Je hoort het steeds vaker: woningen zijn vaak al verkocht voordat ze op funda staan. Dit komt doordat de makelaar zonder publicatie al een groot bestand aan woningzoekenden aanboort en/of doordat het huis door de makelaar al gepromoot is op een eigen website of social media pagina.
Op StillVerkoop.net vind je een overzicht van makelaars in Nederland, die huizen in de stille verkoop hebben staan. Dit overzicht vind je verderop deze pagina. Deze huizen staan niet vermeld op de huizensite Funda of andere huizensites, maar meestal alleen op de site van desbetreffende makelaar zelf.
Funda is de grootste huizensite van Nederland, maar Funda is niet altijd betrouwbaar. Funda is namelijk niet onafhankelijk, maar eigendom van de NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars).
Funda (zeg:"fun-da", afgeleid van het Latijn "fundum") is een Nederlandse organisatie gevestigd in Amsterdam die Nederlands onroerend goed op internet presenteert. De hoofdsite van funda is funda.nl. Met rond de 43 miljoen bezoeken per maand is funda.nl een van de drukst bezochte huizensites van Nederland.
Funda is dé huizensite van Nederland. En eerlijk is eerlijk, er is in de hele wereld geen huizensite die zo actueel is. Daarnaast zit de site technisch erg goed in elkaar en blijven ze vernieuwen.
Bijvoorbeeld om privacy- of veiligheidsredenen, of omdat je niet wilt dat iedereen weet dat jouw huis te koop staat. Ook kan het zijn dat je geen haast hebt om te verkopen, dat je al een potentiële koper hebt gevonden of dat je alleen onder bepaalde voorwaarden wilt verkopen. Dan is stille verkoop een optie.
Met een prijs op aanvraag sluit je die groep alvast uit wat overblijft is de doelgroep, kopers die meer te besteden hebben gaan interesse tonen want ook die groep is nieuwsgierig naar de prijs. Voordeel is ook dat je weet met wie je in onderhandeling kan gaan.
Homematching ervaringen zijn wat lastig te vinden, op de bekende review sites wordt deze huizensite niet genoemd. Via de Facebook pagina kun je wel wat reviews lezen, de ervaringen lopen sterk uiteen. Een kritische recensie geeft aan dat er weinig activiteit lijkt te zijn in 2021. Dit lijkt een terechte opmerking.
Sinds 1 januari 2018 is het niet meer mogelijk om een huis te kopen zonder eigen inleg. Dit omdat er sinds die datum nog maar 100% van de koopsom gefinancierd mag worden. De bijkomende kosten betaal je dus uit eigen zak.
Gemiddeld bedragen de kosten koper 6% (inclusief overdrachtsbelasting) van de woningwaarde. De gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt rond de € 337.000. Als je een huis koopt van dit bedrag kun je ervan uitgaan dat je rond de € 20.220 aan eigen geld nodig hebt.
Alternatieve woonvormen als een camper, een tiny house, een containerwoning of een yurt zijn verkrijgbaar voor bedragen ruim onder de 50.000 euro. Deze woonopties zijn niet alleen goedkoper, maar staan ook meer in harmonie met de natuur, bieden meer mobiliteit en zijn milieuvriendelijker.
In 2021 lag het gemiddelde op ruim 13 bezichtigingen per te koop staand huis. Dat is aanzienlijk meer dan het jaar daarvoor, want in 2020 was het gemiddelde nog iets minder dan 10 bezichtigen. Dit was te verklaren door de gekte op de huizenmarkt.
Ik heb een vraag over zoeken of verkopen op funda
Een funda-account is gratis en vergemakkelijkt je zoektocht wat makkelijker maken, het is geen betaalde inschrijving. Het maakt geen verschil of je met of zonder account reageert op woningen.
Gevonden is het aantal keer dat de woning in de resultatenlijst is getoond. Bekeken is het aantal keer dat de detailpagina van de woning is bekeken.
Met een torenhoge vraagprijs wordt je huis mogelijk niet verkocht of de kopers krijgen de financiering voor de aankoop niet rond. Huizen die in de verkoop komen, worden vaak snel verkocht. Dat komt natuurlijk mede door een juiste inschatting van de vraagprijs door de makelaar.
Ik heb een vraag over zoeken of verkopen op funda
Maak een zoekopdracht aan. Ga onderaan naar de optie 'Status'. Klik op 'Verkocht/verhuurd'.
De zoektocht naar een woning is vaak lang, zo blijkt uit de monitor. Van de ondervraagden zegt bijna de helft (gemiddeld 49%) al langer dan een jaar op zoek te zijn. Bij een koopwoning (50%) is dat iets langer dan bij een huurwoning (46%). Voor 13% duurt het zoeken al drie jaar of langer.
Steeds meer eigenaars verkiezen om hun eigendom in alle discretie (off market) te verkopen. Dit impliceert dat er geen enkele vorm van publiciteit wordt gevoerd (noch online, noch in de geschreven pers) en de verkoop van het onroerend goed dus niet aan het grote publiek wordt bekend gemaakt.
Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis. Een aankoopmakelaar is goed op de hoogte van de lokale woningmarkt en weet wat er te koop is. Zo zit je als koper dicht bij het vuur. Handig, vooral als je een woning wilt kopen in een gewilde regio.
De belangrijkste reden om meerdere makelaars uit te nodigen, is om persoonlijk met hen de beoogde verkoopstrategie en potentiële verkoopprijs te bespreken. Door meerdere makelaars over deze twee onderwerpen te spreken, krijgt u een volledig en realistisch beeld van mogelijkheden van het verkooptraject.
Kijkend naar de laagste transactieprijs kunnen kopers het beste in februari hun slag slaan. De minst gunstige maand om te kopen is juli.
De advertentie van je woning niet meer online staat. De makelaar per ongeluk de koppeling verbroken heeft. De basisplaatsing of funda compleet plaatsing is verlopen. Je (per ongeluk) aangegeven hebt niet de verkoper van de woning te zijn.
Helaas kan het gebeuren dat ergens in het proces een storing optreedt. Bijvoorbeeld als er op vrijdagmiddag veel objecten worden aangemeld, kan de verwerking trager worden. Bel ons op 020-561 82 29 of stuur een e-mail, dan checken we of funda de foto's heeft ontvangen en wij een storing aan onze kant zien.