Om ervoor te zorgen dat je beddengoed niet meer in elkaar draait tijdens het wassen of drogen kun je het uiteinde van de stof het beste vastbinden. Bijvoorbeeld met een elastiekje of sokkenknijpers. Doordat de opening nu afgesloten is kan de stof niet meer in elkaar verwikkeld raken en één grote prop vormen.
Het klinkt misschien wat gek, maar de was opvouwen voordat je het in de droger stopt kan ook helpen om te voorkomen dat het een grote bal vormt. Door de opening naar binnen te vouwen in het pakketje zullen de lakens minder snel in elkaar verwikkeld raken en wel gewoon goed droog uit de droger komen.
Uiteraard dient het weer hiervoor ook een beetje mee te werken ;-) Doe je je beddengoed in de droger, gebruik dan een zo laag mogelijke temperatuur en gebruik de antikreuk instelling wanneer deze op je droger zit. * Was donker bedtextiel bij voorkeur op 40gr en kies een kreukherstellend of fijn wasprogramma.
9| Wees voorzichtig met de droger
Zeker bij jersey dekbedovertrekken en hoeslakens is voorzichtigheid geboden: droog je te heet of te snel, dan kan de stof gaan krimpen of pillen.
Welnee, gebruik tennisballen tegen de kreukels. Als je namelijk tennisballen in je droger gooit, blijft alles wat er in zit circuleren, zodat er geen kreukels kunnen ontstaan. Ideaal dus als je bijvoorbeeld lakens en T-shirts hebt die je graag kreukvrij uit de wasmachine wilt halen.
En onze tips voor het drogen: Bij voorkeur overtrekken en hoeslakens niet in de droger doen. Zeker de eerste keer mag het niet in de droger ivm het risico op krimp, alsmede vergroten van de kans op pilletjes en vaal worden. Hangend drogen geeft het beste resultaat, en zorgt voor minder kreukels.
Ja, de molton kan zeker ook in de droger. Maar voor de kwaliteit van de stof is drogen op een wasrek altijd het beste. Doe de molton na de eerste wasbeurt altijd in de droger. Zo gaat hij minder snel pillen en wordt hij extra wollig.
Hoe gebruik je drogerballen? Doe de ballen bij je wasgoed wanneer je deze in de droger stopt. Als je op de ballen wat wasparfum sprenkelt dan neemt je was ook nog eens de lekkere geur op, dubbel plezier dus!
Het wasgoed komt terecht in de dekbedovertrek omdat de wasmachine af en toe van kant wisselt met draaien. Om de was namelijk los te maken draait de trommel verschillende kanten op.
Het duurt 15 minuten tot 2 uur, afhankelijk van de droger. Soms kun je een langere tijd kiezen, variërend van 1,5 tot 24 uur.
Je dekbed gevangen zetten in je overtrek kan heel simpel zijn: Stop je dekbedovertrek met behulp van de instopstrook onder je matras. Op deze manier is de opening van je overtrek afgesloten en kan je dekbed niet meer ontsnappen. Met een dubbele doorlopende instopstrook gaat dat het gemakkelijkst.
Doe je dekbed eens heel kort in de droger op de laagste stand. Zo verwijder je gemakkelijk transpiratievocht. Gebruik donswasmiddel of fijnwasmiddel. Droog je dekbed op een lage temperatuur in de droger, eventueel met tennisballen.
Hoeslakens adviseren wij zoveel mogelijk te wassen op lage temperaturen (30 of 40 graden) en met vloeibaar wasmiddel. 60 graden of 90 graden mag voor veel producten wel, maar geeft versnelde slijtage. Check altijd de was instructie van het product om te kijken op welke temperaturen het gewassen kan worden.
Het is beter voor je dekbed dat je geen wasverzachter gebruikt. Laat de wasmachine niet te hard centrifugeren. Houd ongeveer rond de 800 toeren aan. Dat is beter voor de vulling van je dekbed.
Heb je een mooie dekbedhoes maar dan kruipt het dekbed telkens uit de hoezen? Een oplossing is om aan de vier hoeken van het donsdeken en aan die van het overtrek, een (brede) lint te naaien. Deze aan elkaar strikken en het zakt nergens meer heen. Je kunt ook lusjes aan de hoes naaien en knoopjes op je dekbed.
De droogballen kun je eindeloos gebruiken, ze gaan eigenlijk nooit stuk. Ze kunnen wel wat kleiner worden, maar door ze soms te wassen worden ze weer iets groter. Ook kun je je af en toe wassen om de geur van het wasparfum uit te wassen.
Zorg wel dat de droogkast niet te vol zit, de tennisballen hebben plaats nodig om te bewegen. Waarom het werkt: de tennisballen scheiden de klamme kleren van elkaar, waardoor er meer lucht aan kan en ze dus sneller drogen. Dit trucje werkt trouwens ook goed om veren in donsdekens en jassen terug uit elkaar te slaan.
Kan ik wasparfum gebruiken in de droogtrommel
Nee. Wasparfum is uitsluitend bedoeld voor gebruik in de wasmachine.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Gebruik alleen een speciaal wol programma. Apart wassen en alleen strijken op een lage temperatuur. Niet in de droger. Katoenen spreien of plaids machinewas op 40 of 60 graden.
Na acht jaar wordt het tijd om je dekbed te vervangen. Bij tien jaar ben je eigenlijk al te laat. Je dekbed is over de datum en je ligt midden in een broeinest van beestjes die van vochtige warme plekken houden.
Voeg azijn toe aan je waslade, je was wordt zachter; Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Laat moltons maar ook ander beddengoed niet te lang in de droger zitten. Zit een molton te lang en/of op een te hoge temperatuur in de droger dan heeft u de kans dat deze gaat krimpen en heeft u kans op meer kreukels.