Een diameter van 16 of 20 centimeter is het meest gangbaar. Wanneer je een saus wilt maken is een steelpan of sauteuse het meest geschikt. Deze pannen hebben een gemiddelde diameter van 16 of 20 cm en beschikken over een lange steel waarmee de pan goed in de hand ligt.
Een kleine stoofpan heeft afmetingen van ongeveer 0 tot 20 cm (doorsnede van de pan). Een grote braadpan ongeveer tussen de 30 en 40 cm. En dan heb je uiteraard nog de tussenmaten, zo tussen de 20 en 30 cm doorsnede. Voor een gezin met vier personen kun je meestal gerust de middelste “gewone” maat aanhouden.
Meten is weten: het formaat van de pan De minimale diameter van de panbodem bedraagt 12 cm (16 cm voor Bridge induction zones). Het beste resultaat bereikt u door een pan te nemen met dezelfde diameter als de kookzone. Bij te kleine pannen schakelt de kookzone niet in.
Ja, dat kan. Net als op een gasfornuis bijvoorbeeld kan je in een pan koken die groter is dan de warmtebron. Vlg een adviseur mag de pan max 1 cm aan beide kanten uitsteken. Net als bij een gasvlam wordt ook op inductie alleen het gedeelte van de pan(bodem) verhit waar de warmtebron 'bij kan'.
Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de wrijving tussen pan en kookplaat. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Voor de basisset pannen in je keuken is het raadzaam twee verschillende diameters van de koekenpan en de kookpan te kiezen. De meest gangbare diameters voor koekenpannen zijn 24 en 28 centimeter. Voor kookpannen zijn dat diameters van 16 en 20 centimeter.
De koekenpannen van IKEA zijn vrij van het giftige PFOA, dús goed voor de natuur. Dat de pannen wel een andere zeer giftige stof bevatten, stond niet vermeld op de site.
Diameter koekenpan: aan de bodem of rand opmeten? Alle pannen, en dus ook koekenpannen, worden opgemeten aan de bovenkant. Dus de diameter wordt aan de rand opgemeten. Vaak is de onderkant van de koekenpan wat smaller, omdat de randen van koekenpannen vaak wat naar buiten toe lopen.
Echter een inductieplaat kan eigenlijk niet inbranden. Het principe van koken op inductie is een soort magnetisme waardoor de inhoud van de pan gaat koken, maar de kookplaat zelf niet heet wordt. Vandaar dat je ook speciale pannen ( met een magnetische bodem ) nodig hebt, voor het koken op een inductieplaat.
Wat is de beste koekenpan voor inductie? De Tefal Expertise koekenpan is gekozen als beste koop koekenpan inductie, een echte aanrader met een goede prijs-kwaliteitverhouding. De sterke Titanium Excellence anti-aanbaklaag is vele malen sterker dan bij goedkopere Tefal pannen.
Soorten pannen die NIET werken met inductie
Aluminium, koper, messing of pannen van glas gaan niet werken op een inductie kookplaat tenzij deze een magnetische bodem hebben. Aluminium en koper hebben veel hogere frequenties nodig om warmte generen. De huidige kookplaten werken niet met deze hoge frequenties.
Een stoofpan en een braadpan is eigenlijk hetzelfde. Vaak worden ze ook sudderpannen genoemd maar ze hebben allemaal hetzelfde doel. Namelijk het langdurig braden en stoven van een gerecht.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
Een van de meest duurzame en beste pannen zijn pannen van gietijzer. Bij normaal gebruik zijn deze pannen eigenlijk niet kapot te krijgen. Daarnaast zijn de bakeigenschappen ongeëvenaard. De meeste gietijzeren pannen bevatten aan de binnenkant een geëmailleerde laag die nagenoeg onverslijtbaar is.
Een koekenpan gaat niet je leven lang mee. De antiaanbaklaag beschadigt, waardoor ingrediënten aankoeken en verbranden. Als je al 5 jaar in een oude Teflon pan bakt, is het verstandig om 'm te vervangen.
Omdat de pannen zeer veel worden verkocht en meestal worden gemaakt van aluminium, zijn de koekenpannen van Tefal niet heel duur. Een goede koekenpan van Tefal kun je al kopen voor zo'n 25 tot 40 euro. De duurdere Tefal pannen hebben vaak wel een betere antiaanbaklaag (Titanium Excellence), die minder snel slijt.
Met de WMF Durado koekenpan zit je gegarandeerd goed. Deze is namelijk als beste getest door de Consumentenbond (okt. 2021). De pan zelf is gemaakt van Cromargan® roestvrij staal 18/10 en de anti-aanbaklaag is keramisch en dus PFAS-vrij, PFOA-vrij en zorgt ervoor dat je eten niet aanbakt.
Een goede bodem
Een dikke bodem houdt de warmte lang vast, soms te lang.
Dit zijn dé vijf pannen die je nodig hebt:
Steelpan. Braadpan. Koekenpan. Grillpan.
Met elke soort pan van elk willekeurig materiaal kun je koken op gas. Aluminium, koper, staal of gietijzer, het is allemaal geschikt. Een groot voordeel van een gaskookplaat is dat wokken tot de mogelijkheden behoort. Met een elektrische kookplaat zoals een inductie of keramische kookplaat kan dit niet.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
De bodem van de pan dient wel een minimum diameter (+/- 60%) te hebben in functie van de diameter van de gekozen kookzone. We raden aan om de pan goed in het midden van de kookzone te plaatsen om een optimaal rendement van uw kooktafel te verkrijgen.