Een duiker kan caissonziekte dus voorkomen door niet te lang en niet te diep te duiken (er lost dan weinig stikstof op) en door langzaam op te stijgen (het lichaam krijgt dan de kans de stikstof uit het bloed te "wassen" en via de longen af te voeren).
Drink daarnaast genoeg water voor de duik, wees in goede conditie en drink geen alcohol voor of direct na het duiken. Zorg dat je altijd genoeg lucht over hebt in je tank voor een veiligheidsstop en blijf dan ook ongeveer op dezelfde hoogte.
De weefsels raken bij hoge omgevingsdruk verzadigd met het vetoplosbare stikstof. Als de omgevingsdruk te snel daalt, komt de stikstof sneller vrij dan de bloedbaan kan opnemen. Daardoor kunnen er intra- en extravasculaire stikstofgasbellen ontstaan.
Vermoeidheid of een algeheel gevoel van malaise kan al duiden op een cerebrale vorm van decompressieziekte. Binnenoorsymptomen zijn duizeligheid, gehoorverlies, tinnitus, misselijkheid, braken en ataxie. Spinale symptomen zijn paralyse, sensibiliteitsstoornissen, paresthesieën, urineretentie of defaecatieproblemen.
Bij decompressieziekte, ook wel de caissonziekte genoemd, ontwikkelen zich gasbelletjes in het bloed. De perslucht van de duiker bevat een mengsel van zuurstof en stikstof. Stikstof kan echter bij te snel stijgen gasbelletjes vormen.
Het ademen onder water kost meer energie dan op de kant en tijdens de inspanning en stress van het duiken kan aderverkalking losschieten en een hartinfarct veroorzaken. Hart en longen krijgen het voor hun kiezen tijdens het duiken. Bij duikers met een verminderde reserve kan het dan misgaan.
Het lichaam moet de opgenomen stikstof zelf uitwassen via de longen en dat kost tijd. Om decompressieziekte te voorkomen mag je dus min. 18 uur na de laatste duik niet vliegen. Nog beter is het om na een intensieve duikvakantie de eerst 24 uur niet te vliegen.
Dat wil dus wat zeggen over het aantal luchtmoleculen dat nodig is om hetzelfde volume te kunnen krijgen (de longen te kunnen vullen). Eenvoudig gesteld: je gaat daar 3,5 keer zo snel door je lucht heen. Wie duikt op veertig meter diepte gebruikt ongeveer 5 keer zo snel zijn lucht als aan de oppervlakte.
Het advies is na drie tot vier duikdagen een dag niet te duiken om het lichaam weer even te laten bijkomen. In de regel doen heel weinig mensen dat. Mijn advies is om het aantal duiken te beperken tot drie, hooguit vier per dag. Dat is al een serieuze belasting voor het lichaam.
Stijg je op vanaf tien meter diepte dan zal het volume verdubbelen. Op een bepaald moment scheuren de longblaasjes en dringt er lucht in de haarvaten. Hierdoor ontstaan er luchtbellen in de bloedvaten. Komen deze terecht in de bloedvaten van het hart, dan kunnen ze een hartstilstand veroorzaken.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken. Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter. Als je dieper wilt duiken, adviseren we je om eerst een duikcursus voor gevorderden te volgen.
Diep ademhalen
Tijdens het duiken ademen we langzaam en diep. Op deze manier ademhalen is beter voor het luchtverbruik omdat de uitwisseling van luchtmengsels doelmatiger is als de lucht in de longen wordt getrokken en langzaam weer wordt losgelaten.
Astma patiënten hebben een verhoogde gevoeligheid van het slijmvlies van de lucht- wegen voor aspecifieke prikkels zoals koude en inspanning bij duiken. Dit kan tijdens een duik leiden tot dyspnoe. Hierdoor zouden paniek, een snelle ongecontroleerde opstij- ging en uiteindelijk verdrinking kunnen optreden.
Vanwege het risico op de ziekte, kan een duiker die perslucht ademt slechts 20 minuten op 30 meter diepte blijven. Per 10 meter die een duiker afdaalt, neemt de omgevingsdruk met 1 bar toe. De hogere druk op grotere diepte zorgt ervoor dat stikstof uit de lucht die de duiker inademt, de weefsels en bloedbaan in gaat.
Stikstofnarcose is de naam voor een toestand van bedwelming die zich voordoet bij een duiker wanneer stikstofgas in het ademgas met een hoge partiële druk wordt ingeademd.
De functie van de veiliheidsstop bij duiken
Door een stop van 3 minuten te maken op een diepte van 5 meter, wast jouw lichaam veel stikstof uit. Hierdoor kan jij nu veiliger naar de oppervlakte. Ook minimaliseer je de kans op decompressieziekte.
De nultijd is een maximale tijd die je op een diepte mag doorbrengen om een directe opstijging naar de oppervlakte te mogen maken. Of opstijgen naar jouw veiligheidsstop. Wanneer je binnen die maximale tijd duikt, hebt je geen complexe stops nodig om weer naar boven te mogen.
Richard Harris: Postduik vermoeidheid kan het gevolg zijn van meerdere factoren. Sommige daarvan kunnen te maken hebben met het duiken, zoals temperatuurstress, decompressiestress, energieverbruik, een grote en lange blootstelling aan zuurstof, spanningen en zeeziekte.
Iedereen kan duiken: mannen en vrouwen, van elke leeftijd en fysieke gesteldheid. Duiken is een sport die iedereen kan beoefenen, van 8 tot 88 jaar en zelfs nog ouder. Kinderen kunnen vanaf achtjarige leeftijd duiken in het zwembad uitproberen, en vanaf hun tiende een PADI-brevet halen.
Met de nodige training en ervaring is de dieptelimiet bij recreatief duiken 40 meter/130 voet. Beginnende duikers gaan niet dieper dan 18 meter/60 voet.
Hoe diep ga je? Met de nodige training en ervaring kun je als recreatieduiker tot maximaal 40 meter diepte duiken. Beginnende duikers blijven ondieper tot ongeveer 18 meter.
Mogelijk kunnen zij door een grotere milt tot uitzonderlijke dieptes van maar liefst 70 meter duiken zonder zuurstof, bericht het RadboudUMC. Van oudsher leven zij van de visvangst. Een groot deel van het volk brengt meer dan 60 procent van zijn werkdag onder water door.
Er zijn tal van duikopleidingen, waarvan PADI de meest bekende is. De kosten van de opleiding zijn afhankelijk van de duikschool. Reken op een bedrag tussen 375 en 450 euro. Voordat je begint met het nemen van duiklessen kun je ook een proefduik of een introductieduik maken.
Om decompressieziekte te voorkomen mag je dus min. 18 uur na de laatste duik niet vliegen. Nog beter is het om na een intensieve duikvakantie de eerst 24 uur niet te vliegen. Andersom kom je tijdens een vliegreis niet onder verhoogde druk, dus neem je ook niet meer stikstof op in je lichaam.
Indien je direct na het duiken een vlucht zou nemen, bestaat het risico op een decompressie. Aangezien de atmosferische druk lager is, vormt het stikstof bellen in het weefsel die de bloedbaan kunnen verstoppen en ernstige klachten in ons lichaam kunnen veroorzaken.