Hiervoor is een ademende verf of beits de beste oplossing. Bij 'liggend' hout zoals vlonderplanken zal regen ervoor zorgen dat het hout lang nat blijft, waardoor het hout glad wordt en schimmels of algen makkelijker in kunnen groeien. In dit geval is een waterafstotend product beter.
Het impregneren van hout kun je doen wanneer je zelf wil, mits het hout droog is. Zorg dus van tevoren dat je het hout goed schoonmaakt en ontdoet van zand, zaagsel en ander vuil. Wanneer het hout weer schoon en droog is kun je het gewenste hout impregneren.
De meeste beitsen zijn vochtregulerend. Beits trekt in het hout en brengt in sommige gevallen ook nog een beschermlaagje aan. De beits blokkeert het water niet volledig, maar zorgt er enkel voor dat er niet te veel vocht in het hout trekt.
Door geïmpregneerd tuinhout te beitsen bescherm je deze ondergrond nog beter. Hierdoor gaat het hout langer mee. Waar normaal geïmpregneerd hout 10 tot 15 jaar meegaat, kan dit hout 20 tot 25 jaar meegaan als het goed gebeitst wordt. Hoe geïmpregneerd hout behandelen het beste kan, lees je in dit blog.
Als er sprake is van veel condensatievocht of optrekkend vocht in de muur, kan het impregneren van de buitenmuur juist averechts werken en het vochtprobleem verergeren. Het impregneermiddel kan de poriën van de muur afsluiten, waardoor de muur minder goed kan ademen en vocht minder goed kan worden afgevoerd.
Hout impregneren kan je makkelijk zelf doen met hout impregneermiddel. Ook is het verstandig om latex handschoentjes te dragen tijdens het behandelen. Verder heb je dan nog een kwast of een lage drukspuit nodig voor het aanbrengen. Wanneer je al het gereedschap in huis hebt is het tijd voor hout impregneren.
Als het hout nog te vochtig is, dan moet u het nog even laten drogen voordat u het verft of beitst. Als hout te vochtig is, dan kan de verf of beits niet goed hechten en kunnen er blaasjes en scheuren ontstaan.
Als het houtwerk aan de buitenzijde van het huis in slechte conditie verkeerd en vochtig is, moet dit eerst de kans krijgen goed te drogen. Wanneer nat hout wordt afgesloten, zal een nieuwe verflaag snel lossen omdat het vocht een uitweg zoekt. Maak het houtwerk daarom eerst kaal en zet het in een goede grondverf.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
Je kan hout beschermen met houtolie of houtwas. De voorkeur gaat vaker naar olie omdat dit, in tegenstelling tot was, niet kleeft of onaangename geuren achterlaat. Naast deze twee zijn er nog andere impregneermiddelen te gebruiken. Denk aan beits en lak.
Hout impregneren doe je door het te behandelen met Woodseal Pro. Dit is een duurzaam en milieuvriendelijk hout impregneermiddel. Het geeft het geïmpregneerde hout langdurig bescherming. Door hout te behandelen wordt het waterafstotend en daarmee weerbestendig.
Het impregneren van een muur is een echte doe-het-zelfklus die je zelf kunt doen. Door een muur te impregneren, zorg je ervoor dat vocht geweerd wordt en dat het risico op vorstschade afneemt. Op- of intrekkend vocht is op de lange termijn zeer schadelijk voor je fundering en betonnen en bakstenen muren.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee.
Hout impregneren voordat je beitst of verft
Beits kan ook zonder impregneer worden toegepast op hout. Wanneer je wel impregneer gebruikt voor je de beits aanbrengt, verhoog je de duurzaamheid van de beits.
Olie beschermt hout weliswaar minder goed dan beits of verf, maar zorgt ervoor dat hout het beste de natuurlijke uitstraling blijft behouden. In onze ogen is olie daarom het beste middel om hout mee te beschermen. Kijk daarbij wel naar wat je precies wilt beschermen.
De luchtvochtigheid is een belangrijk uitgangspunt. Stel het schilderwerk buiten even uit als het erg vochtig is. De luchtvochtigheid mag voor het schilderen nooit boven de 85% zijn. De luchtvochtigheid check je bijvoorbeeld via buienradar.
Wanneer er een felle kleur op de ondergrond zit kunt het beste 2 lagen grondverf aanbrengen. Wanneer je een tweede laag aanbrengt kun je de eerste laag het beste eerst weer even opschuren voor een glad resultaat. Na het aanbrengen van de tweede laag raden we je ook aan om deze nog licht op te schuren.
Gebruik onbehandeld vurenhout niet voor toepassingen in de grond. Wanneer deze houtsoort in wisselend contact staat met vocht, zal het hout (zelfs geïmpregneerd vuren) snel aangetast worden. Liggende vurenhouten onderdelen, zoals vloeren of dorpels, zult u extra goed moeten beschermen tegen vocht.
Het hout moet goed droog zijn voordat je gaat beitsen, het advies is om minimaal 24 uur te wachten. Na 24 uur dien je het hout te schuren, zodat de beits straks beter hecht.
Beitsen in de regen is zeer af te raden.
Het verschil tussen lak en beits
Beits heeft de reputatie dat het de beste bescherming biedt aan buitenhout. In grote lijnen is dit waar, maar ook lak kan je houten ondergrond prima beschermen. Het is hierbij wel van belang dat een houten oppervlak compleet gelakt wordt.
Hout impregneren betekent het doordringen van hout met een andere stof. Het is een algemene techniek om een materiaal waterafstotend, waterbestendig, schimmelwerend, brandvertragend te maken of meer van dergelijke gewenste eigenschappen te geven.
Wanneer u gaat impregneren is het belangrijk dat het de komende 24 uur zeker droog is.