Neem tussen de hardloop trainingen minimaal 24 tot 48 uur rust, dat betekent niet gaan hardlopen. Hiermee ben je goed voorbereid op de volgende hardloopsessie. Drink enkele glazen water direct na het hardlopen binnen minuten.
Voor de meeste hardlopers is 48 uur voldoende om volledig te herstellen van spierpijn en vermoeidheid [1]. Wanneer je je lichaam te snel belast, dus vóórdat je de piek van adaptatie bereikt hebt, raakt je lichaam vermoeid en treedt er geen of minder supercompensatie op.
Voor de meeste lopers is 48 uur voldoende om volledig te herstellen van alle spierpijn, schade en vermoeidheid. Daarna kun je dus weer trainen en profiteren van supercompensatie. Als je meerdere keren per week traint, zorg dan dus dat er genoeg tijd tussen je trainingen zit.
Om te herstellen van spierpijn en vermoeidheid is voor de meest hardlopers 48 uur rust en herstel voldoende.
Spierpijn is een duidelijk signaal dat je nog niet hersteld bent. Vermoeidheid is ook een signaal dat aangeeft dat 1,5 uur slapen wellicht een betere training zal zijn dan 1,5 uur hardlopen. Van een zware tien kilometer wedstrijd moet je vaak minimaal vijf dagen herstellen om boven het oude niveau uit te stijgen.
Waarom je denkt dat je vermoeid bent
Als die spierpijn eenmaal weg is, ben je echter nog niet de oude. Het signaal dat je vanuit je hersenen naar je spieren stuurt, komt daar niet goed aan. Tijdens die enorme inspanning zijn die kanalen te intensief gebruikt, zodat dit neuromusculaire vermoeidheid oplevert.
Hardlopen kent een hoger blessurerisico dan andere duursporten. Hartlopen is belastend omdat het gehele lichaam gedragen wordt en het tegelijkertijd een herhalende eenzijdige belasting is. De belangrijkste oorzaken van blessures zijn, onvoldoende herstel en rust en een gebrek aan loop specifieke belastbaarheid.
Wanneer je gaat hardlopen, verbruikt je lichaam meestal eerst de glycogeenvoorraad die opgeslagen ligt in je spieren, omdat dit de meest efficiënte energiebron is. Zodra deze voorraad op is, schakelt je lichaam over op de verbranding van vet.
Door hardlopen krijg je meer uithoudingsvermogen, sterkere spieren en een snellere stofwisseling. De sport is ook goed voor je meest vitale organen, in het bijzonder voor je hart.
Ruw geschat verbrand je met hardlopen ongeveer 560 tot 1040 kcal per uur. Gemiddeld dus zo'n 700 kcal. Dat betekent dat je bijna 13 uur moet lopen om 1 kg vet (9000 kcal) te verbranden. Met een trainingsvolume van 2 uur effectief hardlopen per week heb je dus zo'n 8 maanden nodig om 5 kg vet kwijt te raken.
Eet binnen 2 uur na het sporten
Door binnen 2 uur na het hardlopen of sporten iets eiwit- en koolhydraatrijks te eten, vul je snel je energievoorraad aan en kun je zorgen voor voldoende beschikbaar eiwit wat nodig is voor spierherstel. Je kunt er ook voor kiezen een normale hoofdmaaltijd te eten.
Drie keer per week is een prima compromis. Ga je vaker hardlopen, dan vergroot je je kans op blessures en bovendien raakt dan snel de lol eraf. De enige reden om toch vaker te gaan trainen, is als je snel wat gewicht kwijt wilt raken.
Slechts één keer per week hardlopen of een paar keer maar 20 minuten hardlopen is niet voldoende om af te vallen. Om extra te gaan verbranden moet je meerdere keren per week minimaal 30 minuten hardlopen en wissel je af met spierverstevigende trainingen.
Vaak wordt dagelijks 30 minuten matig intensieve lichamelijke activiteit aanbevolen, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of (zwaar) huishoudelijk werk. Hardlopen is een intensieve inspanning, met 3 keer per week 20 minuten heb je al een flinke gezondheidswinst!
Ga nooit 2 dagen intensief achter elkaar hardlopen
Je lichaam heeft (zeker als beginnend hardloper) minimaal 48 uur nodig om te herstellen. Hou je je hier niet aan, is het effect van de hardlooptraining kleiner (zo niet nihil) en liggen blessures op de loer.
De gewrichten en spieren wennen aan de belasting, ze worden veel sterker en zo krijg je plezier in het lopen. Met maar 1 keer per week hardlopen bouw je niks op en heeft starten met hardlopen geen zin. De meeste hardloop schema's zijn zo opgebouwd dat je maximaal 3 keer per week moet gaan hardlopen.
Uit een groot aantal onderzoeken is gebleken dat hardlopen de fitheid verbetert, de gezondheid bevordert en de kans op hart- en vaatziekten, kanker, obesitas, invaliditeit, diabetes, depressie en angst verkleint. Daarnaast zorgt hardlopen ook voor een betere hersenfunctie.
Hardlopen lijkt een goede manier om af te vallen – en dat is het ook. Het is een vorm van conditietraining waarbij je veel energie (calorieën) verbrandt. Het verbetert je uithoudingsvermogen en kan je helpen je vetpercentage te verlagen.
Veel overtrainde sporters vinden dat ze zich opgejaagd of opgefokt voelen. Het lichaam kan een dergelijke opgefokte toestand maar beperkte tijd aan. Indien deze toestand van sympathische overbelasting te lang aanhoudt, raakt het lichaam steeds meer vermoeid en ontstaat een soort algemene staat van uitputting.
Het lichaam heeft na het sporten een aantal uren nodig voor die aanpassing, zodat u goed kunt inslapen. Algemeen wordt het dus aanbevolen om niet te sporten net voor het slapen.
Veel beginnende hardlopers stellen zich als eerste doel om 5 kilometer achter elkaar hard te lopen, maar juist de 3 kilometer is een perfect trainings- of wedstrijddoel. Een behapbare afstand, die ook de gevorderde atleet voldoende uitdaging biedt.
Bij de meeste races van 5 km hebben mannelijke hardlopers een gemiddelde finishtijd van 30 minuten en vrouwelijke hardlopers een gemiddelde finishtijd van 36 minuten. Deze gemiddelden zijn natuurlijk afhankelijk van leeftijd en ervaring.
Onthoud: zelfs één kilometer per dag hardlopen kan al een positief effect hebben op je gezondheid. Ga bijvoorbeeld de dag na een zware training voor een klein rondje - ideaal voor actief herstel.