijk snel veel vocht op en voorkomen daarmee overmatig zweten in bed. Wil je een heel koel en luchtig dekbed? Kies dan voor bamboe.
Bastion: synthetisch. NH Hotels: synthetisch. Van der Valk: synthetische donsvezel + dons.
Vind de goede kant van je dekbed door het label
Ook altijd moeite met het bed opmaken en het dekbed op de juiste manier in de overtrek te krijgen? Vrees niet; ga op zoek naar het label, plaats je dekbed met het label links boven in de hoes. Et voilà, hij zit goed.
Flanel en molton zijn zachte katoenen stoffen die veel gebruikt worden voor isolerende of beschermende doeleinden. Flanel word veel gebruikt voor bijvoorbeeld pyjama's en lakens. Molton is wat zwaarder van kwaliteit en meer geschikt als tafelbescherming en matrasbeschermer.
Een matrasbeschermer voorkomt de verspreiding van huisstofmijt en is dus essentieel voor mensen met een allergie. De huisstofmijt voedt zich immers met dode huidcellen. Zonder matrasbeschermer komt de matras al snel onder de huidcellen te zitten. Een voldoende frequent gewassen matrasbeschermer beperkt dit.
Een hoeslaken beschermd je matras niet voldoende tegen vocht waardoor je matras niet de nodige bescherming krijgt tegen nachtelijk zweten en andere ongelukjes die in bed kunnen gebeuren. Een molton wordt met een speciale techniek bewerkt waardoor de stof beter absorbeert. Deze techniek noemen we moltoneren.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Was lakens en beddengoed minstens één keer per week. In de lakens, het dekbedovertrek zitten veel bacteriën omdat dit het eerst in contact komt met je huid. In je slaap verlies je ongeveer een halve liter vocht!