De bonobo staat samen met haar naaste verwant de chimpansee (Pan troglodytes) van alle levende diersoorten het dichtst bij de mens.
Van alle nog levende mensapen staan de chimpansee en de bonobo – die vroeger de dwergchimpansee werd genoemd – het dichtst bij de mens. Onze laatste gezamenlijke voorouder zou ten laatste 4,5 miljoen jaar geleden hebben geleefd, maar in tussentijd is er natuurlijk veel veranderd.
De mensapen (gorilla's, orang-oetangs, gibbons, chimpansees) zijn onze naaste verwanten, onze familie, in het dierenrijk. De aap is dus eigenlijk een neef van de mens!
Apen zijn genetisch voor 98 procent identiek aan de mens, waardoor de vertaalslag meestal veel kleiner is dan bij andere dieren. Werkt een medicijn bij apen, dan is de kans groot dat wij daar ook wat aan hebben. Apen hebben echter een uitzonderingspositie in het proefdieronderzoek, juist omdat ze zo op ons lijken.
Veel soorten
Over de hele wereld leven er ongeveer vierhonderd primatensoorten. De een lijkt meer op de mens dan de ander. Je kunt de primaten grofweg onderverdelen in halfapen, apen, mensapen en de mens. Halfapen (zoals de ringstaartmaki) lijken het minst op ons, terwijl mensapen het meest op ons lijken.
“Chimpansees hebben 48 chromosomen: 23 paar autosomen en één paar geslachtschromosomen. Als een eicel van een vrouw zou fuseren met een zaadcel van een chimpansee, dan blijft er bij de eerstvolgende celdeling een chromosoom over. Dat kan niet, en als gevolg daarvan zal het bevruchte eitje afsterven.”
De apen bleken erg goed in staat om een juiste inschatting te maken van hun eigen kennis. Dit laat zien dat sommige dieren een actieve gedachtewereld hebben, en zelfs inzicht hebben in hun eigen kennis.
Man en vrouw paren vier op de vijf keer in de missionarishouding.
0,001% mens
Je kunt dus niet spreken van een 'varkensmens', maar van een varken met een heel klein beetje mensencellen.
Echt praten doen de dieren niet. Eerder onderzoek wees uit dat apen complexe boodschappen kunnen halen uit het geroep van andere dieren, maar niets wijst er voorlopig op dat de dieren hun stem doelbewust gebruiken om te communiceren.
Dieren hebben verstand. Ze hebben hersenen en gebruiken die, net als wij: om de wereld te ervaren, om te denken en te voelen en om de problemen op te lossen waarmee ze worden geconfronteerd. Net als wij hebben ze een persoonlijkheid. Ze hebben stemmingen en emoties; ze lachen en spelen.
De meeste dieren die een bestaan als proefdier hebben, zijn muizen en ratten. Dit komt omdat je ze makkelijk kan huisvesten en verzorgen, en ze planten zich snel voort.
De benen zijn langer dan de armen, maar niet bij gibbons. Apen hebben relatief grote hersenen en een grote, bolvormige hersenkas, waarmee ze zich onderscheiden van de halfapen. Veel soorten worden als vrij intelligent beschouwd: ze zijn vindingrijk, speels en passen zich gemakkelijk aan veranderende omstandigheden aan.
'Weliswaar is het een vrij lang, slank dier van nog geen vijftig kilogram, ten opzichte van volwassen mensen dus een klein ding. Maar een bonobo heeft wel een natuurlijke oerkracht en met zijn gebit zou hij gevaarlijk kunnen worden.
Het is de zevende mensaap naast de mens. De andere mensapen zijn de bonobo, chimpansee, oostelijke gorilla, westelijke gorilla, Borneo orang oetan en Sumatra orang oetan.
Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat het virus gevaarlijk is voor mensen. Besmette dieren hebben koorts en een rode huid, mogelijk diarree en het virus kan abortussen veroorzaken bij drachtige zeugen. Aan het zogenaamde hoogpathogene virus kunnen alle varkens sterven.
Elk mens deelt 99,9 procent DNA met elk ander mens. En ook vijftig procent met de banaan en de spitskool. Enfin, je ouders zijn dus 99,9 procent dezelfde, nog meer als ze uit Volendam komen.
Toch zijn er enkele belangrijke verschillen: de positie van het hart ten opzichte van het lichaam is bij een varken anders dan bij de mens. De mens staat immers rechtop, terwijl het varken zich op vier poten voortbeweegt. Dat maakt dat het hart anders in de borstholte ligt.
Tuimelaar
Een van de weinige diersoorten die net als de mens sex heeft voor zijn plezier (naast reproductie). De sex duurt overigens niet zo lang, een minuutje, maar er zijn wel altijd meerdere sessies.
Apen gebruiken ongeveer dezelfde gebaren om elkaar te begroeten en afscheid te nemen. Dat hebben ze onderzocht bij bonobo's en chimpansees. Die apen lijken sowieso al het meest op mensen. Als apen elkaar voor het eerst zien, maken ze eerst oogcontact.
De kikker – de hersenen wegen 0,1 gram. Het is ongelofelijk dat dit beestje zo weinig nodig heeft om de verschillende functies van het lichaam en bijvoorbeeld de paringsdrift en jachttechniek te sturen.
Vogels kunnen denken, leren en plannen en ze hebben een goed geheugen. Afhankelijk van de soort beschikken ze over een bepaalde mate van zelfbewustzijn en intelligentie. Vogels kennen gevoelens van pijn, empathie, verdriet en plezier.
Zeker 65 diersoorten kunnen lachen, waaronder mensapen, vossen, koeien en vogels. Vrijwel de meeste diersoorten lachen volgens de onderzoekers zacht en onopvallend, zoals de korte piepjes van de rat of het gegrinnik van de mensaap.