Mediteren, yoga en mindfulness zijn allemaal bewezen manieren om stress te verminderen. Dit hoeft helemaal niet 'zweverig' te zijn. Het zijn manieren die u overal en op elk moment kunt toepassen. In 2 minuten kunt u uw hoofd al tot rust brengen.
Je voelt je ondergesneeuwd en je komt niet meer uit de verf. Je kunt nauwelijks meer verwoorden waar je voor staat en waar je in gelooft. Je weet niet waar je heen wilt met je leven. Je twijfelt vaak en je bent ontevreden over jezelf.
Het equivalent van stilte van buitenaf is de innerlijke stilte in jezelf. Telkens als het stil is om je heen, moet je naar die stilte luisteren. Dat betekent gewoon dat je de stilte opmerkt.
Oorzaken dat je geen rust in jezelf hebt
Een laag zelfbeeld kan ook een hinderpaal zijn. Je lichaam en ziel zijn niet één en je bent niet gelukkig met jezelf. Een andere factor die je innerlijke rust en vrede kan beïnvloeden, is stress. Stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam en ziel zeer gespannen zijn.
Het belang van rust: voor je lichaam
Dit is medisch onderzocht en zorgt ervoor dat jouw energielevel in een gezonde balans blijft waardoor je kan blijven functioneren in het dagelijks leven. Het resultaat: beter kunnen omgaan met tegenslagen/momenten van stress en alles een stuk helderder zien.
De beste manier om stress te bestrijden is gezonder gaan leven, met meer aandacht voor slaap, lichaamsbeweging, ontspanning en gezonde voeding. Ook mindfulnesstraining of relaxatie-oefeningen hebben soms een goed effect.
Een onrustig gevoel kan ontstaan op het moment dat je geen controle meer hebt over een situatie. Misschien omdat je iets spannends moet doen, maar je niet weet wat je precies kunt verwachten. Of omdat je zóveel taken hebt, waar je eigenlijk niet aan toe komt. Ervaar je veel stress of heb je een burn-out?
Stilte zorgt voor het kalmeren van het brein en het lichaam en heeft juist het omgekeerde effect. Dagelijks 2 uur stilte zorgt voor vernieuwing van hersencellen in de hippocampus (het deel van de hersenen dat cognitie, geheugen en emotie aanstuurt).
Stilte heeft een gezonde uitwerking op lichaam en geest
Het is dan ook een basisbehoefte van de mens om voeling te houden met zichzelf en om antwoorden te vinden op wezenlijke vragen in ons bestaan. Wanneer je stil bent sta je letterlijk even stil bij wat er nou eigenlijk echt belangrijk is in je leven.
Het biedt een toevluchtsoord van constante afleiding en zorgt voor een broodnodige rust en herstel. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de voordelen van stilte voor ons brein, zoals het verbeteren van concentratie, bevorderen van zelfreflectie en het bevorderen van geestelijke gezondheid.
Jezelf kwijt zijn ontstaat vaak doordat je (onbewust) van iets of iemand anders uit gaat, in plaats van jezelf. Wellicht heb je veel stress gehad de afgelopen tijd en ben je dingen gaan doen voor anderen, in plaats van voor jezelf. Door jezelf te lang te vergeten verlies je vaak de connectie met jezelf.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Denk je soms: “Ik kan niet meer”, of "ik zie het niet meer zitten"? Blijf hier niet alleen mee rondlopen. Zoek hulp, praat erover.Misschien met iemand in je omgeving, of met de huisarts.
Als chronische stress heeft geleid tot overspannenheid, kan je hiervan meestal binnen enkele weken herstellen. Als chronische stress tot burn-out heeft geleid, is jouw lichaam uitgeput. Bij uitputting duurt herstel meestal een halfjaar, een jaar of zelfs langer.
Symptomen van stress
snel boos zijn, huilen. piekeren, slecht slapen. vermoeidheid, weinig energie. veel of juist weinig eetlust.
Gespannen zijn hoort natuurlijk typisch bij de symptomen van stress en burn-out. Je hebt strakke spieren, gevoel van onrust en onbehagen. Hoewel gespannen zijn veroorzaakt wordt door stress, kun je ook stress gaan ervaren door spanning waardoor je je in een vicieuze cirkel bevindt.
Vervang piekeren in bed door positieve afleiding te zoeken zoals rustige muziek of lezen. Schrijf zaken waarover je piekert op een actielijst en ga hiermee overdag aan de slag. Doe ontspanningsoefeningen voordat je gaat slapen. Deze hebben een kalmerend effect op je hersenen en het autonome zenuwstelsel.
Gebruik kruiden die stress verminderen
Ashwagandha helpt bij stressvolle situaties, ondersteunt je energieniveau en verbetert je concentratie. Ook valeriaan en citroenmelisse zijn kruiden die veel rust geven. Valeriaan wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om in te slapen, omdat het zorgt voor meer rust in je zenuwstelsel.