Een vetbultje is een gladde en ronde bobbel onder uw huid. De bobbel is gemaakt van vetcellen. Een vetbultje voelt meestal zacht als u erop drukt. Vetbultjes kunnen klein blijven, maar ze kunnen ook groter groeien.
Een liposarcoom kan aanvoelen als een pijnloos bultje onder de huid dat soms wat hard is.Als je zo'n bultje voelt, kan het ook een goedaardig vetbultje zijn: een lipoom. Ga naar je huisarts als je het niet vertrouwt. Ook kun je een zwelling zien of pijn krijgen bij het bewegen.
Veltbulten zijn in feite heel normaal en geven vaak geen klachten. Mensen ervaren het vaak als ontsierend en storend. Afhankelijk van de plaats en het formaat van de vetbult kan het zorgen voor een belemmering van dagelijkse activiteiten en pijn veroorzaken.
Een lipoom is te herkennen aan de volgende dingen: De bult is rond en kan gevoelig zijn, ook zit hij onder de huid. De bult groeit langzaam. De grootte is van een aantal millimeters tot meer dan tien centimeter.
Een onderhuidse pukkel, ook wel blind puistje of in het Engels 'blind pimple' genoemd, verwijst naar acne die zich onder het huidoppervlak heeft ontwikkeld. Hoewel het puistje van een afstand niet waarneembaar is, kun je de knobbel voelen. Het wordt meestal veroorzaakt door een cyste of nodul.
De cyste kan ontstoken raken, waarbij er pus ontstaat, de knobbel pijnlijk wordt en rood verkleurt. De cyste en de huid eromheen gaan dan gloeien. De zwelling wordt bij een ontsteking groter en pijnlijk, vanwege de spanning die er ontstaat.
Het kan over het hele lichaam voorkomen. Veltbulten zijn in feite heel normaal en geven vaak geen klachten. Mensen ervaren het vaak als ontsierend en storend. Afhankelijk van de plaats en het formaat van de vetbult kan het zorgen voor een belemmering van dagelijkse activiteiten en pijn veroorzaken.
Een vetbult is vrijwel altijd goedaardig, maar bij twijfel kunt u contact opnemen met de huisarts. Het kan zijn dat het bultje weggehaald moet worden in het ziekenhuis als de bult erg groot is of diep zit. Dan ontstaat er een litteken op de plek waar het bultje zat.
Veel mensen hebben goedaardige vetbultjes in het lichaam. Die heten lipomen. Bij sommige mensen is het vetbultje kwaadaardig. Dan heet het een liposarcoom.
De talg blijft zich ophopen en er vormt zich een soort 'jasje' omheen. Hierdoor kan deze niet vanzelf verdwijnen en moet deze worden weggehaald.
Meestal verdwijnt het vanzelf binnen zes weken. Als dit niet het geval is, kan het bultje bij je oog door een arts worden weggehaald. Onderhuidse vetbulten kunnen overal in je lichaam voorkomen waar vetcellen zitten. Ze komen het meest voor in de nek en op de rug, onderarmen, schouders, bovenbenen en romp.
Een vetbultje bestaat uit vetcellen. Een vetbultje komt heel vaak voor en kunnen wel 10 centimeter groot worden. Waarom een vetbultje ontstaat, is niet bekend. Een talgkliercyste is een bult op de huid.
Een lipoom groeit langzaam en kan van enkele millimeters tot soms wel meer dan 10 centimeter groot zijn. Iedereen kan op elke leeftijd een lipoom krijgen. Ze komen veel voor: ongeveer 1 op de 100 mensen heeft tijdens zijn/haar leven 1 of meer lipomen.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie. Cysten in de hals verschijnen doorgaans niet voor de vroege volwassenheid. Tumoren komen in die leeftijdsgroep vaker voor.
Een tumor voelt steviger aan dan een cyste en kan in tegenstelling tot een cyste niet onder de huid bewegen.
Pijn door kanker is op het moment dat je kanker hebt en ergens tumoren hebt, met eventueel uitzaaiingen. Dan kun je pijn krijgen doordat tumoren drukken op zenuwen, of omdat die weefsel kapot maken. En datzelfde geldt voor de uitzaaiingen. Die kunnen ook op zenuwen drukken, dan wel weefsel kapot maken.
Let bij de controle vooral op de volgende plekken: nieuw ontstane rood-roze bultjes, soms met een ruwe korst erop. wondjes die niet goed genezen. bruine moedervlekken of bultjes die van vorm veranderen of meerdere kleuren krijgen (zoals bruin, zwart, rood, paars, blauw)
Meestal is de oorzaak van een vetbult onbekend. Vetbulten kunnen overal op je lichaam voorkomen waar vetcellen zitten. Behandeling is vaak niet nodig, maar als je last hebt van een vetbult, kun je deze laten verwijderen.
Ze kunnen tussen de 1 en 10 centimeter groot zijn. Meestal zijn vetbultjes klein. De vetbultjes zitten vaak op de nek, de bovenkant van de rug, de armen of de buik. Maar u kunt ook op een andere plek een vetbultje hebben.
Een liposarcoom kan aanvoelen als een pijnloos bultje onder de huid dat soms wat hard is. Als je zo'n bultje voelt, kan het ook een goedaardig vetbultje zijn: een lipoom. Ga naar je huisarts als je het niet vertrouwt.
Het lipoom zit op een lastige plek; Het lipoom doet pijn, omdat het tegen een zenuw aan ligt; Als de arts vermoedt dat het kwaadaardig is.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een knikker, en voelt harder en stugger aan dan de rest van de borst. Een knobbel in de borst kan ook aanvoelen als een wat harder of stugger plekje, dat anders voelt dan de rest van de borst. Het kan ook zijn dat het aanvoelt als een langwerpige zwelling of een schijf die verdikt is.
Een talgkliercyste is een onschuldige aandoening.Het uit zich in een onderhuids knobbeltje dat ontstaat wanneer een haarzakje verstopt raakt. Het is een holte waarin zich dode huidcellen, talg en zweet ophopen. Talgklieren komen op het hele lichaam voor, uitgezonderd op de handpalmen en de voetzolen.
Een atypische lipomateuze tumor (ALT) gedraagt zich lokaal iets agressiever dan een lipoom, wat inhoudt dat het ALT in de omliggende weefsels kan ingroeien. Soms is een ALT lastig te onderscheiden van een gewoon lipoom.