De duidelijkste aanwijzing voor de aanwezigheid van tandsteen is een gele of bruine kleur van tanden of tandvlees. De enige manier om zeker te weten of u tandsteen hebt (en om het te laten verwijderen) is een bezoek aan uw tandarts.
Het korte antwoord is "nee". Hoewel je tandplak thuis gemakkelijk zelf kunt verwijderen, kan zelf tandsteen verwijderen leiden tot ernstige verwondingen. Dit is dus een taak voor je tandarts.
Tandplak is een plakkerig, kleurloos laagje dat automatisch op het tandoppervlak en tussen de groeven van de kiezen gevormd wordt. Het wordt ook wel 'tandplaque' of gewoon 'plaque' genoemd. Het geeft een vreemd, ruw gevoel aan de tanden.
Wanneer u tandsteen niet tijdig laat verwijderen, geeft u tandplak de ruimte om zich nog makkelijker te hechten aan uw gebit, waardoor er weer meer tandsteen ontstaat. Dit proces blijft zich herhalen, wat kan leiden tot een slechte adem, tandvleesontstekingen en gaatjes.
Wanneer tandplak niet tijdig wordt verwijderd, verkalkt het binnen 24 tot 48 uur en ontstaat er tandsteen. Dit kan verschillende kleuren hebben, maar is meestal geel of bruin. Tandsteen heeft vervelende problemen als gevolg. Het is daarom belangrijk om dit te laten verwijderen door een mondhygiënist.
De oorzaken van een vieze adem
Wanneer tandplak te lang blijft zitten verandert dit in tandsteen. Het nadeel van tandsteen is dat dit veel bacteriën bevat. Dit veroorzaakt niet alleen een onprettige geur, ook richten deze bacteriën veel schade aan het tandvlees en uiteindelijk het kaakbot aan.
Tandsteen ontstaat niet zomaar, het begint allemaal bij tandplak. Het is compleet normaal dat elke dag zich een laag tandplak op de tanden vormt. Dit is een nauwelijks zichtbaar laagje van verschillende bacteriën (denk aan: speekseleiwitten, voedselresten en bacteriemassa) op de kiezen en de tanden.
De meeste middeltjes bevatten zuren en deze zuren bestrijden niet alleen tandsteen maar beschadigen ook jouw tandglazuur. Dit is namelijk een van de gevaren van zelf tandsteen verwijderen.
Het verwijderen van tandsteen kan een beetje gevoelig zijn. Dit is echter van korte duur, zodra de behandelaar klaar is zal dit gevoel over zijn. Geef het altijd aan als de behandeling te pijnlijk wordt.
Tandsteen heeft een andere kleur dan tandplak. Daar waar tandplak bijna dezelfde kleur als het gebit heeft, verkleurt tandsteen naar bruin, grijs of zwart. Zwarte randjes op de tanden duiden dan ook vaak op tandsteen.
Baking soda wordt al eeuwenlang gebruikt om de tanden te reinigen en met een goede reden - het is zeer effectief! Omdat zuiveringszout licht schurend is, verwijdert het tandplak, bacteriën en andere viezigheden van je tanden.
Hoe vaak moet je naar de mondhygiënist om tandsteen te laten verwijderen? Dat is heel persoonlijk. Het ligt eraan hoe goed je zelf je mond kan schoonhouden en hoe gevoelig je bent voor het ontstaan van tandsteen. Maar twee keer per jaar is gebruikelijk.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Niet iedereen heeft evenveel last van plak en tandsteen. Bij de één ontwikkelt het zich veel sneller dan bij de ander. Wel is het in het algemeen zo dat mensen er meer last van krijgen naarmate ze ouder worden.
Een mengsel van zout en citroensap is een goed alternatief voor baking soda. Het zout haalt tandsteen en andere vervelende vlekken weg, en het citroensap zal de tanden witter maken. Een extra tip van tandartsen: wacht na het eten minimaal een half uur met tandenpoetsen.
IS DE BEHANDELING PIJNLIJK? Het meten van de pockets en het reinigen van de tanden en kiezen kan gevoelig zijn. U kunt daarom kiezen voor een verdoving. Onze zorgverleners nemen uitgebreid de tijd om de behandeling zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.
Ontstoken tandvlees zorgt ervoor dat je tandvlees pijnlijk en geïrriteerd aanvoelt. Ontstoken tandvlees is rood en gezwollen en bloedt tijdens het poetsen. Tandvleesontsteking ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne of etensresten die onder je tandvlees blijven haken.
Het hele gebit doet pijn wanneer je iets warms of kouds eet? Grote kans dat de tandhalzen blootliggen. Hierdoor zijn de zenuwen extra gevoelig, en dat voel je. Je merkt het niet alleen wanneer je iets warms of kouds eet maar ook bij zoete en zure voedingsmiddelen.
Ook bij kinderen kan tandsteen voorkomen. Tandsteen is hard geworden tandplak met een gele of bruine kleur. Tandplak is een mengsel van speeksel, bacteriën en etensresten.
Op haar instagram deelt Farah het trucje, en je hebt ervoor alleen maar een theelepel kokosolie en een snufje kurkuma (geelwortel) nodig. Dit meng je door elkaar, om het vervolgens met een tandenborstel op je tanden aan te brengen. Laat het goedje vijf minuten inwerken, en spoel je mond daarna grondig met water.
Tandpasta's die actief zijn tegen tandsteen kunnen pyrofosfaat bevatten. Dit helpt de vorming van tandsteen op tanden te voorkomen. Een nog effectiever ingrediënt is natriumhexametafosfaat, dat zeer effectief is in het voorkomen van tandsteen en verkleuringen.
Witte tanden dragen daar zeker aan bij. Als één of meerdere tanden of kiezen zijn verkleurd, je vlekken op je tanden hebt of je tanden geel zijn, kan dat zeer storend zijn. Gelukkig kan je zelf op verschillende manieren wittere tanden krijgen. Maar ook je tandarts kan je tanden en kiezen weer wit maken.
Hoe ziet een (beginnend) gaatje eruit? U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen. Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje.
Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker 's avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld 's morgens). Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten. Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur.