Naast dat je het functioneren bespreekt, zorg je dat je voldoende aandacht geeft aan de volgende punten: ontwikkeling, ambities, doorgroeimogelijkheden, werkdruk, werk-privé balans en het nemen van voldoende werkrust, de sfeer in het team, aansturing door leidinggevende, motivatie etc.
Een ontwikkelgesprek is een gesprek tussen de medewerker en de manager.Het gesprek gaat over hoe de medewerker zich op professioneel vlak verder kan ontwikkelen. Je bekijkt samen wat de prestatiedoelen en en verwachtingen zijn, en of de medewerker die gaat halen.
Wat is een motivatiegesprek? Motivatie is datgene wat mensen er toe brengt te handelen of zich te gedragen op de manier waarop zij handelen of zich gedragen. Het accent in een motivatiegesprek ligt op het geven van steun en vertrouwen. Bij problemen helpt de leidinggevende de medewerker in het vinden van oplossingen.
Het gesprek duurt ongeveer een uur. In het gesprek wordt aandacht besteed aan achtergrond/vooropleiding, competenties, functioneren in de huidige functie, ambities, kansen in de onderneming en het bestaande opleidingsaanbod. Werkgever en medewerker ontvangen het opleidingsadvies.
In dit artikel vind je een groot aantal gespreksvaardigheden-voorbeelden. Dat zijn bijvoorbeeld luisteren, vragen stellen, feedback geven, feedback ontvangen, omgaan met weerstand, kort en bondig communiceren en de regie nemen.
Het 'goede gesprek' is het plan-, functionerings- en beoordelingsgesprek in één. Waar in de traditionele HR-gesprekscyclus een duidelijk onderscheid bestaat tussen de drie gesprekken wordt in de methodiek van het goede gesprek deze drie gesprekken samengevoegd in één gesprek.
Naast het feitelijke functioneren kunnen onderwerpen als ontwikkelpunten, ambities, groeimogelijkheden, arbeidsomstandigheden, werkdruk, sfeer, aansturing door de leidinggevende, motivatie, etc. aan de orde komen. De afspraken die hierover gemaakt worden moeten vastgelegd worden. Noteer wie, wat, wanneer doet.
De belangrijkste kenmerken van een goed gesprek zijn: De tijd nemen, contact maken en actief luisteren. Respecteren en verplaatsen in het standpunt van de ander. Gelijkwaardigheid en tweerichtingsverkeer.
POP: Persoonlijk OntwikkelingsPlan: Een afspraak tussen de werkgever en de medewerker over de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker. De medewerker geeft in het plan aan welke stappen hij in de komende periode gaat zetten om de bekwaamheid voor zijn functie te vergroten.
Tijdens het POP-gesprek bespreken medewerker en leidinggevende de ontwikkelwensen en -mogelijkheden van de medewerker. Samen leg je concrete ontwikkeldoelen en prioriteiten vast. En maak je praktische afspraken. Het resultaat van dit gesprek is een persoonlijk ontwikkelingsplan.
De gespreksleider zorgt ervoor dat een bespreking goed verloopt. Hij of zij houdt in de gaten wat het doel van het gesprek is, en of de groepsleden daarmee bezig zijn. De gespreksleider zorgt dat ook de mensen met een minder grote mond de kans krijgen te vertellen wat ze denken.
Hier een voorbeeld van een mogelijk POP: Heeft u sterke punten en/of vaardigheden die u op dit moment niet gebruikt in de uitvoer van uw huidige functie? Ik heb ervaring in projectmanagement waar ik op dit moment niets mee doe. Ook geef ik graag leiding aan anderen, maar ik heb nog geen leidinggevende functie.