Overbelaste of verrekte kniebanden kenmerken zich door een stekende pijn aan de binnen- of de buitenkant van de knie. Deze pijn is voornamelijk aanwezig tijdens of na belasting door lopen of sporten en neemt af in rust. Ook 's nachts kunnen pijnklachten aanwezig zijn wanneer de knieën op elkaar liggen.
Dit komt omdat de binnenste knieband dan niet meer op spanning kan staan. Bij een opgerekte of ingescheurde band kan er nog wel spanning op de band komen te staan en houden de pijnklachten langer aan. Na het ontstaan van het letsel kan uw knie opzwellen. U kunt meestal nog wel lopen, maar dit gaat wel moeizaam.
Genezing duurt meestal 2 weken. Wanneer de binnenste knieband is ingescheurd maar niet is afgescheurd dient de behandeling te bestaan uit een brace en uit begeleiding door een sportfysiotherapeut.
Meestal geneest de knie vanzelf. Na een paar maanden kunt u vaak alles weer. Misschien heeft u na 4 of 5 weken nog steeds erg veel last van uw knie bij uw werk of sport. Dan kunt u proberen of oefentherapie helpt.
Wanneer het is ontstaan als gevolg van een trauma door bijvoorbeeld sporten is het goed mogelijk dat de klachten met voldoende rust vanzelf genezen. Indien de klachten echter niet minder worden of als de oorzaak een afwijking in de stand of beweeglijkheid van de knie is, is behandeling door een specialist nodig.
Na een trauma is het belangrijk om de knie te koelen en te laten rusten. Koelen mag 4-5 keer per dag ongeveer 15 minuten, waarbij het belangrijk is dat er geen direct contact is tussen het ijs en de knie. Met rusten wordt bedoeld dat je regelmatig niet op je been staat en je been bijvoorbeeld laat rusten op een krukje.
U heeft verschillende soorten kniebanden: de kruisbanden en de kniebanden aan de zijkanten van de knie. Ze kunnen uitrekken of scheuren door bijvoorbeeld een sportongeluk. In een paar uur wordt uw knie of een zijkant van uw knie dik. Bel uw huisarts of huisartsenpost als u door uw knie heen zakt.
Beweging te verbeteren bij een overstrekte knieband
Dit kan beginnen met “passieve” bewegingen, die uw fysiotherapeut voor u uitvoert door uw been en kniegewricht zachtjes te bewegen, en verdergaan met actieve oefeningen en rekkingen die u zelf doet.
Meestal voelde of hoorde u iets knappen als de knieband is gescheurd. U heeft pijn aan de knie en de knie is meestal dik en blauw. Als de voorste kruisband gescheurd is, kan u niet meer goed op uw been staan. U zakt er steeds doorheen.
Symptomen: ploppend of knakkend geluid/gevoel in de knie, zwelling, pijn, instabiel gevoel. Wanneer: bij het overstrekken van de knie kan de achterste kruisband (in)scheuren en bij sporten waarbij de knie gemakkelijk kan verdraaien (voetbal, basketbal, handbal, korfbal en skiën) kan de voorste kruisband (in)scheuren.
Personen met deze blessure voelen typisch pijn aan de buitenzijde van de knie. Ook kan de pijn geprovoceerd worden door lokale druk op de laterale band. Bij een acute scheur kan er een knappend of scheurend geluid worden waargenomen tijdens het incident.
Röntgenonderzoek: afhankelijk van de bevindingen bij de anamnese en het lichamelijk onderzoek wordt bepaald of er een röntgenfoto van de knie nodig is. Op zo'n foto kan een botafwijking (bijvoorbeeld een breuk) te zien zijn. Een foto maakt aandoeningen aan de meniscus, knieband en het kraakbeen niet zichtbaar.
Heeft u veel pijn? Dan is het verstandig om rust te houden. Na 2 tot 5 dagen is uw knie meestal minder dik. Goed herstellen is belangrijk bij een knieblessure.
Een van de voornaamste testen voor meniscusscheuren is de McMurray test. Je dokter zal je knie buigen, dan strekken en draaien. Dit veroorzaakt druk op een gescheurde meniscus. Indien je een meniscusscheur hebt, zal deze beweging een klikkend geluid veroorzaken.
Als u vaak op uw knieën zit of valt, kunt u een slijmbeursontsteking in de knie krijgen. Dit komt vaak voor bij bijvoorbeeld stratenmakers en stoffeerders. Het komt ook voor bij sporten, zoals judo en worstelen. Pijn aan de buitenzijde van uw knie tijdens of na het sporten kan een lopersknie zijn.
In de acute fase heeft u vaak pijn en is uw knie gezwollen. Het doel van de behandeling in de acute fase is pijnvermindering en het verminderen van zwelling. Soms krijgt u krukken om het aangedane been te ontlasten. Daarnaast wordt er een specifieke brace gegeven die de achterste kruisband ondersteunt.
U kan uw kniegewricht vaak niet meer strekken bij een gescheurde kruisband. Uw been voelt instabiel en u kunt er moeilijk nog mee lopen. Na twee tot drie weken wordt de zwelling minder en verdwijnt de pijn.
Na een VKB reconstructie ben je na 6 maanden weer aan het sporten op je oude niveau. Dat kan, maar dat hoeft niet. Over het algemeen zal het tussen de 9 en 12 maanden duren voordat je weer volledig wedstrijd fit bent voor spelsporten. Andere sporten zoals fietsen, hardlopen en tennis kun je al eerder doen.
Hardlopen is sowieso goed voor je knieën! Alleen bij afwijkingen of ander letsel, kan lopen de klachten verergeren. Maar juist door je knieën normaal te belasten versterk je de weefsels. Natuurlijk kun je ook door lopen een knieblessure oplopen, maar dan is er sprake geweest van (plotselinge) overbelasting.
Een scheur in de meniscus kan pijn in de knie veroorzaken en eventueel ook een klikkend gevoel. De knie is vaak dik/opgezwollen door vochtophoping in de knie. Het kan zijn dat de knie op 'slot' schiet. Het lukt dan niet om de knie volledig te strekken.
Als uw meniscus scheurt, kunt u deze klachten hebben: U heeft pijn bij staan, lopen en traplopen. De pijn zit aan de zijkant van de knie. Meestal komt er vocht in de knie.
Wat is een gekneusde of verrekte knie? Bij een gekneusde of verrekte knie zijn er bijvoorbeeld spieren en banden verrekt. Het kan komen doordat u zich stoot, doordat u valt op uw knie of een ongelukkige beweging. Het gewricht zelf, de botten, kniebanden, knieschijf en meniscus zijn niet kapot.
Als je pijn aan de binnenkant van je knie hebt is het belangrijk om te weten of er zwelling is of niet. Zwelling ontstaat in de knie als er structuren, die binnen het gewrichtskapsel liggen, zijn geïrriteerd of beschadigd. Dat kan zijn kraakbeen, bot, kapsel, meniscus, kruisband of een combinatie daarvan.
Je kunt je knie bijvoorbeeld overbelasten door veel te wandelen, hardlopen of fietsen. In de volksmond heet dit ook wel de lopersknie. Bij deze overbelasting is de buitenkant van de knie pijnlijk, vooral tijdens inspanning. Een overbelaste knie kun je zien als een blessure, dus neem een overbelaste knie serieus.