Uit onderzoek blijkt dat preventie de kans op borstkanker met 25% tot 30% kan verkleinen. Denk hierbij aan gezonde voeding, regelmatige fysieke activiteit om overgewicht tegen te gaan, een gematigd alcoholgebruik en niet te vergeten het beperken van tabak.
Stoppen met roken, veilig de zon in, gezond eten, minder alcohol en genoeg bewegen bijvoorbeeld.
Vaak is de oorzaak onbekend. Er zijn factoren die een hogere kans op borstkanker geven, zoals roken en erfelijke/familiaire aanleg, maar dat wil niet zeggen dat je ook borstkanker krijgt. Het gaat altijd om een kans.
De kans dat een vrouw borstkanker krijgt is 100 keer groter dan de kans dat een man borstkanker krijgt. Uw leeftijd, vrouwelijke hormonen, uw leefstijl, dicht borstklierweefsel, genen en bestraling op het borstgebied in het verleden kunnen een rol spelen bij het ontstaan van borstkanker.
Borstkanker zaait meestal uit in botten, lever, longen of hersenen. Het vaakst in de botten. Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid.
Borstkanker kan uitzaaien naar heel wat organen, maar meestal zitten uitzaaiingen van borstkanker in de longen, lever of botten. Uitgezaaide borstkanker kan er jaren over doen voor het zich manifesteert. Een andere benaming voor 'uitzaaiing' is 'metastase'.
Vrouwen met grote borsten hebben meer kans op borstkanker
Fabel. De grootte van de borst is niet van invloed op het ontwikkelen van borstkanker.
Uitzaaiingen van de borstkanker kunnen op verschillende plekken in je lichaam voorkomen en ook op meerdere plekken tegelijk. De meest voorkomende plekken waarnaar de borstkanker uitzaait, zijn de botten, lever, longen of hersenen.
Eet geen tot zo weinig mogelijk bewerkt vlees (vleeswaren, paté, salami, worst, bereid gehakt,...). Drink vooral water en ongezoete dranken. Voor de preventie van kanker drink je best geen alcohol. Beperk je consumptie ervan in ieder geval tot één (vrouwen) à twee (mannen) consumpties per dag.
18% van de borstkankerpatiënten is jonger dan 50 jaar. 82% van de mensen die borstkanker krijgt is 50 jaar of ouder. 35% van de patiënten is 70 jaar of ouder. 88% van de patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven.
Velen denken dat (langdurige) stress kanker kan veroorzaken. Er is intussen veel onderzoek gedaan, maar tot nog toe is niet gebleken dat er een rechtstreeks verband is tussen stress en het ontstaan van kanker. Evenmin is gebleken dat er een verband zou bestaan tussen positief denken en het genezen van kanker.
Borstkanker kun je opmerken door een verandering in je borst. Je voelt bijvoorbeeld een knobbeltje in de borst. Of je tepel of de huid van je borst ziet er anders uit dan normaal. Dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.
De overleving van borstkanker wordt sterk bepaald door het stadium bij diagnose. Van de patiënten met stadium I is 95% na 10 jaar nog in leven, terwijl patiënten met stadium IV (uitgezaaide borstkanker) een 10-jaarsoverleving hebben van 8% (zie figuur).
Bijna 75% van de borstkankerpatiënten geneest, maar in 25% van de gevallen komt de (borst)kanker op een gegeven moment terug. Voor een succesvolle behandeling van borstkanker is een aantal factoren van belang. Als de tumor in een vroeg stadium ontdekt wordt, kan dit gunstig zijn voor de genezing.
Toeval: er is geen duidelijk oorzaak. Blootstelling aan straling en gevaarlijke stoffen (zoals sigarettenrook) Een ongezonde leefstijl (roken, onbeschermd zonnen, slechte voeding) Virus: sommige soorten kanker worden veroorzaakt door een virus dat het DNA beschadigt.
Bij 5 tot 10 % van de borstkankerpatiënten is er sprake van erfelijke aanleg voor kanker. Er is een genafwijking aanwezig (ook wel een genmutatie genoemd), die is overgeërfd van één van de ouders. Een mutatie is een blijvende, overerfbare beschadiging in het DNA.
Wat is de overleving van borstkanker? Gemiddeld zijn 10 jaar na de diagnose nog 80 van de 100 vrouwen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker. Jouw vooruitzichten kunnen anders zijn dan het gemiddelde.
Over het algemeen duurt het ongeveer 5 jaar voordat borstkanker zou uitzaaiingen naar andere plekken in het lichaam.
Een jaarlijkse of tweejaarlijkse mammografie wordt absoluut afgeraden aan vrouwen onder de 50 jaar om verschillende redenen. De Europese en Belgische overheden raden borstkankeropsporing af voor vrouwen jonger dan 50 jaar. Borstkanker komt onder de 50 jaar ook veel minder voor dan erna.
Een belangrijk doel van de behandeling van borstkanker is het voorkomen van uitzaaiingen. Toch is niet gegarandeerd dat dit volledig lukt. Uitgezaaide borstkanker kan er jaren over doen om zich te openbaren. Borstkanker kan uitzaaien naar veel organen, maar vooral naar de longen, de lever of de botten.
Bij een tumor die snel groeit, is de levensverwachting meestal kort, soms een paar maanden. Bij een minder agressieve tumor kunnen palliatieve behandelingen, zoals doelgerichte therapie of anti-hormonale therapie een lange levensverwachting geven. Er zijn vrouwen die meer dan 10 jaar met uitgezaaide borstkanker leven.
Dit zijn symptomen die bij uitgezaaide borstkanker kunnen horen: Pijn in je botten, bijvoorbeeld in je rug, je nek, op je borst en je ribben. En/of pijn bij lopen en zitten. Opgezwollen lymfeklieren rondom je borst en je sleutelbeen en in je oksel en hals.