Hoe voelt scoliose? Scoliose is over het algemeen pijnvrij, maar pijn kan voorkomen als de wervelkolom sterk kromt en de omliggende spieren en gewrichten aantast. Deze veranderingen kunnen van invloed zijn op iemands uitlijning, houding en bewegingspatronen, en irritatie en pijn veroorzaken.
Een bekend symptoom van scoliose is rugpijn. Vooral wanneer u voorover buigt, kunt u daar last van hebben. Echter hoeven er bij een scoliose niet altijd klachten te zijn. Vooral kinderen met een scoliose ervaren meestal geen klachten.
Door scoliose kun je de wervelkolom moeilijker bewegen en soms beperkt dat ook de werking van de longen. Vooral op latere leeftijd kan scoliose leiden tot pijn en vermoeidheid. Daarnaast vinden patiënten het lastig dat hun rug er anders uit ziet dan die van anderen.
De oorzaak
Idiopathische scoliose ontwikkelt zich tijdens de groei en begint tussen de leeftijd van 9 en 15 jaar. Op oudere leeftijd kan scoliose ontstaan door slijtage van de rug of ingezakte wervels. Een aangeboren kromming van de wervelkolom, bijvoorbeeld door een niet goed gevormde wervel, is veel zeldzamer.
Een scoliose verzaakt spanning in de wervelkolom. De chiropractor zal deze gebieden waar de gewrichten wringen in beweging brengen, de gespannen spieren los maken en daarbij gerichte oefeningen geven voor jouw specifieke scoliose klachten.
Wandelen ondersteunt het herstel van de tussenwervelschijven. Overdag zorgt beweging ervoor dat je tussenwervelschijven samendrukken, waardoor je het vocht verliest dat in deze schijf zit. Deze schijven zouden als schokdemper voor je wervelkolom moeten functioneren.
Voor het slapen gaan op je rug gaan liggen met je benen tegen de muur. Dit helpt om even helemaal te ontspannen na een belastende dag voor je rug.
Als de scoliose langdurig blijft bestaan kunnen vroegtijdig afwijkingen aan de gewrichten van de wervelkolom optreden. Een scoliose kan problemen geven bij staan, zitten of bewegen. Het is ook mogelijk dat door de scoliose pijnklachten ontstaan, of dat u door een extreme scoliose moeite heeft met het ademhalen.
Scoliose, oftewel een abnormale kromming van de rug, komt voor bij ongeveer 3% van de mensen. Als u een milde vorm heeft, beïnvloedt dit uw dagelijks leven mogelijk niet. Maar bij een ernstige vorm kunt u pijn hebben en kan het uw normale activiteiten beperken.
Naast de therapie is sporten in het algemeen belangrijk, al is er geen sport die de scoliose kan verminderen. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat 2-3x pw sporten naast de gymles op school aan te raden is. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de relatie tussen sport en scoliose.
De behandeling van scoliose is afhankelijk van de kromming in uw rug, uw leeftijd en andere factoren. Als de kromming moet worden gecorrigeerd, is een corset meestal de eerste optie. Veel mensen hebben echter scoliose die zo ernstig is dat een operatie nodig is.
Gevolgen van scoliose:
Dit kan vaak leiden tot een levenslange handicap van de patiënt. Door de verbuiging van de wervelkolom worden ook de heup- en kniegewrichten getroffen door vroege tekenen van slijtage. Een gevolg hiervan kan een gestaag toenemende bewegingsbeperking van de aangetaste gewrichten zijn.
Een scoliose kan ook pas op latere leeftijd ontstaan. Vaak is dit een gevolg van het verouderingsproces en slijtage van de wervelkolom. Dit wordt degeneratieve scoliose genoemd. Door scoliose kun je de wervelkolom moeilijker bewegen en in ernstige gevallen kan het de werking van de longen beperken.
Toch is er altijd een heel kleine kans dat het ruggenmerg of de zenuwen beschadigen. Hierdoor kunnen de armen of benen verlamd zijn of pijn doen. Dit komt gelukkig bijna niet voor. De mogelijkheid bestaat dat de gecorrigeerde bocht in de wervelkolom niet goed vastgroeit.
Een scoliose is een zijwaartse verkromming van de rug die ontstaan is door verdraaiing van de wervels. Door deze verdraaiing is er meestal een bobbel (gibbus) op de rug te zien. Er zijn verschillende soorten scoliose. De meest voorkomende is de idiopathische scoliose.
Op volwassen leeftijd kan een al van kinds af aan bestaande scoliose erger worden door degeneratie (bijv. artrose), ook kan er een scoliose ontstaan door o.a. botontkalking. Soms zien we dat een functionele scoliose die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een beenlengte verschil erger wordt door degeneratie.
Een goed matras voor uw scoliose moet de vergroeide wervelkolom zo goed mogelijk ondersteunen en geen extra druk op uw rug uitoefenen. Om dit waar te maken, moeten de juiste materiaal worden gebruikt. Een matras gemaakt van een combinatie van traagschuim en koudschuim is optimaal.
Om snelle vermindering van klachten als gevolg van de scoliose op te laten treden is het lopen op de kybun schoenen een directe oplossing.
Wat is congenitale scoliose? Congenitale scoliose is een afwijking van de wervelkolom met zijwaartse verkrommingen van de rug door aangeboren afwijkingen aan een of meer wervels. De aandoening is zeldzaam.
Pijn midden in de rug, in de zogenaamde thoracale wervelkolom, heeft bijvoorbeeld de volgende veelvoorkomende symptomen: Pijn bij druk op de borstkas en ademhaling. Uitstralende pijn en tintelingen naar de borstkas en/of armen. Stekende en zeurende rugpijn middenrug (hernia middenrug symptomen).
We spreken pas van een scoliose als de kromming meer dan 10 graden is. Als de wervelkolom naar één kant kromgroeit, met dus één bocht, spreken we van een C-vormige verkromming. Als de wervelkolom naar twee kanten kromgroeit en dus twee bochten heeft, spreken we over een S-vormige verkromming.
De resultaten van een operatie bij scoliose kunnen sterk variëren. Net als bij elk type rugoperatie kunnen er ook bij een spinale fusie voor de behandeling van scoliose complicaties optreden. Enkele van de mogelijke risico's zijn infectie, zenuwletsel, bloedverlies en darm- en blaasproblemen.
Scoliose is wel deels erfelijk. Als u mensen met scoliose in uw familie heeft, is het advies om uw kinderen regelmatig te laten controleren.
Ga met je rug tegen een muur staan, de voeten mogen iets van de muur af staan, en staan minstens een voetbreedte uit elkaar, de knieën zijn los (niet over strekt), de billen, rug en je hoofd leunen tegen de muur aan. Breng dan nu je armen omhoog tot naast je oren en tik met je handen de muur aan. Houd 10 seconden vast.