Een ontstoken tand kan voor veel ongemakken zorgen. Het kan zorgen voor zenuwpijn, pijn bij het kauwen en een extreme gevoeligheid voor warmte en kou. Wanneer een ontstoken tand niet wordt behandeld, loopt u zelfs het gevaar dat uw tand afsterft.
Je kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn ( extreme tandpijn na vulling of kloppende tandpijn) kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt.
Echte klachten van een wortelpuntontsteking zijn hevige kiespijn of tandpijn, vaak verergert dit wanneer de kies of tand wordt aangeraakt. Zoals eerder genoemd wanneer de ontsteking naar buiten toe breekt, kan er een fistel ontstaan met pusuitvloed. Er ontstaat dan een vieze smaak in de mond.
Symptomen van een zenuwontsteking
Is de pijn scherp en stekend van aard en straalt hij uit naar andere tanden, dan kan dit ook duiden op een zenuwontsteking van de tand. Enkele andere symptomen van een zenuwontsteking zijn: Toenemende pijn bij warm eten of drinken. Afnemende pijn bij koud eten of drinken.
Neem een pijnstiller om de pijn te verlichten, zoals paracetamol of ibuprofen. Houd een ice-pack tegen het pijnlijke gebied aan om het tijdelijk te verdoven. Spoel de mond met warm, licht gezouten water of met kruidenthee. Neem kruidnagel in de mond en kauw hierop om de pijn aan tanden of kiezen tijdelijk te verdoven.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
Hoelang duurt het voordat een tandvleesontsteking over is? De duur van de ontsteking is afhankelijk van de ernst van de ontsteking. Gingivitis is met goede mondverzorging vaak binnen twee weken genezen.Wanneer er sprake is van parodontitis, duurt het herstel langer.
Bij een acute ontsteking kunt u ziek worden en is koorts ook mogelijk. Indien er klachten ontstaan, is het natuurlijk verstandig om een tandarts om raad te vragen. In sommige gevallen, kunnen de ontstekinsprodukten via een afvoergang eindigend op het tandvlees naar buiten komen.
Symptomen van een kaakgewrichtontsteking
Pijn achter het oor. Uitstralende pijn naar achterhoofd en/of schouder. Gespannen kaken. Afsterven van gewrichtsweefsel.
Bel uw huisarts bij een dikke wang met koorts. Bel uw tandarts bij tandpijn of kiespijn.
De 2 voornaamste symptomen zijn pijn en zwelling van de kaak. Als een tandabces zich ontwikkelt, ervaart de persoon pijn bij het kauwen en bij het aanraken van of duwen op de aangetaste tand. De tand wordt ook gevoelig voor warmte (eten) en koude (een ijsje).
U kunt een ontsteking of wond in uw mond spoelen met zout water. Gebruik voor de mondspoeling een zoutoplossing, ofwel een theelepel zeezout, per kopje lauw water. Spoel vervolgens 30 seconden uw mond met het zoute water. Pas wel op voor overmatig of langdurig gebruik van zout water.
Een chronische tandvleesontsteking kan tot grote problemen leiden. In ernstige gevallen kan het leiden tot het verdwijnen van kaakbot, waardoor het gebit los gaat zitten. Maar het kan niet alleen leiden tot het verlies van uw gebit.
Kiespijn kent verschillende oorzaken, zoals een gaatje of een ontsteking. U herkent kiespijn aan een stekende, kloppende en zeurende pijn in uw mond. Laat uw klachten tijdig behandelen door een ervaren tandarts. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak wanneer u last heeft van kiespijn.
Soms kan een reeds ontzenuwde tand problemen veroorzaken door achtergebleven bacteriën of reïnfectie. In dat geval kan een herbehandeling aan de orde zijn. Hierbij wordt de oude wortelkanaalvulling verwijderd. Dit verwijderen kan technisch heel moeilijk zijn.
Hoe ontstaat een kloppende kies? Door onder andere veel suiker te eten en te drinken en onvoldoende tanden te poetsen, blijven bacteriën achter op de tanden en kiezen. Deze veroorzaken beschadigingen aan het glazuur en breken dit af.
Oorzaken en symptomen
Wanneer u mondkanker heeft, kunt u last hebben van een zweer of knobbel in de mond die niet geneest, rode of witte vlekken op het slijmvlies van de mond, gevoelloosheid in het gezicht, losse tanden of pijn die soms uitstraalt naar de oren en slikklachten die leiden tot gewichtsverlies.
Een endodontisch abces kan ontstaan nadat de pulpa (tandzenuw) is afgestorven. Als de bacteriën van een diepe cariës (gaatje) de zenuw en het bloedvat bereiken, zullen deze ontsteken. Dit gaat meestal gepaard met hevige tandpijn.
De pijnklachten verdwijnen meestel binnen enkele dagen. U kunt de pijn bestrijden met paracetamol 500 mg (maximaal 6 per dag), tenzij de kaakchirurg u een ander pijnstillend middel heeft voorgeschreven.
Wanneer de ontsteking langer blijft bestaan dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking breidt zich dan naar het kaakbot uit. Dit heeft tot gevolg dat kaakbot verdwijnt waardoor tanden of kiezen uitvallen.
In geval van een acute ontsteking, soms in combinatie met abces (pus) is verdoving lastig. Meestal zal de behandeling op een later tijdstip worden afgemaakt. Dan kan er ook weer goed verdoofd worden.
De reden hiervoor is dat wanneer je in bed ligt het bloed naar je hoofd stroomt.Dit extra bloed in je kaakgebied kan de druk en pijn verhogen, waardoor je de kiespijn nóg meer voelt. Bovendien is er 's nachts een stuk minder afleiding, waardoor je je gaat focussen op de pijn die je voelt.
Het belangrijkste voordeel van een wortelkanaalbehandeling is dat het trekken van een tand of kies kan worden voorkomen. Een wortelkanaalbehandeling heeft ook een laag risico op complicaties, waardoor het voor veel mensen een aantrekkelijke optie is.
Ontsteking van de tandholte:
Hierdoor kunnen er voedselresten in de holte komen en beginnen te ontsteken. Je krijgt dan typisch meer pijn 2 tot 3 dagen na het trekken van de tand. Door de ontsteking ruikt de adem vaak slecht en pijnstillers kunnen de pijn niet volledig wegnemen.
BESCHERMING VAN TANDEN EN TANDVLEES
Dankzij de toevoeging van fluoride vermindert LISTERINE® Tand en Tandvleesbescherming tandvleesproblemen en helpt het de tanden beschermen tegen tandbederf of cariës. Gebruik dit LISTERINE®-product 2 maal per dag na het tandenpoetsen voor sterkere tanden en minder tandvleesproblemen.