Verwacht geen overdadige kerstversiering in de straten van Turkije, want de locals vieren geen Kerstmis. Het is geen Islamitisch feest natuurlijk, al zullen sommige resorts misschien wel een kerstboom neerzetten voor toeristen.
Turken kopen niet alleen kerstbomen, maar eten ook kalkoen. Het verschil met het Westen is dat dit allemaal niet met kerst gebeurt, maar met oud en nieuw. Veel Turken weten niet dat de dag waarop kerst wordt gevierd een andere is dan de laatste dag van het jaar.
Wereldwijd vieren miljoenen mensen op 25 december het grootste christelijke feest van het jaar. In (nacht)diensten komen gelovigen samen om de geboorte van Jezus Christus te vieren. En het is ook een familiefeest met lekker eten, een versierde boom, soms cadeautjes maar vooral veel gezelligheid.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Jaarlijks op 7 januari. 'Koptisch Kerstmis' wordt gevierd door de Koptisch Orthodoxe Kerk (in Egypte), de Ethiopisch Orthodoxe Kerk en de Eritrees Orthodoxe Kerk. In Eritrea wordt deze dag 'Leddet' genoemd. In Ethiopië heet het 'Genna' (Ethiopisch Kerstmis).
Tweede kerstdag is een officiële feestdag in in ieder geval de volgende landen: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland (traditioneel niet Noordrijn-Westfalen en Saarland maar steeds vaker wel), Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, ...
Op 25 december staat met kerst het zuidelijk halfrond vol in de zon. Bij ons op het noordelijk halfrond is het dan winter terwijl het aan de andere kant van de wereld in Australië het dan zomer is. Toch wordt kerst daar op dezelfde manier gevierd als bij ons; er zijn kerstcadeautjes en kerstbomen.
In de Romeinse kalender viel de winterzonnewende op 25 december. De viering van Kerstmis op 25 december ontstond in de vierde eeuw in Rome. Het is onbekend wie dit precies voor het eerst heeft ingesteld en waarom.
Het kerstfeest is ontstaan in de vierde eeuw na Christus, en wel tegelijk in Rome en Jerusalem. Daarom werd het feest op twee verschillende data gevierd: te Rome op 25 december, in Jerusalem op 6 januari. Vanuit beide steden verspreidde het feest zich naar de rest van het rijk.
De eerste dag werd dus de eerste kerstdag en op die dag werd Jezus geboorte gevierd.De tweede dag, nu tweede kerstdag stond in het teken van Sint Stefanus. In 813 werd er besloten om maar liefst 4 dagen kerst te vieren.
Geen kerst in Turkije
Het is geen Islamitisch feest natuurlijk, al zullen sommige resorts misschien wel een kerstboom neerzetten voor toeristen.
Het grootste deel van de Turkse bevolking is islamitisch. De feestdagen die dan ook gevierd worden zijn dan ook vooral islamitisch. De meest bekende feestdagen zijn het Offerfeest en het Suikerfeest. Het Offerfeest wordt ook wel het Slachtfeest genoemd en is het belangrijkste feest van de islam.
De Turkse bevolking bestaat uit ongeveer 98 procent moslims, waarvan 70 procent soennieten, 15 tot 25 procent alevieten en kleinere groepen sjiieten en yezidieten. De enige door de overheid erkende minderheden zijn de Grieks-orthodoxe en Armeense christenen en sefardische joden.
De Fransen geven elkaar mooie kado's en gaan thuis feestelijk en lekker eten. Vroeger gingen veel mensen op kerstavond (de avond van 24 december) eerst naar de mis in de kerk (la Messe). Tegenwoordig slaan veel Fransen de kerkdienst over en beginnen rond acht / negen uur 's avonds aan kerstmaaltijd.
Een van de grote tegenstellingen met Nederland en België is dat Kerst in Amerika maar 1 dag duurt. Alleen op 25 december wordt Kerst gevierd, een Tweede Kerstdag kent men niet in Amerika.
Kerst. Op 25 december wordt door het hele land kerst gevierd en is het een officiële vrije dag. De tweede kerstdag wordt alleen in Ontario gevierd.
In India is Kerstmis een officiële feestdag. De viering door christenen is grotendeels gebaseerd op de Amerikaanse media. De echte liefhebbers wonen de kerkdiensten bij.In veel scholen die door christelijke missionarissen worden geleid, doen Hindoe kinderen actief mee aan de kerstviering.
Russisch orthodoxe kerst (Рождество) wordt gevierd in de gehele Russische Federatie. Het wordt elk jaar op 7 januari gevierd. Bedrijven zijn normaal gesproken gesloten tijdens deze feestdag. Russisch Orthodox Kerstmis heeft een orthodox christelijke achtergrond.
Veel Russen blijven de hele kerstnacht op om te vieren dat Christus werd geboren. De orthodoxie noemt het bijwonen van de diensten en het deelnemen aan sacramenten als het Heilig Avondmaal het grootste goed van Kerstmis.