Het hele jaar door helpt de klimop namelijk dieren. Zo is het een ideale schuilplaats voor vogels, insecten en spinnen en overwinteren er verschillende ongewervelden. Bovendien: de klimop helpt vlinders, zweefvliegen en bijen tot eind september aan nectar.
Klimop (Hedera helix) is per definitie niet slecht voor het voegwerk of de stenen. Althans bij modern metselwerk. Bij oude zachtere stenen en cement onttrekt de Hedera kalk en kan de muur verzwakt worden. Wel kunnen andere aspecten voor schade aan bouwwerken zorgen.
De vele voordelen van klimop
Want het blad beschermt de muur tegen felle zon in de zomer. In de winter houdt hij 'm juist warm met z'n bladerdeken. De klimop dempt ook nog eens buitengeluiden. En hij vangt fijnstof op.
Sleutelrol voor de biodiversiteit
Klimop is vanwege deze drukte de meest geliefde plant van talloze spinnensoorten. Als in het najaar bomen en struiken hun bladeren verliezen, krijgt klimop een nieuwe sleutelrol voor de biodiversiteit: die van schuil- en eetplek voor vogels en insecten.
Klimop, ook bekend als Hedera, is een veelvoorkomende klimplant die vaak wordt gebruikt om muren, schuttingen en gevels te bedekken met groen. Een logische keuze, want klimop is een makkelijke groeier en geeft dus al snel effect. Toch heeft de plant niet alleen maar voordelen.
Klimop, die in bomen groeit, kan gemakkelijker worden verwijderd. In het voorjaar worden de hoofdtakken tot aan de grond gekapt en de dunne en zwak hechtende takken met een tuinschaar afgeknipt. Als de hoofdtakken er ook gemakkelijk afgaan, trekt men deze van de boom af. Anders kunnen ze ook in de zomer uitdrogen.
Om met het antwoord te beginnen: Ja, hedera is giftig voor mensen en dieren. In het blad en de bessen zit de stof hederagenine. Deze stof veroorzaakt klachten. Het belangrijkste voordeel van de hedera – dat deze het hele jaar door groen blijft – is nu een nadeel.
Hedera helix
Bestrijding: De klimplant klimop, deze soort komt ook in het wild voor, kan gebouwen beschadigen en wordt om die reden wel als onkruid gezien. Dus pas op bij het planten van de vaste plant Hedera oftewel klimop. Verwijder wilde klimop door de kruipende stengels en de wortels weg te knippen.
Omdat de bessen van de klimop pas eind februari of begin maart rijp zijn, is deze plant voor bes-etende vogels ook belangrijk. Aan het eind van de winter ontstaat er namelijk bessen-schaarste, ware het niet voor de klimop. Merels, vinken, huis- en ringmussen en houtduiven zijn dol op de bessen.
De fabel dat klimop bomen zou verstikken is niet waar. De klimop hecht zich via een soort van hechtdraden aan een boom en verstikt deze niet. Rondom de boom ontstaat een klein ecosysteem waar vogels zich kunnen verschuilen en broeden in de winter en herfst.
Je kan er voor kiezen om klimop chemisch te verwijderen. Het gebruik van bijvoorbeeld azijn of javel helpt om de wortels te verzwakken, maar laat ze uiteraard niet verdwijnen.
In de huidige omvang en vorm wordt deze hedera van De Wit beschouwd als een heester. De hedera moet daarom op een afstand van 50 centimeter van de erfgrens worden aangeplant.
Hedera is een sterke, wintergroene klimplant en onmisbaar als versierder van muren en schuttingen. Ook als bodembedekker voldoet de klimop prima. De sterk groeiende twijgen hebben hechtwortels en werken zichzelf omhoog.
Teveel mest zorgt voor overbelasting van de wortels. De wortels kunnen de hoeveelheid voedsel dan niet verwerken waardoor ze beschadigd raken. Dit verzwakt de klimop waardoor deze (afhankelijk van de schade) niet meer groeit of zelfs dood gaat. Te weinig mest zal de weerstand van de klimop verzwakken.
Bij veel groenbeheerders leven vooroordelen over hedera in bomen: klimop is schadelijk, neemt licht weg, belast de boom en parasiteert. Maar klimop beschermt de boom tegen zonnebrand en verdamping. Klimop reinigt de lucht en biedt leefruimte voor insecten en vogels.
Reacties. klimop is licht giftig. Mijn ervaring is dat kippen heel goed in staat zijn om giftige planten en bessen te vermijden. Als ze dat niet konden dan waren er al lang geen kippen meer geweest.
Gevolgen voor dieren
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Klimop is erg taai en kan bomen of andere planten verstikken. Als een Klimop tegen je muren groeit, is het ook oppassen voor scheurtjes in de stenen of in het cement.
Wij stimuleren het gebruik van klimop omdat het een goede voedselplant is voor bijen vooral omdat deze zo laat bloeit. Doordat klimop bloeit in een periode dat veel andere planten ermee ophouden, is deze plant ideaal voor bijen en zweefvliegen die nog op zoek zijn naar nectar.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Een makkelijke en snel dichtgroeiende bodembedekker is de Geranium cantabrigiense (ooievaarsbek). Deze soort wordt zo'n 15cm hoog, en heeft als belangrijkste variëteiten 'Karmina' met dieproze bloemen, en 'Biokovo', met lichtroze, bijna witte bloemen.
Een nadeel is dat Klimop heel snel groeit, als je niet wil dat het overal in je tuin groeit moet je regelmatig snoeien. Ook hou je best goed in de gaten dat de plant niet onder de dakgoot en -pannen gaat groeien. Voor vogels, insecten en spinnen vormt Klimop een ideale schuilplaats.
Klimop (Hedera helix)
Grote hoeveelheden contact met de plant of het sap van de bessen kan zorgen voor huiduitslag. Inname ervan heeft koorts, braken, buikpijn en een suf gevoel tot gevolg. Zie je verschijnselen van vergiftiging of heeft je kind van een plant gegeten waarvan je niet zeker weet of deze giftig is?
Lekker laten zitten. Als in de winter de bloemen verdwijnen, vormen zich kleine zwarte bessen in de klimop. Deze zijn voor mensen giftig, maar voor vogels als merels, mussen en vinken een welkom hapje, wanneer ander voedsel schaars wordt.