Het korte antwoord is, ja – Siri, Alexa en Google Voice luisteren naar je. Standaard hebben de fabrieksinstellingen de microfoon ingeschakeld. Waarom? Omdat Siri, Alexa en Google Voice naar je moeten luisteren om hun natuurlijke taalverwerking te optimaliseren.
In juli 2019 kwam NOS met het nieuws dat Google medewerkers meeluisterden. In een aantal gevallen ging het om gesprekken die de Google-assistent per abuis had opgenomen. Een Belgische medewerker deelde duizenden Nederlandse audiofragmenten. Hierbij gaat om fragmenten van mensen die wel en niet tegen Google Home praten.
Gesproken zoekopdracht aanzetten
op je Android-telefoon of -tablet. Spraak. Tik onder Hey Google op Voice Match. Zet Hey Google aan.
Android microfoon instellingen controleren
- Ga naar de 'App-machtigingen' door op de drie puntjes rechtsboven te tikken en daar die optie te selecteren. - Tik op 'Microfoon'. Je krijgt daarna een lijst te zien van alle apps die je toestemming hebt gegeven om de microfoon te gebruiken.
Je telefoon licht uit het niets op of gedraagt zich op andere manieren vreemd. Als je telefoon ineens oplicht, uitgaat, vanzelf opstart of apps installeert zonder dat jij iets doet, kan het zijn dat iemand je telefoon op afstand bedient, wat erop kan wijzen dat diegene je gesprekken afluistert.
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
De Cryptophone is een vinding van XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp. De telefoon maakt gebruik van cryptografie om de gesprekken te versleutelen. Telefoongesprekken die met de Cryptophone worden gevoerd, kunnen daardoor niet meer worden afgeluisterd.
Samenvattend: word je afgeluisterd door je telefoon? Het antwoord is nee. Hoewel het in theorie mogelijk is dat bepaalde apps toegang hebben tot je microfoon, zijn andere oorzaken voor opvallende advertenties veel waarschijnlijker.
Doorzoek je omgeving.
Controleer of er rookmelders zijn die je niet zelf hebt geplaatst, en zoek naar een luidspreker waar misschien een camera in zit. Kijk in bloempotten, lampen en andere plekken waar gemakkelijk een microfoon kan worden verborgen. Kijk onder kussens, onder de tafel en achter boekenplanken.
De medewerker van Google gaf aan dat de microfoon in de Google Home best sterk was en dus ook geluiden van buiten op kan vangen. Dit betekent dus niet alleen dat je thuis beluisterd wordt door “het internet”, maar ook wanneer je langs andere huizen loopt waarin een digitale assistent actief is.
Google Assistant uitschakelen op je Android smartphone
Ga naar de instellingen van je smartphone en kies (of zoek) 'Google'. Zet het schuifje bij 'Google Assistent' uit.
Voor Android-smartphones kun je een (gratis) virusscanner downloaden en je telefoon scannen. Onder andere die van Kaspersky, McAfee, Malwarebytes en ESET zijn aan te raden. In veel gevallen wordt de stalkerware herkend en verwijderd. Soms is een Android-telefoon gekraakt voordat er stalkerware op is geïnstalleerd.
Als de Google Assistent niet werkt of reageert op 'Hey Google' op je Android-apparaat, zorg er dan voor dat de Google Assistent, Hey Googleen Voice Match aan staan: Ga op je Android-telefoon of -tablet naar de Assistent-instellingen of open de Google Assistent-app. en zeg 'Assistent-instellingen'.
Open het bedieningspaneel op uw iPhone of iPod touch of op uw iPad. Tik op 'Live luisteren'. Plaats uw iPhone, iPad of iPod touch vóór de persoon die u wilt horen. Pas het volume op uw apparaat aan als u het geluid niet goed genoeg hoort.
De politie speelt hier een belangrijke rol in. Telefoons aftappen of gesprekken afluisteren mag alleen als er sprake is van (verdenking van) een ernstig misdrijf en als de rechtsorde gevaar loopt. De periode mag niet langer dan vier weken duren en de rechter-commissaris moet er toestemming voor gegeven hebben.
Is *#21# bellen om inkomende telefoontjes direct door te schakelen naar je voice mail. Als iemand dan belt, gaat hij meteen naar je voicemail. Je moet hem dan wel weer even uitzetten als je wel weer bereikbaar wil zijn.
Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Met stalkerware neemt een (ex-)partner de smartphone van het doelwit over. Hij kan meelezen met WhatsAppgesprekken, foto's en video's bekijken en de locatie van de telefoon opvragen. Zelfs verwijderde WhatsAppberichten zijn nog zichtbaar.
Als je met een smartphone of ander apparaat verbinding maakt met een wifi-netwerk wordt er een digitale sleutel uitgewisseld. Hiermee weet het netwerk dat hij met het juiste apparaat is verbonden. Bij het lek, dat Krack is genoemd, onderscheppen hackers deze uitwisseling en kunnen ze inbreken op een wifi-verbinding.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
Ook de berichten van WhatsApp, de meest gebruikte app om berichten te sturen, zijn versleuteld. De politie kan niet zomaar meelezen, zelfs eigenaar Facebook zelf kan dat niet.
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.