De enorme hoeveelheid plastic in het water maakt de Middellandse Zee een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Doordat de zee vrijwel geheel door land wordt omringd en slechts enkele beperkte doorstromingen naar andere wateren heeft, spoelt zo'n 80 procent van het afval na zo'n tien jaar weer ergens rond de zee aan.
De Middellandse Zee blijft een van de meest vervuilde zeeën ter wereld.Er drijft vier keer meer zwerfafval in rond dan in de Noordzee, blijkt uit een net gepubliceerde studie van het gezaghebbende Franse zeeonderzoeksinstituut Ifremer.
Middellandse Zee: ergste plasticvervuiling ter wereld
Elk jaar komt zo'n half miljoen ton plasticafval in de Middellandse Zee terecht. Dat zijn 33 800 plasticflessen per minuut. Dat plasticafval blijft onze ecosystemen decennia- of zelfs eeuwenlang vervuilen.
Uit een bundeling van de verschillende studies van de afgelopen vijftien jaar blijkt volgens Greenpeace dat de Middellandse Zee met stip wint van alle andere wereldzeeën, als het gaat om de vervuiling. De grootste boosdoener zijn de plastics.
Het is de thuisbasis van verschillende soorten vis, waaronder karper, meerval, baars, zwarte bass en forel. Er zijn verschillende visplekken langs de oevers van het meer, en er zijn ook bootverhuur- en visgidsdiensten beschikbaar voor degenen die het meer vanaf het water willen verkennen.
Het aantal haaiensoorten in Spanje is iets hoger dan in de rest van het Middellandse Zeegebied, omdat er ook oceanische haaien voorkomen. Naast de tijgerhaai, de grote witte haai en de reuzenhaai zijn er bijvoorbeeld ook haaien zoals de koperhaai, de verpleegsterhaai of de oceanische witpunthaai.
Middellandse Zeeklimaat
De grote, relatief warme, watermassa is van grote invloed op de landen rondom de Middellandse Zee. De noordelijk gelegen landen zijn daardoor relatief warm; de zuidelijke landen relatief koel. De zomers zijn warm en de winters, waarin de meeste regenval plaatsvindt, zijn mild.
1. De Malediven. De Malediven zijn een synoniem voor paradijs: hagelwitte stranden met kristalhelder water. Een plek waar je alleen maar van kunt dromen!
De zee vervuilt steeds meer
Het zeewater is op veel plaatsen flink vervuild door bijvoorbeeld pesticiden uit de landbouw, afval uit rioleringen en verloren vistuig uit de visserij. Veel dieren hebben hier last van zoals koralen, zeeschildpadden en walvissen.
Zeewater bevat kalium, calcium, fluoride en zink, maar ook jodium, vitamines en een geconcentreerde vorm van algen. Je hormoonhuishouding, huid en haar profiteren van de zilte zeelucht en het zeewater. Het zand en zout uit de zee hebben een exfoliërende werking.
Dan is de zee gewoonlijk kalm en kan je meer zien onder water. Het eerste dat je je nu misschien afvraagt is: moet ik uitkijken voor “zeemonsters”? Als het op gevaarlijke zeedieren aankomt, is de Middellandse Zee vrij veilig. Toch zijn er enkele bewoners die je liever niet tegenkomt.
'Hier zit dus geen zand in', vertelt Willem, terwijl hij het glas aan Kim laat zien. 'Het water neemt, doordat het helder is, makkelijker de kleur van de lucht aan. Vandaar dat de Middellandse Zee blauw is. '
De vinvis is het op een na grootste dier ter wereld. Enkele van „onze” vinvissen hebben hun paringsgronden voor de Franse Middellandse Zeekust en in de Ligurische Zee (tussen Corsica, Italië en Monaco).
Vraagt u zich misschien zelfs af of de Noordzee schoon genoeg is om in te zwemmen? Het antwoord is ja! In de Noordzee zitten meer algen dan in bijvoorbeeld de Middellandse zee. Hierdoor worden de zonnestralen in het water eerder gebroken en is de kleur van het Noordzeewater eerder grijsgroen dan blauw.
In de Middellandse Zee liggen de temperaturen momenteel tussen 28 en 31 graden.
De Weddellzee wordt door veel wetenschappers ook wel gezien als het zuiverste zeewater ter wereld. Ondanks de nabijgelegen gyre blijkt het water bijzonder zuiver te zijn. Sterker nog, juist de dichtbijgelegen gyre zorgt ervoor dat er hier nauwelijks afval voorkomt in het zeewater.
Sinds 9 september 2021 is vice-admiraal René Tas Commandant Zeestrijdkrachten.
Elk jaar belandt er wereldwijd gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval in zee, ofwel elke minuut een volle vrachtwagen afval. Plastics blijven tot 450 jaar aanwezig, en de kleine fragmenten (microplastics) verdwijnen zelfs nooit helemaal.
Het schoonste zwemwater in Europa is te vinden aan de kust van Cyprus. Ook in Malta, Griekenland en Kroatië is het zeewater van "excellente" kwaliteit, evenals het water in de meren van Oostenrijk. In Nederland is 93,4 procent van het kustwater goed of uitstekend.
Het helderste meer ter wereld bevindt zich in Nieuw-Zeeland. Fotograaf Klaus Thymann dook in februari in het heilige Blue Lake en maakte de eerste onderwaterfoto's van het heldere water.
Maar wat is de zoutste zee ter wereld? De Rode Zee heeft het hoogste zoutgehalte voor open zeeën, met een saliniteit van 41 tot 42 promille. Voor duikers betekent dit dat ze meer lood mee moeten nemen dan ze gewend zijn in Nederlands zout water.
Daarom voelt u zich, wanneer u zwemt, veel lichter in de Middellandse Zee dan in de oceaan: het water van de Middellandse Zee bevat veel meer zout dan het water van de Atlantische Oceaan (36 tot 38 gram per liter in de Middellandse Zee tegenover 34,9 gram per liter in de Atlantische Oceaan).
Grootte. De Middellandse Zee strekt zich uit over een oppervlakte van 2.5 miljoen vierkante kilometers, en heeft een gemiddelde diepte van 1.500 meter. Het diepste punt van de Middellandse Zee is de Calypso diepte in de Ionische Zee , met een diepte van 5.267 meter.
De zeespiegel was toen een stuk lager dan de Atlantische oceaan." "De Middellandse Zee was 5,4 miljoen jaar geleden een lappendeken van kleine meren met een hoge zoutconcentratie." Bron: Attenborough, D. (1987) The First Eden: The Mediterranean World and Man, 1st edn.