Bij vermoeide ogen ervaar je een onbehaaglijk en pijnlijk gevoel in de ogen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 'gewone oogvermoeidheid' en 'oculaire oogvermoeidheid'. Vermoeide ogen ontstaan onder andere door langdurig beeldschermwerk, veel lezen of een bril met verkeerde brilsterkte.
Als je moe bent, zijn je ogen vaak droog. Dit komt doordat je dan minder knippert. Daardoor verdampt de traanfilm, het laagje vocht dat je ogen beschermt, sneller dan je ogen kunnen aanvullen. Het wrijven stimuleert de traanklieren, die vervolgens de ogen bevochtigen met traanvloeistof.
Wat is oogvermoeidheid? Oog(over)vermoeidheid ontstaat als je ogen zich overmatig moeten inspannen om scherp te kunnen zien. Je ogen zijn uit verschillende weefsels opgebouwd. Lens, pupil, iris, hoornvlies en oogwit bevinden zich aan de voorzijde van het oog.
Vermoeide ogen kunnen samengaan met één of meer van onderstaande klachten: Wazig zien. Dubbelzien. Tranende ogen of juist droge ogen.
Symptomen van vermoeide ogen
Pijnlijke ogen. Droge ogen. Tranende ogen. Rug-, nek- en schouderpijn.
3.Laat je ogen rusten
Het is dan ook handig om tijdens het staren naar het scherm af en toe een pauze in te lassen om je ogen te laten rusten. Een manier om dit te doen is door bijvoorbeeld iedere 20 minuten even 20 seconden pauze te nemen.
De oogdruk wordt hoger als meer vocht wordt gemaakt dan er wordt afgevoerd. Hoe hoger de oogdruk, hoe groter de kans op beschadiging van de oogzenuw. Dit heet glaucoom. Maar de meeste mensen met een verhoogde oogdruk krijgen geen glaucoom.
Een onderzoek uit Zweden laat zien dat mensen die kortdurend weinig slapen significant meer hangende oogleden, rode en gezwollen ogen, donkere kringen, bleke huid, rimpels, fijne lijntjes en hangende mondhoeken hebben dan mensen die een goed slapen.
Duizeligheid kan dus veroorzaakt worden door onze ogen en het is belangrijk om dit goed uit te laten zoeken.
U voelt zich moe, kunt zich minder concentreren of bent wat prikkelbaar. Maar als het slaapgebrek langer aanhoudt, bouwt u een slaapschuld op. Dat resulteert in een chronisch slaaptekort. Dat is moeilijk te herstellen, maar moet wel ernstig genomen worden.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten.
Wanneer heb je slaaptekort? Wanneer je eenmalig een korte nacht hebt, kan dat weinig kwaad. Als je daarentegen langdurig minder slaapt dan goed voor je is, spreken we van slaaptekort. Maar door ons snelle levensritme en alle stress die we van kantoor mee naar huis nemen, beseffen we niet dat we te weinig slapen.
Stress Stress verhoogt de oogdruk niet. Wel kan men natuurlijk in stressvolle perioden vergeten om de oogdruk verlagende oogdruppels te gebruiken en dan stijgt de oogdruk. Familie Wanneer u glaucoom heeft, hebben al uw bloedverwanten, maar vooral uw kinderen, broers en zusters een hogere kans om ook glaucoom te hebben.
De acute vorm gaat meestal gepaard met wazig zien, een rood oog, hoofdpijn, misselijkheid en braken. Deze symptomen worden veroorzaakt doordat de oogdruk zeer snel, zeer hoog wordt. Een snelle behandeling is vereist om schade aan de oogzenuw te voorkomen.
Volgens Bates zouden door bepaalde oefeningen tal van oogklachten kunnen worden behandeld. Bates ging ervan uit dat bij de accommodatie van het oog de vorm van het oog verandert door de uitwendige spieren van de oogbol. De gangbare opvatting is dat tijdens accommodatie alleen de lens boller of platter wordt.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Kijk met uw hoofd recht naar voren en ontspan uw gezichtsspieren en onderkaak. Open en sluit vervolgens 20 keer beide oogleden. Houd uw spieren de hele tijd ontspannen - uw oogleden horen licht en moeiteloos te bewegen, net als de vleugels van een vlinder.
Hoeveel keer zo'n slaapcyclus zich herhaalt, bepaalt of je een kort- of langslaper bent. Mensen die weinig slaap nodig hebben, bereiken 's nachts zo'n vier keer het stadium van een diepe slaap. Zij hebben doorgaans genoeg aan 4 tot 6 uur slaap per nacht.
De extra uren die je creëert door 's nachts hooguit 3 à 4 uur te slapen zijn extra waardevol. Het is namelijk geen lastige opgave om deze tijd nuttig te besteden. Omdat je veel vroeger dan normaal bent opgestaan en haast als enige wakker bent, kun je volledig ongestoord je gang gaan.
Lichamelijke gevolgen
De gevolgen van een nacht niet slapen op het lichamelijke niveau zijn erg afhankelijk van je bezigheden gedurende de nacht. Als je veel gestaan of gedanst hebt dan zul je vermoeidheid voelen in je benen en rug. Zitten kan spanningen veroorzaken in de rug, schouders en nek.
Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt. De wetenschappers lieten proefpersonen twee weken lang vier, zes of acht uur per nacht slapen.
Slaaphygiëne. De perfecte nachtrust ziet er volgens wetenschappers als volgt uit: een duur van circa acht uur, een korte inslaaptijd, 20% diepe slaap, 20% REM-slaap en minder dan 5% wakker gedurende de nacht. Het is ook mogelijk om korter te slapen en evengoed die percentages van diepe- en REM-slaap te halen.