Je zaait tomaten 5mm diep in goed vochtige zaai- en stekgrond. Je wil tot aan het kiemen geen water meer geven. Teveel water, water dat blijft staan, kan je zaadje doen rotten voor het kan kiemen en dan is het vaak 'game over' voor je teelt en kan je herbeginnen.
Tomaten kunnen zowel in kas als in open lucht geteeld worden, al gaat de voorkeur naar teelt in kas. Vooral een zonnig plaatsje is belangrijk. Tomaten verdragen geen vorst. Bij teelt van tomaten moet je de stengel steunen, hetzij met een steunstok, een spiraal of door aanbinden aan een draad.
Je kan tomatenzaden voor trostomaatjes in een pot in huis zaaien, of eerst binnen zaaien en later verplaatsen naar de tuin. In huis blijven de planten en tomaatjes wat kleiner dan buiten. Een tomatenplant kan wel vrij groot worden als je hem in huis kweekt en niet snoeit.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.
In een kas kweek je de tomaten langs een touw. De touwen hangen aan ijzerdraden die horizontaal in de kas hangen. Draai de stengel van de elke tomatenplant aan het het touw. Elke keer als de plant een stukje groeit, draai je het sukje tomatenplant rond het touw.
Bij tomaten kan je ook nog paprika, meloenen, pepers, en komkommers planten. Wel te verstaan als ze groot genoeg is .
Tomaten kun je ook in bijna alle gerechten verwerken. En eigenlijk kun je zelf heel makkelijk tomaten zaaien. Je kunt tomatenplanten kopen en half mei starten. Je kunt er ook voor kiezen om je tomaten zelf te zaaien, dat doe je half maart.
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel.
Vergeelde blaadjes onderaan de plant kunnen wel weggesneden worden. Als, bij de sterker groeiende tomatenplanten, een paar bladeren op de grond hangen, kan je die wel verwijderen. II. Bloei tros 2 : De onderste 3-4 bladeren kunnen nu definitief weggesneden worden.
De planten groeien 25 centimeter per week. En elke week wordt de top van elke plant met een katrolsysteem een stukje opgeschoven. Zodat hij onder netjes neergelegd kan worden en hierboven nieuwe tomaten kunnen groeien.
Tomaten houden van zon en warmte. Plant pas midden april in je serre, en wacht tot midden mei als je in de openlucht kweekt. Geef ze een plekje met veel zon. Geef je tomaten ruimte om te groeien: plant gemiddeld 2,5 planten per vierkante meter (of 5 planten op 2 vierkante meter).
Tomaten kunnen hard groeien en gedijen goed in een vruchtbare bodem. Meng daarom een of meerdere handen potgrond, compost, of verteerde stalmest door het plantgat en geef goed water bij het uitplanten.
De tomatenplant groeit in de kas langs een touw omhoog en kan zo tussen de 10 en wel 15 meter lang worden.
Tomaten zaaien
Het duurt bij tomatenplanten van zaaien tot oogsten een aantal maanden. Daarom beginnen we al vroeg met het voorzaaien van de tomatenzaden, binnen in het raamkozijn. Ga je in een kas tomaten kweken dan kan je het beste vanaf half februari starten met voorzaaien.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
Hoe vaak bemest je tomaten? Je kunt beter regelmatig een klein beetje mest geven dan heel veel in één keer. Bemest je tomatenplant eens per drie weken. Maar houd vooral de dosering op de verpakking aan.
Gecomposteerde kippenmestkorrels is een goede basis voor de (moes)tuin en uw tomatenplanten. Het bevat stikstof, fosfaat, kali en allerlei spoorelementen. Zelf laten we ook gecomposteerde kippenmestkorrels als basisvoeding door de potgrond mengen van onze pottomatenplanten.
Geef meststoffen om aromatische tomaten te krijgen
Ze hebben een grote behoefte aan voedingsstoffen en hebben behalve stikstof en fosfaat vooral veel kalium nodig. Kalium reguleert de waterhuishouding van de plant, verstevigt de celwanden en geeft de plant meer weerstand tegen ziekten.
De reden waarom stamtomaten worden aangebonden is dat stamtomaten (zeker in de kas) grote planten worden tot meer dan 2 meter hoog. Door de hoofdstam elke 15 tot 30 centimeter vast te binden aan een stok zorg je dat de planten niet omvallen.
Toppen doe je door de stam te verwijderen boven de 2 eerste bladeren na de laatste tros. Tomatenplanten kunnen echt groeien als onkruid. Het verwijderen van bladeren heeft als voordeel dat de plant beter opdroogt na regen (buitenteelt), maar ook dat er meer licht en lucht aan de plant en zijn vruchten kan.
Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui. Knip ook bladeren weg die het zonlicht weghouden van de vruchten. Laat in ieder geval altijd minstens 6 tot 8 grote bladeren aan de plant zitten.
Pluk ook niet in één keer te veel bladeren van een plant af, daar schrikt een tomatenplant van en dat vindt hij niet fijn. Beter is het om regelmatig ( bijv. 1x per week) 2 tot 3 bladeren te verwijderen.
Tomatenplanten hebben nood aan veel zon en warmte. Plant de jonge tomatenplanten dus op een goed zonnige plek. Plant ze ongeveer 40 tot 50 cm uit elkaar. Het beste zou zijn om je tomatenplanten onder een zuidelijk gericht afdak te planten zodat de zon er nog aan kan, maar ze niet te veel last hebben van de regen.