Wil je je haar laten groeien, dan hangt het van de conditie van je haar af hoe vaak je je gespleten haarpunten moet laten knippen. Heb je van nature gevoelig en broos haar, dan zul je wat vaker moeten gaan, bijvoorbeeld om de 8 weken.Heb je echter sterk haar dan kun je om de 10 weken terugkomen.
Daarom kun je je puntjes het beste om de 8 weken laten knippen. Heb je hele fijne lokken? Dan kun je het best 6 weken aanhouden, omdat fijn haar sneller uit model raakt. Maar al heb je slagen of steil haar en je verzorgd het goed en je verhit het niet vaak met stylingtools, dan kan je 12 weken aanhouden.
Misschien had je dit niet verwacht, maar vrouwen gaan gemiddeld gezien net iets minder vaak naar de kapper dan mannen, namelijk eens per 4 tot 12 weken. Toch is het eigenlijk wel logisch te verklaren. Een vrouw heeft gemiddeld gezien langer haar en daardoor groeit het haar relatief minder snel.
Lang haar: 6-8 weken
Pas op dat je haar nooit té lang wordt. Extreem lang haar ziet er vaak droog en ongezond uit. Ga daarom om de anderhalve maand naar de kapper om de punten bij te knippen. Zo blijft lang haar er gezond uit zien.
“Knippen heeft geen invloed op hoe snel of hoe langzaam je haar groeit. Het enige is dat je haar niet zo snel afbreekt als je het knippen bijhoudt. Het lijkt daardoor mooier en gezonder en soms zelfs langer.”
Kort haar is nou eenmaal gezonder dan lang haar. Het is makkelijker te verzorgen en hoe langer je haar is, hoe langer je het al met je meedraagt. Dit betekent vaak ook dat het er dan een stuk doffer uit ziet dan wanneer je een korte coupe hebt. Een kort kapsel is vaak wat luchtiger en ook minder warm.
Proteïnen in vlees, kaas, eieren, linzen, bonen, eieren en vis zijn onmisbaar voor een gezonde haargroei. Ook vitamine B, omega-3 vetzuren, ijzer en water bevorderen de haargroei.
Waarom adviseren kappers dan vaak om je haar toch regelmatig te laten knippen als je het wilt laten groeien? Dat heeft te maken met het feit dat je haarpunten kunnen splijten. Als je je haar op tijd laat knippen beperkt het splijten van het haar zich tot de puntjes.
Feit: een kapper knipt altijd meer van je puntjes dat je zou willen. Dat doet ie niet om jou te irriteren, wel omdat zijn of haar getraind oog ziet hoeveel centimeters er op de grond moeten vallen voor je haar weer helemaal gezond is. Het is maar haar, het groeit terug, flip dus niet over die extra centimeter.
Dus hoe vaak moet je je haar knippen? Dat ligt eraan hoe snel jouw haar beschadigd raakt en je last van gespleten punten krijgt. De een heeft er sneller last van dan de ander. Je haar is extra gevoelig voor schade als je lang haar hebt, je fijn haar hebt of als je veel dingen doet die het beschadigen zoals verven.
Het haar van een gezonde persoon groeit ongeveer 1 centimeter per maand. Dat betekent dat na een jaar je lokken 12 centimeter zou moeten zijn gegroeid als het niet breekt of de groei ervan vertraagd wordt. Haar bestaat uit keratine, dit is een proteïne dat opgemaakt is uit aminozuren.
Bijvoorbeeld omdat je een slechte doorbloeding hebt, je niet voldoende proteïne, vetten, mineralen en vitamines binnenkrijgt, of omdat je hormoonhuishouding uit balans is. Ook ziektes en bepaalde medicijnen hebben invloed op hoe snel je haar groeit.
Even je verwachting managen: Haar groeit gemiddeld 1 tot 1,5 centimeter per maand en wij hebben geen wetenschappelijk bewijs kunnen vinden dat je haar sneller kunt laten groeien. Hoe graag je het ook wilt, er zijn helaas geen wondermiddeltjes die haar sneller kunnen laten groeien.
Over de tijd tussen knipbeurten bestaat wel verdeeldheid, maar je kunt uitgaan van vier tot acht weken. Vier weken geldt voor haar dat heftig beschadigd en redelijk dik is. Als het haar dun is, kun je beter langer wachten tot de volgende knipbeurt.
De reden hiervoor is dat bij droog haar knippen de haarpunten sneller overal naartoe springen. Nat haar is zwaarder, waardoor het haar op zijn plaats blijft. Nat haar is zo gemakkelijker te controleren, waardoor de kapper nauwkeuriger kan werken.
Lang haar zonder vorm met een middenscheiding is zo'n beetje het meest verouderende kapsel dat je kan nemen. Als je wel graag lengte wilt behouden, kun je een lange bob (ook wel een 'lob') overwegen. Daarbij valt de langste laag tot net iets over het sleutelbeen.
In de zomer groeit je haar inderdaad sneller dan in de andere seizoenen. Dit komt door de invloed van (zon)licht en warmte. Hierdoor wordt de groei van je nagels en haren versneld. Wist je dat bij sommige mensen het haar in de zomer soms wel twee keer sneller groeit dan in de herfst en winter?
De groeicyclus van lichaamshaar is echter veel minder intens en duurt aanzienlijk korter; daarom wordt je lichaamshaar niet zo lang als je hoofdhaar! Het haar op je armen, benen, oksels en schaamstreek groeit maar gedurende 30 tot 45 dagen, vergeleken met de 2 tot 6 jaar die het haar op je hoofd groeit.
Zorg ervoor dat je borstels en stijl- en krultangen geregeld schoonmaakt, omdat ze al snel vol gaan zitten met bacteriën en overblijfselen uit je haar. Het beste? Je haren iedere keer meteen uit je borstel(s) halen en één keer per maand alles eens een goede schoonmaakbeurt geven met babyshampoo.
Vitamine C, B-vitaminen zoals biotine (vitamine B7 of vitamine H) en niacine (vitamine B3) zijn essentiële vitamines voor de haargroei. Om gezond en glanzend haar te behouden en de voedingsstoffen te leveren die je haar nodig heeft, moet je een uitgebalanceerd dieet volgen met deze topvitamines voor de haargroei.