Hoogtevrees is een onbehaaglijk gevoel dat je kunt hebben als je je op een zekere hoogte bevindt. Dat gevoel kan zich ook voordoen als je je slechts voorstelt op zekere hoogte te zijn. Hoogtevrees ontstaat onder andere wanneer je naar beneden kijkt en je tegelijkertijd afvraagt hoe het is om omlaag te vallen.
“Mensen moeten daar vaak om lachen als ik zeg dat ik dieptevrees heb”, zegt Sven. Het is niet hetzelfde zoals hoogtevrees, want hij durft wel naar boven te klimmen, maar niet terug naar beneden. Sven is bang om te vallen in de diepte.
Mensen die hoogtevrees hebben, zijn geneigd om hoogten uit de weg te gaan. De enige manier om over je angst heen te komen, is om het juist op te zoeken.
Het probleem is groot: maar liefst één op de vijf mensen heeft last van hoogtevrees. Eén op de twintig heeft zelfs officieel acrofobie, de extreemste vorm.
De behandeling van hoogtevrees bestaat uit cognitieve gedragstherapie. Als hoogtevrees samengaat met een andere (angst)stoornis), dan kan de behandeling langer duren. De ADF stichting zet zich op verschillende manieren in om mensen met angst- of dwangklachten te helpen.
Vele mensen hebben hoogtevrees op een ladder, op een hoog monument of in een kermisattractie. Al deze zaken hebben één ding gemeen, ze hebben steeds contact met de grond. Een luchtballon of een vliegtuig heeft op hoogte geen contact met de grond, waardoor je hierin geen hoogtevrees kan hebben.
Hoogtevrees ontstaat soms al op jonge leeftijd. Veel mensen worden echter gevoeliger voor hoogtevrees naarmate ze ouder worden. Dit geldt ook tijdens of na een periode van burn-out. Als de burn-out weer is verdwenen kan de hoogtevrees als een restklacht hardnekkig aanwezig blijven.
Angst voor lange woorden: Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Angst voor zeer lange woorden, oftewel Hippopotomonstrosesquippedaliofobie. Op het eerste gezicht moet je wel drie keer kijken voordat je dit woord in één keer goed kunt uitspreken.
We spreken van valangst als iemand blijvend bang is om te vallen en voor de gevolgen die dit kan hebben voor zijn leven. Iemand vermijdt hierdoor (gewone, dagelijkse) activiteiten die hij wel in staat is te doen.
Met een paniekstoornis heeft u regelmatig paniekaanvallen. Als gevolg daarvan probeert u situaties te voorkomen waarin u misschien een paniekaanval krijgt. Dat vermijden noemen we een agorafobie. Ieder mens is wel eens angstig of gespannen.
Memrec is een vorm van cognitieve gedragstherapie, met het verschil dat het een zeer korte blootstelling aan de angst betreft en daarna het eenmalige gebruik van een pil. Memrec pakt niet zozeer de angstgedachten aan, maar grijpt direct in op de angstreactie. Memrec staat voor memory reconsolidation.
Thalassofobie is de angst voor de zee of oceaan. Bathofobie is de angst voor de diepte van het water. Hoewel deze angsten geen officiële DSM-kwalificatie hebben, komen zij vaak voor. Deze fobieën hebben een overeenkomst: angst voor wat er onder het water zit.
Iemand die claustrofobie heeft, is niet bang voor gesloten ruimtes op zich, maar voor wat er zou kunnen gebeuren in zo'n gesloten ruimte (bijvoorbeeld een lift). Het idee niet weg te kunnen of beperkt te zijn in het bewegen kan leiden tot angst of een paniekaanval.
Een arachnofobie is een overmatige angst voor spinnen en spinachtigen. Het is de meest voorkomende specifieke fobie.
Een angststoornis kan ontstaan na een ernstige, ingrijpende gebeurtenis waarin iemand heel bang was (psychotrauma). Een angststoornis kan ook ontstaan door een lichamelijke ziekte, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of het gebruik van drugs.
Vallen & opstaan
Val schuin achterwaarts, met de arm haaks gestrekt op het lichaam, en de knieën op slot. Klaar om op te staan, met de benen zo ver mogelijk onder het lichaam en de ski's haaks op de helling. Plaats tijdens het opstaan de handen onder en boven aan de stokken en de heupen recht boven de ski's.
Het is een normale, menselijke reactie die je niet kunt afleren. Je moet alleen leren ermee om te gaan tijdens een normale situatie als vliegen. ' Maar welke angst er ook achter schuilgaat, vliegangst is niets anders dan een buitengewone reactie van het zenuwstelsel op een relatief onschuldige gebeurtenis.
De reden hiervoor is dat wij iedereen mee kunnen nemen in de ballon, ongeacht de leeftijd, zolang de gezondheid het toelaat. Zo hebben wij al vaak mensen van boven de 90 jaar en mensen die slecht ter been waren mogen meenemen. Voor mensen die slecht ter been zijn hebben wij een speciaal arrangement.
10 tot 40% van de volwassenen zou kampen met een vorm van vliegangst. Schattingen voor Nederland geven aan dat 14% van de volwassenen niet vliegt omwille van vliegangst.
Hoogtevrees ontstaat onder andere wanneer je naar beneden kijkt en je tegelijkertijd afvraagt hoe het is om omlaag te vallen. Het lichaam kan heftig reageren op de combinatie van het zicht met deze gedachte. Hoogtevrees wordt een fobie als de angstgevoelens niet meer in verhouding staan tot het gevaar.
Uw hart gaat steeds sneller kloppen, u heeft uw ademhaling niet meer onder controle, u kunt duizelig worden of wazig gaan zien. Het voelt alsof uw lichaam het niet meer aan kan. Dat maakt de angst nog groter en u raakt in paniek.