Tegels leggen met natte chape. Deze methode wordt vooral gebruikt bij dunne tegels of wanneer er nog geen afwerkvloer is. Eerst wordt een cementdekvloer gestort waarin vervolgens de tegels worden gelegd. Nadien wordt een mengsel van water en cement over de vloer gegoten om alles op te vullen.
Voor traditionele chape reken je dus op 10 dagen droogtijd per centimeter. Is je chape dikker dan 8 centimeter? Dan stijgt je ideale droogtijd per bijkomende centimeter tot 2 weken. Even rekenen dus.
Op een natte laag chape leg je de tegels goed. Over de chape strooi je eerst nog wel wat droog cement en soms harsen zodat het beter hecht. Wil je het liever op een andere manier? Dan is het ook nog een optie om de tegels met lijm of een kleefcement op een droge chape-laag te plaatsen.
Na 2 à 3 dagen mag je de chape voorzichtig betreden. Alles hangt natuurlijk af van de drogings mogelijkheden. Na 10 dagen mag je gewoon lopen over de chape en kan er zelfs al op gewerkt worden.
Vooral bij parket is het belangrijk dat de chape volledig droog is. Een goede vuistregel is 1 week droogtijd per centimeter chape. Om écht zeker te zijn dat de chape droog is, raadt Isospray een dieptevochtmeting aan.
Door een niet voldoende uitgedroogde chape kan je in huis te maken krijgen met vochtproblemen en schimmels. Een ander risico is dat jouw vloerafwerking beschadigd raakt. Het bouwvocht dat nog in de chape zit zal namelijk langs boven ontsnappen. De vloer houdt dat vocht tegen en kan zo beschadigd raken.
Goed ventileren. Je kan een chape sneller laten drogen door de toevoeging van droogversnellers en door voldoende te ventileren, voornamelijk bij goed weer, een normale kamertemperatuur ( +/- 20° ) en een lage luchtvochtigheid. De ideale mix voor een snelle droging.
Chape hardt beter uit, maar is weinig waterdoorlatend. Chape is dan ook ideaal voor gebruik binnen, maar komt ook buiten van pas bij het verlijmen van tegels. Binnenshuis dient het als ondergrond voor diverse vloeren, waarop je rechtstreeks je vloerbedekking kan plaatsen.
Zodra de toplaag van de chape buiten droog is, kan je daarop lijmen. Op een natte chape zal de lijm niet kleven : die zal oprollen of wegzwemmen. Plastiek op chape buiten leggen is nuttig tegen neerslag en moet er dan weer af om de verdamping haar werk te laten doen.
Jazeker, in de praktijk ligt de belasting voor gespoten PUR ligt tussen 150 en 250 kPa. Omgerekend ligt deze waarde tussen 15.000 en 25.000 kg/m².
De tegels lijmen op de chape is de populairste manier om tegelvloeren te plaatsen. De chape moet dan wel volledig uitgedroogd zijn om te voorkomen dat de tegels loskomen. Meestal geldt een droogtijd van minimaal 4 weken (voor water- en winddichte ruimtes). De ondergrond moet ook effen zijn.
Als de cementdekvloer niet droog en niet vlak is, raden wij af om te betegelen. Wacht tot de vloer volledig droog is en egaliseer de vloer voordat je gaat betegelen. Normaal gesproken heeft een verse cementdekvloer 28 dagen nodig om volledig te drogen. Het restvochtgehalte moet kleiner dan 2 CM-% zijn.
Om de tegels uit te lijnen, begin je met het midden van de te betegelen vloer aan te duiden. Leg vanuit dit punt 1 rij tegels (ongelijmd) om de indeling te bekijken. Bepaal hierbij ook de voegbreedte (2 à 10mm) die u gaat hanteren.
Traditionele chape heeft een droogtijd van gemiddeld 1 tot 3 maanden alvorens volledig uit te drogen. Sneldrogende chape verkort het droogproces tot 14 à 16 dagen of zelfs minder, afhankelijk van het type versneller dat men toevoegt.
Vloeren van beton of chape hebben voldoende tijd nodig om te drogen voor je er een Quick-Step laminaatvloer op kunt plaatsen. Als vuistregel moet je een week wachten per cm chape (dikte), tot 4 cm. Wacht dubbel zo lang voor elke bijkomende cm (dikte) tot 6 m en wacht 4 weken extra voor elke bijkomende cm voorbij 6 cm.
Door een bouwdroger in te schakelen wordt het droogproces van de chape eigenlijk te veel versneld. Het oppervlak droogt te snel uit waardoor het mengsel niet volledig kan hydrateren en verharden.
Met SikaLatex® is het mogelijk chapes en ondervloeren te hechten, betegeling te kleven, waterdichte chapes, chapes met een hoge weer- stand en voegen in metselwerk te realiseren.
Ter inschatting van de totale droogtijd kan volgende vuistregel gebruikt worden: 1 week per cm voor een vloer van 1-4 cm dikte bij normale drogingscondities en goede ventilatie. Vanaf 5 cm wordt 2 weken per extra cm gerekend.
De prijs van isolatiechape per m3
De chape prijs van isolatiechape bedraagt gemiddeld 150 tot 180 euro per m3. De uiteindelijke prijs van deze chape per m3 is afhankelijk van het soort isolatiemateriaal, het aantal vierkante meter en de dikte van de vloer.
Meestal kiest men voor stabilisé; dit mengsel van zand en cement is waterdoorlatend. De precieze mate van waterdoorlaatbaarheid hangt af van de verhouding tussen het zand en het cement.
Chapedikte bij hechtende chape
Komt de cementgebonden chape rechtstreeks op de draagvloer, dan is de minimale dikte van je chape zo'n 30 à 50 mm. Ga je voor een anhydrietchape, dan hanteer je een minimale chapedikte van 40 mm.
Gemiddelde prijs van chape per m2
Gemiddeld mag je rekenen op 12-15 euro per vierkante meter. Dit is een klus die ervaring vereist. Laat chapewerken daarom altijd uitvoeren door een professioneel bedrijf.
Aangezien de cement moet kunnen kristalliseren. Na 7 dagen mag u dan starten met bouwdroging. Wanneer het om een chape van 6 à 8 centimeter gaat trekken wij deze meestal droog op 6 à 8 weken voor parket. Wanneer u PU vloer (Polyurethaan) gaat leggen moet u hier meestal nog eens 4 weken bij rekenen.
Vloerverwarming opstarten bij chape
Je kan echter pas de vloerverwarming (op een normale manier) gebruiken, eens de chape volledig is opgedroogd. Dit duurt gemiddeld 21 tot 28 dagen bij zo'n chapevloer (cementvloer). Na deze periode van 2 tot 3 weken, kan je de vloerverwarming beginnen opzetten.
Zorg dat je de vochtigheid van de chape over de volledige dikte meet. Voor een zwevende plaatsing is de vuistregel dat je tot 6 cm dikte van het beton anderhalve week per cm wacht. Voor elke cm dikte boven 6 cm, wacht je vier weken extra.