Naast je stuitje kun je natuurlijk klachten hebben aan je bekken na de bevalling. Deze bekkenpijn is een pijn rond je schaambeen en (vaak) een instabiel gevoel in het bekken.Sommige vrouwen omschrijven het gevoel alsof er een bal tussen hun benen zit.
In de eerste week na je bevalling kan je last krijgen van kraamtranen. Je kan je somber, vermoeid en prikkelbaar voelen, last hebben van stemmingswisselingen en huilbuien, en de twijfels kunnen toeslaan. Hoe vervelend het ook voelt: het is volkomen normaal. Tussen de 40 en 80% van de vrouwen krijgt hier last van.
Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken. Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.
De buik na de bevalling
In de dagen na de geboorte is de baarmoeder nog even groot als na 4/5 maanden zwangerschap. Pas 15 tot 30 dagen later zal ze weer haar “normale” omvang aannemen. De huid van de buik is 9 maanden uitgerekt geweest en er kunnen striemen aanwezig zijn.
Het kan best lang duren voordat je weer volledig de oude bent. Sommige vrouwen geven aan dat het wel een jaar heeft geduurd voordat ze zich weer helemaal fit voelden. Natuurlijk gaat het steeds een beetje beter, maar verwacht niet dat je binnen een paar weken alles weer kunt.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Zorg voor de moeder na de bevalling
Extra rust. We adviseren kersverse moeders daarom iedere middag een paar uur rust te nemen (in bed) en 's avonds vroeg naar bed te gaan. Regelmatig plassen. Met een lege blaas kan de baarmoeder zich namelijk beter samentrekken.
Na 3-5 dagen kan je proberen de trap af te lopen. Zet evt. je ene voet bij de andere maar vermijd veel traplopen nog even. Wissel rust af met kleine stukjes lopen in huis waarbij je er op let dat je actief rechtop en ontspannen loopt.
Water en met name zwemwater bevatten bacteriën, welke een infectie in uw baarmoeder kunnen veroorzaken. Wij adviseren u om pas weer in bad of naar een zwembad te gaan als het bloedverlies na de bevalling een aantal dagen helemaal gestopt is.
24 uur na de bevalling: de huid boven je buik strekt zich langzaam uit om je groeiende baarmoeder gedurende de negen maanden van de zwangerschap te huisvesten. Na de bevalling krimpt de baarmoeder tot het niveau van de navel, wat verklaart waarom vrouwen gemiddeld 5 kilo bijna direct na de bevalling verliezen.
Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby. Je kraamverzorgende houdt dit goed in de gaten en kan je hierover informeren. Meestal kan je tegen het einde van je kraamweek het eerste uitje ondernemen.
Dag 1-10 na de bevalling (het kraambed)
Je bekken en bekkenbodem zijn tijdens de bevalling fors opgerekt. Dit kun je zien als een flinke sportblessure. In deze periode is het goed zoveel mogelijk rust te geven aan je bekken en bekkenbodem. kom alleen uit bed om jezelf en je kindje te verzorgen.
Je kunt tot ongeveer 6 weken na de bevalling nog bloedverlies hebben. Meestal heb je in het begin kraamverbanden nodig. Vaak kan je na 2 weken weer maandverband gebruiken.
Uit onderzoek van EenVandaag en Ouders van Nu onder 10.000 vrouwen die de afgelopen 2 jaar zijn bevallen, blijkt dat 60 procent hun bevalling lichamelijk heel of behoorlijk zwaar vonden. Maar een aanzienlijke groep vond de bevalling ook niet zo zwaar (32 procent) of zelfs helemaal niet zwaar (8 procent).
Het gebeurt gewoon, net als je heupen, die steeds breder worden, je borsten die ineens melk produceren, je ribben die wijder uit gaan staan zodat je beter kunt ademen als je kindje tegen je longen aandrukt en je buik natuurlijk, die zo ver uitrekt zodat dat er een klein mensje in past.
Onze vroedvrouw, Hanne, legt uit wat de voordelen zijn om een pasgeboren baby'tje niet meteen een badje te geven. De huid van een pasgeboren baby heeft bij de geboorte van nature een beschermlaagje, de vernix caseosa genaamd. Baby's die wat vroeger geboren worden hebben vaak nog heel veel vernix.
Dus of ze last hebben van pijn bij het vrijen of incontinentie, weten ze nog niet.” Ook kun je met zes weken nog niet weten of klachten blijvend zijn of dat ze vanzelf overgaan, omdat het natuurlijk herstel na een bevalling maanden kan duren, zegt ze.
Plassen kan voor een branderig gevoel zorgen. Door te spoelen met lauwwarm water uit een beker of bidon na elk toiletbezoek wordt dit gevoel minder. Vaak is dit gevoel na drie dagen verdwenen.
Naast het herstel en het wennen aan elkaar, aan het nieuwe leven met elkaar, zijn die eerste weken zeer belangrijk voor de verdere ontwikkeling van je kind. Die eerste zes weken (zo'n 40 dagen) vormen de basis van een belangrijke start van het nieuwe leven.
Het is belangrijk dat je jezelf de eerste weken meer rust gunt. Voor het herstellen van een keizersnede staat ongeveer 8 weken. Na 8 weken kun je weer beginnen met een volledige Mom in Balance workout.
Stromend warm en koud water op de verdieping van de bevalling en verzorging. Aanwezigheid dweilstok. Verstelbare bodem ledikantje. Veilig en goed werkend strijkijzer met stabiele strijkplank.
Wijd T-shirt
Je buik verdwijnt niet meteen na de bevalling. Een wijd T-shirt of hemd is makkelijk om aan te trekken en zit comfortabel. Als je borstvoeding geeft, kan je ook voor een voedingsshirt kiezen. Zo kan je je baby discreet voeden, zonder je eerst te moeten uitkleden.
Veel vrouwen eten tijdens de zwangerschap meer dan normaal, en tegelijkertijd bewegen ze vaak minder. Het resultaat: extra zwangerschapskilo's na de bevalling.