Letterlijk betekent bore out 'doodgaan van verveling'. Bij bore out spelen gebrek aan werkzaamheden en minder interesse voor de werkzaamheden en taken een rol. Gebrek aan motivatie en/of inspiratie leiden tot onrust, angst, onzekerheid of vermoeidheid.
De klachten van bore-out en burn-out zijn veelal hetzelfde. Je hebt nergens meer energie voor; de tank is leeg. Het verschil tussen bore-out en burn-out is de oorzaak van de stress. Bij een bore-out is verveling en onderbelasting de oorzaak.
Je hebt een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Taken stel je continu uit, omdat je er weinig zin in hebt. Onder werktijd doe je alsof je hard aan het werk bent, terwijl je eigenlijk bezig bent met alles behalve werk; Je raakt gestrest omdat de verveling toeslaat en je een gevoel van machteloosheid ervaart.
Wie een burn-out heeft, voelt zich net overbelast en overprikkeld. Lijd je aan een burn-out? Dan ben je continu gestrest: er is te veel werk, en je vrije tijd komt in het gedrang om je taken af te krijgen. Bore-outers dóén vaak alsof ze gestrest zijn en hard moeten werken, uit angst voor de reacties van anderen.
Je kunt gevoelens van angst ervaren, verdrietig zijn en depressief. Verder gaat het gepaard met een gebrek aan energie. Je voelt je futloos, moe en je hebt nergens zin in. Dit kan zich ook uiten in taken steeds uitstellen en je vaker ziekmelden.
Bore-out, daarentegen, ontstaat wanneer iemand zich verveelt en gedemotiveerd voelt op het werk. Een bore-out kan optreden als gevolg van gebrek aan uitdagingen, gebrek aan interessante taken, onderbenutting van vaardigheden, gebrek aan feedback of sociale interactie.
Je voelt je afgemat, uitgeteld, geradbraakt of leeg. Je voelt je extreem lusteloos of vermoeid.
Vrijwel iedereen herstelt volledig van een burn-out. De hersteltijd duurt vaak wel enkele maanden tot soms zelfs jaren. In de laatste herstelfase kun je af en toe terugvallen, waardoor het kan lijken alsof je nooit volledig zult herstellen. Terugvallen horen echter bij deze laatste fase.
Verveling kan gevolgen hebben die verstrekkend zijn. Doorgaans ben je minder waakzaam en alert wanneer je je verveelt. Er zijn dingen die jou ontgaan of die aan jou voorbijgaan. Op de lange termijn kan dat gevolgen hebben op jouw werk.
Bore-out is precies het tegenovergestelde van burn-out. Bore-out is een toestand van totale verveling als gevolg van een te lage werkdruk. Dit gebrek aan bezigheid leidt tot effecten die vergelijkbaar zijn met een burn-out: stress, psychische stoornissen, enz.
Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.
Een bore-out is een vorm van verveling op het werk en wordt veroorzaakt door sterk routinematig werk, een job onder het niveau van de werknemer of gewoonweg te weinig werk. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van een burn-out: vermoeidheid, futloosheid en depressiviteit.
Een burn-out lichtzinnig afdoen als pure uitputting of een tijdelijke labiele gemoedstoestand is gevaarlijk. Iemand met klachten moet altijd zorgvuldig onderzocht worden en zo snel mogelijk behandeld. Anders dreigen er ernstiger problemen.
Mentale uitputting betekent dat je psychisch aan de latten zit. Jouw geest zit er doorheen, je trekt het niet meer.Je voelt je niet meer opgewassen tegen de situatie en je bent even niet meer bestand tegen het leven. Het duidt dus op jouw geestelijke toestand.
Vaak is er al tussen 2 en 3 maanden sprake van stress symptomen en klachten. Het gevolg is een gevoel van uitputting en niet kunnen functioneren in het werk. Herstel vanuit een overspannenheid ligt gemiddeld tussen de 2 – 8 weken.
Een eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je gemiddeld gezien dus al snel 12 tot 15 weken bezig met herstellen. Het is belangrijk om op te merken dat de totale hersteltijd van persoon tot persoon sterk kan verschillen.
Als je die rust niet vindt, raakt je lichaam uitgeput en kan je een burn-out krijgen. Wees alert als jij of iemand in je omgeving al enkele maanden klaagt van een te hoge (werk)druk of zich uitgeput voelt. Hoe sneller je de symptomen herkent, des te gemakkelijker je lichaam kan herstellen.
Oververmoeid & uitgeput
Het gevoel dat je tot op het bot uitgeput bent, je voorraden leeg zijn en jezelf compleet kwijt bent. Het gevoel is niet uit te leggen. Wellicht schaam je je misschien zelfs wel voor je klachten. Het is ook bijna niet uit te leggen aan iemand die dit nog nooit heeft ervaren.
Je wordt nergens meer warm van, je staat nergens voor in vuur en vlam, er is niks wat je nog ontroert of raakt. Het lijkt wel alsof het leven en het beleven aan je voorbijgaat. Je bent ook niet geïrriteerd, of verontwaardigd, je voelt je niet verdrietig. Het lijkt wel alsof het allemaal aan je voorbijgaat.
Gemiddeld kost herstel na een overspanning zo'n 3 maanden. Herstellen van een burn-out duurt langer: Reken op ergens tussen de 3 maanden en een jaar.
Stop met klagen en probeer te kijken naar de leuke dingen. Een belangrijke manier om je werk leuker te gaan vinden is door meer te socializen. Door een goede interactie met je collega's, wordt je dag een stuk gezelliger. Probeer wat vaker een koffie te doen met collega's, of in de pauze even samen een rondje te lopen.
In 2021 waren er naar schatting 240.400 personen met de diagnose neurasthenie/surmenage (overspannenheid) in de huisartsenpraktijk: 81.800 mannen en 158.600 vrouwen. Dit komt overeen met 9,4 per 1.000 mannen en 18,0 per 1.000 vrouwen.