U heeft een bijholteontsteking wanneer u bij verkoudheid (loopneus of verstopte neus) extra klachten heeft, zoals pijn in uw gezicht of minder ruiken. Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren. Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over.
Veelvoorkomende voorhoofdsholteontsteking symptomen zijn een loopneus of verstopte neus, niezen, hoofdpijn, groengeel snot, vermoeidheid en soms koorts. Meestal gaat een voorhoofdsholteontsteking vanzelf over.
Het druppelen of sprayen van zout water in de neus kan de klachten verminderen. De zoutoplossing kunt u kant-en-klaar (als druppels of spray) kopen bij de drogist of apotheek. Dat is wel zo gemakkelijk en u heeft er meteen een druppelaar (pipet) of spraydop bij.
Symptomen. Verstopte bijholtes, een loopneus en druk of pijn aan het gezicht of hoofdpijn kunnen op een verkoudheid wijzen. Als het snot echter geel of vlekkerig is, heeft u mogelijk een bijholteontsteking. Door chronische bijholteontstekingen kan uw levenskwaliteit afnemen en kunt u zich constant moe voelen.
In de meeste gevallen is een bijholteontsteking een ongevaarlijke aandoening. Soms kan de ontsteking echter gevaarlijk zijn, omdat de bijholtes dicht bij de hersenen liggen. Wanneer bacteriën of virussen de hersenen binnendringen, kunnen ernstige aandoeningen ontstaan, zoals een hersenvliesontsteking.
De meeste acute bijholteontstekingen gaan over na een antibioticakuur. Chronische bijholteontstekingen kunnen ook met medicatie behandeld worden. De arts kan orale antibiotica, antibiotica voor inhalatie via de neus of antibiotica voor injectie in uw bloedbaan voorschrijven.
Acute sinusitis
Typische symptomen zijn: gekleurde slijmen (geel-groen) hoofdpijn. pijn rondom de ogen of neus die erger wordt bij het vooroverbuigen.
In een enkel geval verspreidt de infectie zich naar de oogkas, wat roodheid en zwelling rond het oog kan veroorzaken. Dit wordt een orbitale cellulitis genoemd en is potentieel gevaarlijk voor het oog. Acute sinusitis gaat meestal binnen enkele weken over, maar de chronische vorm kan maanden aanhouden.
Meestal geneest sinusitis vanzelf en zijn antibiotica niet nodig. Er zijn wel verschillende manieren om de klachten te verlichten, ook zonder dat u meteen naar geneesmiddelen moet grijpen.
Artsen raden vaak aan om sinusinfecties vanzelf te laten verdwijnen. Het is eigenlijk de beste oplossing voor volwassenen om geen medische behandeling voor acute sinusitis te krijgen, tenzij ze bepaalde symptomen ervaren, zoals koorts, ernstige pijn, of een infectie die meer dan zeven dagen duurt.
“Het beste kun je je neus ophalen. Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
In een zeer zeldzaam geval kan de ontsteking gevaarlijk zijn, omdat de bijholten dicht bij de hersenen liggen. In de volksmond wordt een bijholteontsteking ook wel een voorhoofdsholteontsteking genoemd, hoewel dit eigenlijk een vorm van bijholteontsteking is. Bijholteontsteking kan ook chronisch zijn.
· Een warme vochtige doek meerdere malen per dag op het getroffen gebied aanbrengen kan de pijn ook verlichten. · Een zoutwateroplossing kan helpen de sinussen vrij te maken, waardoor ze alles kunnen afvoeren.
Een barstende hoofdpijn die uitstraalt naar de ogen of de tanden? Veel kans dat u met sinusitis opgescheept zit. De voortdurende afwisseling van warm, koud, droog en nat weer leent zich perfect tot aanvallen op uw sinussen.
De pijnklachten hangen af van de plaats van de ontsteking. Vaak komen ze maar aan een zijde van het gezicht voor. Er ontstaat een doffe, kloppende pijn ter hoogte van de getroffen bijholte. Soms is er op die plaats ook een zwelling van het aangezicht.
Het begint vaak met een gewone verkoudheid. Als er teveel slijm in de bijholten komt, dan kunnen de holtes verstopt raken. De bijholten staan via een kleine opening in verbinding met de neus-keelholte. Als je verkouden bent, raakt het slijmvlies van je neus-keelholte en je bijholten ontstoken.
Gebruik een luchtbevochtiger of bevochtig de sinussen met een fysiologische zoutoplossing om het gebied schoon te maken. Het inademen van stoom kan ook helpen. Ook het aanbrengen van een warm, nat washandje op het gebied van de sinussen kan de drainage bevorderen en de druk verlichten.
Pijn in het aangezicht, in het voorhoofd, vooral bij bukken of kauwen. Vaak ook koorts. Het snot kan waterig zijn, maar ook wat gelig of wat groen. De kleur van het snot heeft overigens verder geen betekenis, het zegt niets over een eventuele oorzaak.
Geel snot
Als je snot geel is betekent dit vaak dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Je zult je op dat moment waarschijnlijk verkouden voelen. Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus.
De binnenzijde van de neus bestaat uit gevoelig weefsel. De geringste invloeden vanuit de ingeademde lucht, virussen, maar met name irritatie door peuteren kunnen al leiden tot beschadiging van slijmvlies en bloedvaatjes met als gevolg korsten in de neus.
Gezond snot is dun en doorzichtig
Dat is een goed teken. Waarschijnlijk heb je geen virus te pakken. Maar soms is snot geel of groen. Dat wordt veroorzaakt door bloedlichaampjes met een groenachtig enzym erin, die het immuunsysteem bij een verkoudheid naar de luchtwegen stuurt.
Snot eten is gezond
Bovendien: we slikken dagelijks al flink wat snot door, dus maakt het weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra (opgedroogde) snotjes opeet. Gezond is het dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad.
Je snot beschermt je neus en neusholte en wanneer je het slijm doorslikt, dan worden de virussen en bacteriën onschadelijk gemaakt door je maagzuur. Snuit je liever toch je neus? Doe het dan voorzichtig en zachtjes.