Wanneer een puppy overprikkeld is, zeg dan geen 'nee', 'uh! ' of 'foei', maar zeg niets. Zorg voor meer rust. Geef de pup iets om zich op uit te leven zoals een kluif waar hij op kan kluiven (kluiven en kauwen maakt endorfine aan en zorgt ervoor dat prikkels beter verwerkt worden) en zorg dat de pup kan gaan slapen.
Als hij elke dag op hetzelfde tijdstip eten krijgt, uitgelaten wordt, er met hem gespeeld wordt, helpt dat je pup op gezette tijden te rusten. Maak afspraken met alle gezinsleden over het tijdstip van eten en spreek ook af dat als de pup in zijn bench of mand ligt, hij met rust gelaten wordt.
Zorg voor een goede rust plek en dat je hond daar minimaal aaneengesloten een 1,5 uur per dag op kan liggen. Hulpmiddelen inzetten: Er zijn middelen die jouw hond ondersteunen wanneer hij hyperactief is. Zo kun je kiezen voor bachbloesem therapie (bachbloesemadvies.nl), valeriaan of lavendel.
Train je pup om rustig te zijn.
Gebruik veel snacks en positieve versterking om dit rustige gedrag te belonen. Wanneer je pup rustig moet worden, doe je hem aan de lijn en zeg je dat hij rustig moet worden. Dit is het moment waarop je je hond speeltjes en lekkernijen kunt geven, omdat je rustig gedrag beloont.
Honden kunnen soms reageren op een manier die voor mensen vreemd zijn, maar honden zijn niet vals. Valsheid is een eigenschap die alleen bij mensen voorkomt. Een agressieve reactie die ten onrechte voor valsheid wordt aangezien, komt vaak voort een gevoel van bedreiging of gevaar.
Leid hem bijvoorbeeld af met een snoepje vlak voor zijn neus of met een speeltje zodat hij met vier poten op de grond blijft. Vraag het bezoek om door de knieën te gaan, de pup even aan hun hand te laten ruiken en hem rustig over zijn borst te aaien terwijl u ervoor zorgt dat hij niet opspringt.
Hun pup is, erg druk, vervelend, bijt veel en onvermoeibaar. Herkenbaar? Misschien is jouw pup wel oververmoeid en/of overprikkeld, dit komt namelijk vaak voor bij pups.
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen.
Heb je een bench, probeer je hond dan als hij druk wordt daar heen te begeleiden en voor de opening te blijven zitten tot hij slaapt. En verminder de hoeveelheid indrukken door hem minder naar spannende dingen mee te nemen en iets korter te wandelen. Wordt zijn gedrag dan beter, dan was dit waarschijnlijk de oplossing.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
Mits de pup de bench op een positieve manier is aangeleerd kan hij zich met gemak 30 minuten alleen redden in de bench. Zodra de pup ouder is (ongeveer 21 tot 25 weken), en de zindelijkheidstraining gaat goed, kun je de tijd steeds verder uitbouwen.
Wanneer stopt je pup met bijten en happen? Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen.
Slapen van de pup
Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur. Dit heeft de pup nodig om te groeien, maar ook om alle prikkels te verwerken. Een jonge hond (vanaf 6 t/m 24 maanden) slaapt ongeveer 16 tot 18 uur. Een volwassen hond slaapt ongeveer 16 uur.
Veel pups vocaliseren (huilen, piepen, etc.) de eerste nachten. Het beste kun je de puppy de eerste tijd een plekje in de slaapkamer geven. Dit kan bijvoorbeeld in een bench of hondenmand. Het is onzin dat je hiermee je hond zou 'verwennen', of dat hij dan niet meer kan leren alleen te slapen.
De puberteit begint bij honden rond 6-7 maanden. Officieel duurt hij tot de hond volwassen is, ergens tussen 3 en 4 jaar. Maar de absoluut ergste fase – de periode waarin hun hersentjes wel heel weinig aankunnen – is meestal na de eerste 2 tot 3 maanden wel voorbij.
Het regelmatig moeten plassen en poepen, na het eten, na spel of na het slapen, is heel normaal puppy gedrag. Wanneer je pup in huis poept of plast, is dit niet omdat hij zo of te vaak uit moet, maar omdat je zelf niet goed hebt opgelet.
Laat het beestje elke drie tot vier uur uit. Het liefst na het eten, na een middagslaapje of na het spelen. Ook 's nachts moeten puppy's hun behoefte doen. Kleine hondjes hebben nu eenmaal een kleine blaas.
Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede 'vlooibeurt' en wil jou graag net zo verwennen.
Laat je hond het gedrag zien.
Om je hond `nee` of `laat dat` aan te leren, begin je door het gewenste gedrag te laten zien. Laat hem bijvoorbeeld zien dat je een koekje in je hand hebt en zeg dan `nee` voordat je je vuist om het koekje sluit. Laat hem aan je hand ruiken en likken, maar geef hem het koekje niet.
Begint de hond met bijten, stop dan met aaien, zeg 'nee' en haal je handen weg. Als de hond in andere lichaamsdelen blijft bijten, sta dan op en loop weg. Na een minuut kun je terug naar de hond lopen en het nogmaals proberen. Als je 'nee' zegt en de hond stopt met bijten, beloon je deze meteen met een lekker snoepje.
Blijf consequent!
Je moet bevelen en commando's vaak herhalen – op verschillende plaatsen. Als hij nooit meer gemotiveerd wordt en geen snoepje, speelgoed of aai over zijn bol meer krijgt, zal hij geen reden meer zien om naar je te luisteren. Zo keert ongehoorzaamheid bij honden terug.
Houding: De houding van je pup spreekt boekdelen. Zelfverzekerde honden en honden die dominantie uit willen stralen lopen rechtop en maken zichzelf groot. Andere dominante gedragingen zijn: over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, of duwen.